Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde

Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde Aandacht voor jezelf: 3 makkelijke tips voor meer zelfliefde

Love is the bridge between you and everything, zei Rumi al. Het klinkt zo mooi, zelfliefde. Maar toch ook een beetje zijig. En het blijkt lastig in praktijk te brengen, ondervindt Sarah Domogala. Hoe doe je dat precies, van jezelf houden? 3 tips om jezelf te helpen liefdevol te zijn.

1. Wat heb je nodig?

Mayra Louise: “Een simpele manier om vanuit zelfliefde te leven en te handelen, is door jezelf regelmatig te vragen: Wat kan ik doen om mezelf hierbij te ondersteunen? Je moet hierin wel een betrouwbare partner zijn voor jezelf en jezelf een beetje scherp houden. Geef je jezelf echt wat je nodig hebt? Kom je de afspraken na die je met jezelf hebt gemaakt? Als je dat niet doet, ga dan het gesprek met jezelf aan: Hoe komt het dat het je niet lukt en wat is nu wel haalbaar? En wat kun je de volgende keer anders doen? Het hangt heel erg samen met veerkracht. En naarmate je hier bewuster mee aan de slag gaat, wordt het makkelijker om op die zelfliefde terug te vallen.”

2. Ben je eerlijk?

Een manier om dit te onderzoeken, is om een tijdje bij jezelf na te gaan of als je ‘ja’ zegt, je ook daadwerkelijk ‘ja’ bedoelt, en hetzelfde bij als je ‘nee’ zegt. Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dat we vaak sjoemelen met onze behoeften en intenties uit sociale overwegingen. Geef jezelf niet op je kop als je nee zegt terwijl je ja had willen zeggen, maar vraag jezelf af waarom je niet eerlijk bent geweest. Wat zorgde ervoor dat je iets anders zei dan je bedoelde? Wat zou er voor nodig zijn om wel eerlijk te zijn? Zou je die omstandigheden kunnen creëren voor jezelf? Bedenk dat je ook altijd kunt zeggen dat je het (nog) niet weet als je twijfelt. Het onderscheidingsvermogen ontwikkelen voor een gezond zelfrespect hoeft niet over één nacht ijs te gaan.

3. Wees even stil

Als je in een moeilijke situatie terecht komt en bang of boos wordt of merkt dat je blokkeert, geef jezelf dan een moment om stil te zijn. Richt je blik naar binnen en kijk wat er gebeurt. Weerstand tegen moeilijkheden is natuurlijk, maar helpt ons zelden. De vraag: ‘hoe kan ik dit hanteerbaar maken voor mezelf?’ helpt je wél verder. Er is altijd een manier om stapsgewijs en gedoseerd door een uitdaging te komen als je jezelf toestaat om na te gaan wat voor jou de beste tactiek is. Vaak is dit simpeler dan je denkt, als je maar de vrijheid voelt om met een probleem om te gaan op de voor jou beste manier. Zo kun je een moeilijk gesprek misschien voeren op een plek waar je je veilig voelt, of in de aanwezigheid van iemand van wie je weet dat hij of zij je steunt. Of kun je jezelf wat tijd geven voordat je reageert. Ook dit is een manier om er voor jezelf te zijn.

Tekst: Sarah Domogala

Meer lezen?

In Happinez 01-2021 ‘Verandering’ lees je verder over dit onderwerp. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in onze webshop.

Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Marita Janssen


Meer Happinez?

Volgend artikel
Met deze zeven regels leer je vertrouwen op je intuïtie
Met deze zeven regels leer je vertrouwen op je intuïtie