Terug naar overzicht

Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee

Categorie
Tekst
Fabienne Peters
Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee

Echt tot rust komen? Experimenteer dan met geneeskrachtige werking van kruidenthee. Deze zes kruiden helpen je de winter door.

Kamille

Helpt bij: hoofdpijn, slapen, menstruatiepijn

Kamille doet wonderen. Je haar blonderen of je droge huid hydrateren, griep of slaapproblemen, wallen onder je ogen, menstruatiepijn, migraine of van darmkrampen afkomen; kamillethee it is. Maar – voordat je een kamille-infuus aanlegt – overdrijf het niet. Juist door de sterke en veelzijdige werking van deze thee werkt teveel niet bevorderend. Een kop per dag voor het slapengaan, is genoeg.

Paardenbloem

Helpt bij: griep, spierpijn, verkoudheid

Net als kamille is paardenbloem een krachtig kruid. Paardenbloem bevat onder meer vitamine A, B, C, D, ijzer en magnesium; een wondermiddel dus bij griep, spierpijn en verkoudheid. Dit kruid helpt je lichaam om giftige stoffen te verwijderen. Het ondersteunt bloed, nieren en lever. Nadeel is de bittere smaak. Mix het met een beetje kamille of voeg er wat honing aan toe.

Valeriaan

Helpt bij: stress, piekeren, concentratieproblemen

Valeriaan is de tegenhanger van cafeïne, dit kruid zorgt namelijk voor ontspanning. Het is het bekendste kruid dat als slaapmiddel wordt gebruikt. Gestrest door je werk of studie, angstige of depressieve klachten, pieker je je suf? Trek dan thee van valeriaan. Geen drank voor de vroege morgen, maar – net als kamille – een thee voor een vrije dag of ‘s avonds.

Citroenkruid

Helpt bij: angst en nervositeit

Voor het eerst je schoonfamilie ontmoeten tijdens het kerstdiner? Drink een kopje citroenkruidthee. Citroenkruid heeft een kalmerende werking en vermindert nerveuze gevoelens. Het past goed in een slaapmix met bijvoorbeeld valeriaan en kamille. Citroenkruid heeft bovendien een positief effect op je spijsvertering en de werking van je galblaas.

Tijm

Helpt bij: vermoeidheid en spijsvertering

Als je griep op voelt komen, is kruidenthee van tijm de remedie. Tijm verkwikt en activeert. Geen thee dus om voor het slapengaan te drinken, wel een om mee op te staan. Last van je darmen na de overvloedige feestdagen? Kopje tijmthee doet wonderen.

Rozenbottel

Helpt bij: griep en blaasontsteking

Rozenbottelthee is een oppepper voor je immuunsysteem omdat het veel vitamine C bevat. Griep en verkoudheid verlichten, doe je met rozenbottelthee. Vaak last van blaasontsteking? Rozenbottel helpt je om deze infectie te voorkomen omdat het slechte bacteriën wegspoelt uit je lichaam. Pluspunt is dat rozenbottelthee zoet smaakt en daarom goed te combineren is met andere, bittere theesoorten zoals paardenbloemthee.

Meer lezen over kruiden?

Door anderen gelezen