Drink jij al appelazijn? Dit zijn de voordelen

Drink jij al appelazijn? Dit zijn de voordelen Drink jij al appelazijn? Dit zijn de voordelen Drink jij al appelazijn? Dit zijn de voordelen

Appelazijn is de absolute lieveling van veel foodies en gezondheidsexperts. Aan dit zure goedje worden zoveel helende eigenschappen toegekend dat het eigenlijk zonde is als je er geen flesje van in de keuken hebt staan. Kan jouw spijsvertering, bloedsuikerspiegel of immuunsysteem wel wat liefde gebruiken? Ben je toe aan een detox of heeft je huid een oppepper nodig? Drink je appelazijn en ervaar de wonderen:

1. Het ondersteunt je spijsvertering

Het azijnzuur in appelazijn ondersteunt je spijsvertering. Het helpt bij het produceren van de juiste hoeveelheid maagzuur, stimuleert de werking van de enzymen in je maag en zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen.

2. Het helpt je lichaam detoxen

Appelazijn zit bomvol antioxidanten. Deze helpen je lymfeklieren bij het snel en efficiënt afvoeren van giftige stoffen als alcohol, xeno-oestrogenen en chemische stoffen uit bijvoorbeeld medicijnen.

3. Het is goed voor je bloedsuikerspiegel

Appelazijn kan zorgen voor balans in je bloedsuikerspiegel. En dat is fijn, want een goede bloedsuikerspiegel is weer nodig voor onder andere een juiste hormoonbalans, emotionele stabiliteit, vermindering van het stresshormoon cortisol en minder trek in zoetigheid.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

4. Het versterkt je immuunsysteem

Het hoge zuurgehalte en de alkaliserende eigenschappen van appelazijn helpen je lichaam zich te verdedigen tegen virussen en bacteriën. Als je regelmatig appelazijn drinkt, geef je je immuunsysteem daarmee een boost.

5. Je wordt er mooier van

Echte schoonheid komt van binnen, en appelazijn helpt je daarbij een handje. Door je lichaam te ondersteunen bij de spijsvertering en het ontgiften, krijgt je huid vanzelf een stralende, gezonde glans.

Even door de zure appel heen bijten

Appelazijn is zuur. Heel zuur. Als je het voor de eerste keer drinkt, is de smaak op z’n zachtst gezegd even wennen. Na een tijdje sla je je dagelijkse watertje met appelazijn zonder blikken of blozen achterover, maar je kunt het ietsje aangenamer maken voor jezelf door een beetje honing toe te voegen.

Kies voor de biologische variant

Appelazijn wordt gemaakt van dubbel gefermenteerde appelsap. Bij onverhitte, ongefilterde en ongepasteuriseerde biologische appelazijn blijft de zogenaamde ‘moeder’ intact. Dit zijn de troebele sliertjes die je onderin de fles ziet. Hoe onsmakelijk die sliertjes er ook uitzien; juist hierin zitten alle goede stoffen. Wel even schudden voor gebruik, om er optimaal van te profiteren.

Drink je appelazijn gemengd met water

Het zuur in appelazijn kan behoorlijk heftig zijn voor je maag, dus drink appelazijn nooit puur. Je kunt de azijn het beste mengen met een glas warm of koud water, eventueel met een klein beetje honing om het zuur nog wat verder te verzachten. Je tandglazuur wordt trouwens niet echt happy van azijn, dus drink het met een rietje.

Hoeveel en wanneer?

Je raadt het al: te veel van het goede werkt averechts. De adviezen lopen uiteen van twee theelepels tot maximaal twee eetlepels per dag. Begin eerst eens met een theelepel, en kijk hoe je lichaam reageert. Je kunt je water met appelazijn voor een maaltijd drinken, maar in de ochtend – op een lege maag – is dat misschien te intens. Na het ontbijt is dan een betere optie.

Anti-verkoudheid

Last van een verkoudheidje? Gebruik appelazijn dan eens in plaats van hoestdrank. Met een spicy appelazijndrankje ben je zo van je verkoudheid af.

Meer lezen?

  • Dit is waarom je vaker spirulina wilt eten
  • De voordelen van zelfmassage volgens de Ayurveda
  • De geneeskracht van citroen: 7 gezondheidsvoordelen

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Gezond uit zee: 9 supplementen die je wilt kennen
Gezond uit zee: 9 supplementen die je wilt kennen