Koffieverslaafd? Probeer deze 5 alternatieven voor een natuurlijke energieboost

Koffieverslaafd? Probeer deze 5 alternatieven voor een natuurlijke energieboost Koffieverslaafd? Probeer deze 5 alternatieven voor een natuurlijke energieboost Koffieverslaafd? Probeer deze 5 alternatieven voor een natuurlijke energieboost

Cafeïne is niet per definitie slecht voor je. Volgens een onderzoek van John Hopkins University werkt het bijvoorbeeld stimulerend voor je geheugen. En onderzoekers van Harvard University ontdekten dat mensen die 4 tot 5 koppen koffie per dag drinken minder risico lopen de ziekte Parkinson te krijgen. Maar zoals voor bijna alles geldt: teveel ervan is niet goed voor je.

Is koffie het eerste waar jij aan denkt als je wakker wordt? Maak je elke dag meer loopjes naar de koffieautomaat dan welke collega dan ook? Denk je dat je zonder je dagelijkse dosis (of: doses) cafeïne de dag niet doorkomt, of wil je gewoon wat minderen? Vervang je vertrouwde bakkie leut dan eens door één van deze natuurlijke alternatieven, met minder of zelfs helemaal geen cafeïne:

1. Maca

Maca is een knolgewas uit Peru. Deze adaptogeen kan helpen je hormoonbalans te verbeteren en zorgt voor meer energie en een beter uithoudingsvermogen. Voeg ’s ochtends wat van dit superfoodpoeder toe aan je smoothie of ga je middagdip te lijf met een maca latte. Verwarm hiervoor 225 ml amandelmelk in een steelpannetje. Voeg 1 theelepel maca, 0.5 theelepel kaneel en wat honing naar smaak toe. Klop het geheel schuimig met een garde en schenk in een mok.

2. Ginseng

Het is een populair ingrediënt in veel energiedrankjes: ginseng. In de Chinese geneeskunde wordt ginseng al eeuwenlang gebruikt en geroemd vanwege de positieve effecten op het geheugen, het uithoudingsvermogen en de concentratie. In plaats van naar zo’n (allesbehalve natuurlijke) suikerbom in blik te grijpen kun je beter een kop kruidenthee met ginseng drinken. Het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

3. Matcha

Matcha is een groene thee in poedervorm, met maar liefst tien keer zoveel anti-oxidanten als normale groene thee. De smaak is misschien even wennen, maar een kop matcha thee doet wonderen voor je concentratievermogen. Het bevat wel cafeïne, maar in een veel kleinere hoeveelheid dan een kopje koffie. Bovendien wordt de cafeïne veel geleidelijker afgegeven én zit er ook L-theanine in matcha. Dit aminozuur zorgt voor een ontspannen gevoel, zonder dat je er suf van wordt. Perfect als je wel een energiekick wilt, maar niet dat onrustige en opgejaagde effect dat koffie kan hebben. Je kunt matcha ook gebruiken in smoothies. Of meng het door warme (plantaardige) melk, eventueel met wat honing of een andere zoetstof, voor een lekker romige matcha latte.

4. Noten

Noten bevatten koolhydraten, vetten én eiwitten. Omdat ze zo rijk aan voedingsstoffen zijn, geven noten je langer energie dan veel andere voedingsmiddelen. En het regelmatig eten van noten blijkt ook nog eens een positief effect het hebben op onder andere de cognitieve vaardigheden van je brein. Eet dus gerust een handje van je favoriete noten als tussendoortje.

5. Water

Een beetje saai misschien, maar daarom niet minder goed voor je. Als je lichaam onvoldoende gehydrateerd is, word je moe en lusteloos. En wat is dan de makkelijkste manier om jezelf weer kwiek en alert te maken? Juist: water drinken. Maak er een gewoonte van om meteen na het opstaan een flink glas water te drinken en herhaal dit regelmatig gedurende dag. Voeg eventueel wat citroen- of limoensap toe voor extra frisheid en smaak.

Adem in, adem uit…

De juiste voeding kan een enorm verschil maken voor je energieniveau, maar wist je dat je ook met je ademhaling kunt zorgen voor meer power in je hoofd en lichaam? Met de vuurademhaling stook je je interne vuurtje weer op.

Beeld: fotografie door Eric van Lokven, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over voeding?

Dit is wat je volgens de wetenschap zou moeten eten voor gezonde darmen.

Volgend artikel
Drink jij wel voldoende water? 7 signalen van je lichaam
Drink jij wel voldoende water? 7 signalen van je lichaam