Vier ingrediënten voor een verkwikkend ochtendritueel

Vier ingrediënten voor een verkwikkend ochtendritueel Vier ingrediënten voor een verkwikkend ochtendritueel Vier ingrediënten voor een verkwikkend ochtendritueel

Bestaat jouw ochtend standaard uit een race tegen de klok? Of neem je juist uitgebreid de tijd voor twee koppen verse koffie voor je de deur uitgaat? Het lijkt misschien een detail, maar hoe jij ’s ochtends opstart is wel degelijk van invloed op je gemoedstoestand en je productiviteit gedurende de dag.

Wat is nu de juiste manier om je dag te beginnen? Auteurs Benjamin Spall en Michael Xander doken in die vraag en schreven er een boek over: My Morning Routine: How Successful People Start Every Day Inspired.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: één universele manier is er natuurlijk niet. Iedereen is anders, wat voor de één werkt hoeft voor de ander niet te werken enzovoorts.

Er viel de auteurs Spall en Xander echter wel iets op tijdens de honderden interviews die zij voor hun boek afnamen. Ze spraken een stuk of 300 mensen die door de maatschappij als succesvol worden gezien – van Olympische medaillewinnaars tot CEO’s en experts – en er waren vier thema’s die grofweg bij iedere geïnterviewde aan bod kwamen: social media, me-time, beweging en meditatie.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Geen social media in de ochtend

Door ’s ochtends niet als eerste activiteit door je Facebook of Instagram feed te scrollen houd je de rust en kalmte van de nacht wat langer vast. Je houdt de ‘boze buitenwereld’ nog even op afstand en kunt nog even in alle luwte leven. Je brein moet ’s ochtends immers eerst opstarten na een nacht vol dromen en verwerken. Gun jezelf die privétijd (en wanneer je een ontbijtpartner hebt is het ook wel zo gezellig om de aandacht op hem of haar, in plaats van je telefoon, te vestigen).

Een tip om social media daadwerkelijk uit de eerste uren van je dag te bannen is om je telefoon ’s avonds voor het slapengaan op vliegtuigmodus te zetten, en dit pas weer uit te schakelen als je daadwerkelijk de deur uitgaat. Wanneer je een baan hebt die een grote online aanwezigheid van je vraagt, kun je er ook voor kiezen om je telefoon in periodes, dus met tussenpozen in de ochtend, wel en niet te gebruiken.

Ruim een moment voor jezelf in

Want is het niet veel makkelijker om goed voor de mensen om je heen te zorgen, als je dat in de eerste plaats voor jezelf doet? Vooral introverten zullen de behoefte aan een moment voor zichzelf herkennen, maar het is voor iedereen belangrijk om zo nu en dan wat me-time in te plannen. De ochtend is het beste moment om dat te doen, omdat je dan opgeladen en fris aan de dag kunt beginnen. Of je je momentje voor jezelf nu vult met het lezen van een boek, mediteren, muziek luisteren of een uitgebreide douche; het gaat erom dat je er tijd voor vrij maakt. Én er van weet te genieten, natuurlijk.


Sport – zo vroeg mogelijk

Hardlopen, wandelen, zwemmen, naar de sportschool of zelfs op de fiets naar je werk – het zijn allemaal manieren om je dag bewegend te beginnen. Wanneer je ’s ochtends vroeg je lichaam aan het werk zet, werpt dat voor de rest van de dag z’n vruchten af. Je lichaam blijft gedurende de hele dag calorieën verbranden en je stofwisseling krijgt een goeie boost. Ook is het over het algemeen ’s ochtends niet zo druk in het zwembad, de sportschool of op de wandelpaden, waardoor je in alle rust aan je dag kunt beginnen.

Geef een mindful draai aan gewone momenten

Om je dag mindful te beginnen is het helemaal niet nodig om in kleermakerszit op een matje te gaan zitten (dat mag uiteraard wel). Je kunt ook de gewone, alledaagse momenten mindful maken. Probeer bijvoorbeeld de eerste minuut dat je wakker bent heel bewust je ademhaling te volgen, en te beseffen dat je aan het ontwaken bent. Ook kun je tijdens het koken van theewater of het koffiezetten even je ogen dicht doen en gericht luisteren naar de geluiden die je keukenapparaat produceert.

Het zijn juist die kleine, maar o zo belangrijke momenten die je bewust maken van het hier en nu. Ze halen je in het moment en trekken je uit de ratrace van het rennen, het vliegen, het snelle leven dat, als je niet oppast, binnen een mum van tijd aan je voorbij raast.

Geniet van je nieuwe ochtendritueel!

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over het creëren van een ochtendritueel?

Met deze tips word ook jij een ochtendmens.

Volgend artikel
Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor een energieboost in de ochtend
Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor een energieboost in de ochtend