Snif… Met deze 7 natuurlijke remedies ben je zo van je verkoudheid af

Snif… Met deze 7 natuurlijke remedies ben je zo van je verkoudheid af Snif… Met deze 7 natuurlijke remedies ben je zo van je verkoudheid af Snif… Met deze 7 natuurlijke remedies ben je zo van je verkoudheid af

De feestelijke dagen van december, frisse wandelingen en warme chocolademelk met slagroom: er is genoeg om blij van te worden in de winter. Minder fijn is de verkoudheid die rond deze tijd van jaar vaak de kop opsteekt, maar met deze natuurlijke middeltjes verdwijnen die loopneus en kriebelhoest als sneeuw voor de zon!

1 Spicy appelazijndrankje

Appelazijn is ontstekingsremmend, voeg daar wat honing en cayennepeper aan toe en het mengsel doet wonderen. Mix twee tot vier eetlepels troebele appelazijn met één eetlepel (rauwe) honing en een snufje cayennepeper. Leng het brouwsel aan met water dat net van de kook af is en drink het op. Begin met een beetje, want appelazijn mag dan helpen bij verkoudheid en verstopte bijholten, maar kan een pijnlijke keel soms irriteren. De honing werkt verzachtend en de cayennepeper zorgt ervoor dat de boel flink loskomt.

2 Water bij vastzittend slijm

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, want daarmee verdun je vastzittend slijm. Kies zoveel mogelijk voor doorzichtige vloeistoffen zonder cafeïne, alcohol en suiker. Gewoon water, bijvoorbeeld, of heldere bouillon en kruidenthee.

3 Thee met kurkuma en gember

Net als het appelazijndrankje werkt kurkumathee ontstekingsremmend. Met citroen voor vitamine C en gember als pijnstiller, drink je met dit theetje letterlijk je verkoudheid weg. Meng het sap van een halve citroen, een paar schijfjes gember, een theelepel kurkumapoeder, een halve theelepel kaneel en een mespuntje zwarte peper (wat de werking van kurkuma versterkt) en schenk er water bij dat net van de kook is. Een paar minuten laten trekken.

4 Stomen

Deze golden oldie ken je vast nog wel van vroeger: stomen. Maak van je eigen douche een stoomcabine door een paar druppels eucalyptus- of pepermuntolie rondom de douche te verspreiden en vervolgens de douche zo heet mogelijk te zetten. Je kunt ook wat eucalyptusolie aan een grote kom dampend heet water toevoegen en daar met je hoofd boven gaan hangen. Leg een handdoek over je hoofd en schouders, zodat de stoom niet verdwijnt. Sluit je ogen, adem diep door je neus en pas op dat je je niet brandt aan het stoom.

5 Warme en koude kompressen

Afwisselend warme en koude kompressen gebruiken, verlicht de druk in je holten en bevorderd de doorbloeding. Leg eerst gedurende drie tot vuur minuten een warme, vochtige handdoek over je gesloten ogen en neus. Doe dan gedurende een halve minuut hetzelfde met een koel exemplaar. Herhaal dit een paar keer. Het warme kompres helpt slijm los te maken, het koude kompres vermindert pijn.

6 Neurie een deuntje

Neuriën tegen verkoudheid? Jup! Zet je favoriete muziekje op en neurie lekker mee. De vibraties van het zachte, hummende geluid helpen om slijm op te lossen en je neus weer vrij te maken. En je wordt er nog vrolijk van ook.

7 Slaap je verkoudheid weg

Misschien wel het allerbeste advies: overdag diep onder de wol kruipen en een paar uurtjes slaap pakken. Je lichaam heeft behoorlijk wat energie nodig om infecties tegen te gaan, en kan een beetje extra rust dus goed gebruiken. Zelfs een slaapje van een half uur kan al voor verlichting zorgen. Gebruik een lekker dik kussen zodat je hoofd en borst wat hoger liggen en het ademen makkelijker gaat.

Wil je een verkoudheid liever voorkomen dan genezen? Dit zijn 5 manieren om je lichaam te helpen wennen aan koud weer.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Plantbadderen: dit is wat planten met je doen
Plantbadderen: dit is wat planten met je doen