Drink jij wel voldoende water? 7 signalen van je lichaam

Drink jij wel voldoende water? 7 signalen van je lichaam Drink jij wel voldoende water? 7 signalen van je lichaam Drink jij wel voldoende water? 7 signalen van je lichaam

Je lichaam bestaat er grotendeels uit en er zijn nogal wat lichamelijke functies die er niet zonder kunnen: water. Hoeveel je precies nodig hebt, verschilt per persoon. Als je zwanger bent of veel sport, bijvoorbeeld, heeft je lichaam waarschijnlijk wat meer behoefte aan water dan gemiddeld. Probeer tenminste anderhalf tot twee liter op een dag te drinken, dan zit je al snel goed.

In Nederland hebben we de luxe van schoon drinkwater uit de kraan, maar je bent echt niet de enige die wel eens vergeet om er regelmatig een glaasje van achterover te slaan. Lukt het je niet om voldoende te drinken, dan heeft je lijf verschillende manieren om je dat te vertellen. Dus voordat je bij de eerste tekenen van hoofdpijn naar een paracetamolletje grijpt, of denkt dat je een snack attack hebt, deze signalen kunnen erop wijzen dat je lichaam ‘gewoon’ snakt naar wat extra water:

1. Je hebt altijd dorst

Om maar meteen met de (open) deur in huis te vallen: als je dorst hebt, moet je water drinken. Toch geeft je lichaam niet altijd zo overduidelijk te kennen dat het gehydrateerd moet worden. Je merkt dus niet altijd dat je dorst hebt. De frequentie van je toiletbezoekjes is een handige check. Het gemiddelde aantal keer dat je moet plassen zou per dag tussen de 4 en 10 keer moeten liggen. Ga je minder vaak, dan drink je onvoldoende.

2. Je kunt je niet concentreren

Als je te weinig drinkt, kunnen je hersenen niet optimaal functioneren. Daardoor ben je minder scherp en kost het je meer moeite om je ergens op te focussen. Een dosis cafeïne lijkt misschien precies wat je nodig hebt op zulke momenten, maar een simpel glas water is een betere optie.

3. Je hebt voortdurend trek

Drink voordat je vandaag voor de zoveelste keer de koelkast of het keukenkastje opentrekt eens een flink glas water om te controleren of je wel echt behoefte hebt aan voedsel. Kan het ook dorst zijn? Je brein kan het onderscheid niet altijd maken, en geeft dus soms een hongersignaal af, terwijl je eigenlijk gewoon moet drinken.

4. Je hebt regelmatig hoofdpijn

Als je vaak hoofdpijn of zelfs migraine hebt, kan dat een teken zijn dat je niet genoeg water drinkt. Het is niet helemaal duidelijk wat het verband tussen de twee precies is. Wetenschappelijk bewijs is er dan ook niet, maar bij sommige mensen verminderen de klachten wél door water te drinken.

5. Je hebt een slechte adem

Als je net een pizza met extra knoflook verorberd hebt, kun je beter een muntje kauwen om de doordringende lucht die je uitademt te verbloemen. Maar heb je zonder aanwijsbare reden een slechte adem? Dan is een vochttekort mogelijk de boosdoener. De bacteriën die in je mond leven, vermenigvuldigen zich namelijk sneller in een drogere omgeving. Een paar glazen water drinken helpt om de hoeveelheid speeksel – dat een antibacteriële werking heeft – weer op een gezond peil te brengen.

6. Je hebt een gebrek aan energie

Voel je je lusteloos? Voor bijna alle lichaamsprocessen is water nodig. Krijg je niet genoeg binnen, dan daalt je energieniveau.

7. Je darmen zijn verstopt

Nog zo’n kwaaltje waar je niet op zit te wachten: verstopte darmen. Water werkt als een soort glijmiddel voor je darmen. Als je nauwelijks naar het toilet moet – of er langer zit dan je zou willen – kan water drinken (letterlijk) voor verlichting zorgen.

Beeld: fotografie door Violaine Chapallaz, styling door Marita Janssen

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over gezondheid?

Deze yogahoudingen verminderen spanning en kalmeren je lijf.

Volgend artikel
Dit vertellen je nagels over jouw gezondheid
Dit vertellen je nagels over jouw gezondheid