Veel effectiever dan een uitbuiksessie op de bank. Lees meer
Nu het kwik buiten daalt en de dagen korter worden, worden we over het algemeen ook iets gevoeliger voor virussen als griep en verkoudheid. Herkenbaar? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je weerstand te helpen tijdens deze transitie-periode van warm naar kouder weer.
Echt winter is het nog niet, maar de temperatuur begint ’s nachts toch al langzaam richting de nul te kruipen. De dagen worden korter en de zin om naar buiten te gaan ebt steeds verder weg. Hoewel maar weinig mensen uitkijken naar kouder weer, heeft dat cocoonen ook wel weer iets. Lekker binnen blijven, kaarsen aan en onder een dekentje op de bank je favoriete serie bingewatchen.
Dat klinkt niet gek, maar helaas gaat kouder weer ook vaak gepaard met een lagere weerstand, zere keel, verkoudheid of grieperige symptomen. Zelf kan ik er de klok op gelijk zetten dat ik verkouden wordt in oktober of november. Puur omdat mijn lichaam moet wennen aan het verschil in temperatuur en minder daglicht. Het hoort er een beetje bij, maar er zijn gelukkig ook dingen waarmee we ons lichaam een handje kunnen helpen.
Opstaan in het donker is nooit een van mijn favoriete dingen geweest. Zonder een gezellig zonnetje kost het me net even wat meer moeite om de behaaglijke warmte van mijn bed te verlaten. Juist daarom is het zo belangrijk om het licht op te zoeken in de ochtend. Daglicht geeft het lichaam een seintje en daarmee een energieboost. Ook als je een dagje thuisblijft, is het daarom slim om even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen en daglicht binnen te laten. Al is het maar een of twee minuten.
Groene bladgroenten als spinazie, boerenkool, andijvie, sla en paksoi zitten vol met antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Vitamine C en E zijn met name goed voor het immuunsysteem. Bovendien bevatten groene bladgroenten ook een goede mix van vezels, die de darmen helpen goed te functioneren. Groene bladgroenten zijn in elk seizoen belangrijk, maar in deze periode waarin ons lichaam aan kouder weer probeert te wennen nóg essentiëler. Laat dit nou net een ideale periode zijn om weer eens een oerhollandse stamppot op tafel te zetten. Win-win!
Wie zijn/haar lichaam echt wil helpen in kouder weer, doet er goed aan pas 45 minuten na een warme douche naar buiten te gaan. Dit geeft je poriën genoeg tijd om weer te sluiten. Wanneer deze nog open staan, geef je de gure winterkou de kans om je meridiaanstelsel (oftwel: de energiebanen) in te sluipen en daar de rest van de dag te blijven. Douche daarom liever ’s avonds in plaats van ’s ochtends. Wil je toch graag in de ochtend een douche en heb je weinig tijd? Zorg dan dat je hoofd, de achterkant van je nek en schouders extra goed ingepakt zijn met een warme wollen sjaal en muts. Zo bescherm je jezelf en hou je hoognodige warme energie binnen.
Honing en gember zijn je beste maatjes in tijden van winterkou. In combinatie helpen ze op een natuurlijke manier tegen virussen en een pijnlijke keel. Volgens een wetenschappelijke studie is boekweithoning bij kinderen zelfs net zo effectief in het bestrijden van de hoest als een hoestdrankje. Gember is van nature een ontstekingsremmer en helpt in de tijd tegen verschillende virussen. Let er wel op dat het verse gember is, gedroogde gember heeft niet dezelfde werking.
Winterdepressie is een vervelend fenomeen waar veel mensen last van kunnen hebben. Veroorzaakt door een gebrek aan vitamine D en minder daglicht, lijken we machteloos tegen dit psychologische proces, maar gelukkig is dat niet zo. Volgens psychologen kan het al helpen als we actief proberen ons perspectief van de winter te veranderen. Zelf kan ik er altijd als een berg tegenop zien als de kalender richting december kruipt, maar ik probeer nu ook de positieve kanten van de wintermaanden in te zien. Het kan een beperking zijn om zoveel binnen te zijn, maar ook een kans. Maak het thuis gezellig met kaarsen, kussens en knusse accessoires. De wintertijd met al haar festiviteiten en behoefte aan binnenblijven, is ook een ultieme kans om te focussen op het versterken van relaties met vrienden en familie.
Veel effectiever dan een uitbuiksessie op de bank. Lees meer
Met dit ‘weekplan’ besteed je elke dag aandacht aan een ander chakra. Lees meer
Kies bewust de momenten waarop je eet en beweegt. Lees meer
Met deze tips tover je je dagmenu om in lekker én plantaardig. Lees meer
Of je nu sandalen of sneakers draagt, met deze tips zijn je voeten blij. Lees meer
Zo weersta je de verleiding. Lees meer