5 manieren om (toch) te genieten van het najaar

5 manieren om (toch) te genieten van het najaar 5 manieren om (toch) te genieten van het najaar 5 manieren om (toch) te genieten van het najaar

Haal je met een zucht je sjaal en handschoenen tevoorschijn en kost het je moeite om op te staan als het buiten nog donker is? Geen zorgen, het najaar hoeft geen sombere tijd te zijn. Vijf tips om te genieten van de herfst.

Zorg voor voldoende vitamine D

Daglicht is key in de herfst en de winter. Om je goed te voelen, heb je onder andere vitamine D nodig. De huid haalt het grootste gedeelte van de hoeveelheid die we nodig hebben uit de UV-straling van zonlicht. Kom je veel buiten, dan is de kans dus groot dat je lichaam voldoende vitamine D aanmaakt. Maar werk je op kantoor, dan moet je huid het met wat minder doen. Vul dan gerust je dagelijkse dosis D aan met een supplement.

Let’s go outside

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om op de bank te blijven hangen met een dekentje en een kop thee, weersta af en toe de behoefte om te cocoonen. De herfst is misschien wel het mooiste seizoen om buiten te zijn: de warme kleuren van de bladeren en kastanjes, paddestoelen, spinnenwebben met dauwdruppels erop. Maak je iedere dag een uur tijd om naar buiten te gaan, dan zul je zien dat je meer energie krijgt. De wind in je haren, een blos op je wangen: een wandeling of fietstocht doet altijd goed. Beperk het niet tot het weekend, want juist op een lange werkdag snakt je lijf naar buitenlucht. Even de deur uit tijdens de middagpauze en je kunt ’s middags weer bergen werk verzetten.

Help de natuur een handje

Een andere manier om genoeg daglicht binnen te krijgen, is een daglichtlamp. Het is dé manier om het natuurlijke licht naar binnen te halen. Een daglichtlamp is even een investering (tip: schaf ‘m eventueel aan samen met een vriend(in)), maar je kunt er je energielevel èn humeur een flinke boost mee geven. Heb je moeite om ’s morgens de dekens van je af te slaan, dan helpt een speciale wake-up light, die de kamer geleidelijk verlicht. Eat that, herfstdip!

Pak je rust

Slaap is altijd belangrijk, maar zeker in het najaar. Maak tijd en ruimte voor je nachtrust: zorg voor een opgeruimde, frisse slaapkamer en ga op tijd naar bed. Laat je telefoon lekker in de woonkamer liggen: zonder het blauwe licht is je slaapkamer een nog rustiger plek. Eten of drinken kun je het beste niet meer doen in de laatste twee uur voor je gaat slapen. Zo hoeft je lichaam zich niet meer bezig te houden met het verteren van voeding, maar kan het zich helemaal richten op uitrusten.

Kies voor good food

Stamp- en stoofpotjes, soepen: de herfst is het seizoen van weldadig comfort food. Dat is niet voor niets: juist in een tijd waarin het kouder wordt, heeft je lichaam behoefte aan warmte. Geniet van de rijkdom aan gezonde heerlijkheden die het najaar je biedt. Van pompoen tot rode bieten, paddenstoelen en kastanjes, (stoof)peren en bramen: indulge yourself!

Meer tips voor het najaar?

14 redenen om blij te worden van de herfst.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer levensenergie
3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer levensenergie