Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee

Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee Ervaar de geneeskrachtige werking van kruidenthee

Echt tot rust komen? Experimenteer dan met geneeskrachtige werking van kruidenthee. Deze zes kruiden helpen je de winter door.

Kamille

Helpt bij: hoofdpijn, slapen, menstruatiepijn

Kamille doet wonderen. Je haar blonderen of je droge huid hydrateren, griep of slaapproblemen, wallen onder je ogen, menstruatiepijn, migraine of van darmkrampen afkomen; kamillethee it is. Maar – voordat je een kamille-infuus aanlegt – overdrijf het niet. Juist door de sterke en veelzijdige werking van deze thee werkt teveel niet bevorderend. Een kop per dag voor het slapengaan, is genoeg.

Paardenbloem

Helpt bij: griep, spierpijn, verkoudheid

Net als kamille is paardenbloem een krachtig kruid. Paardenbloem bevat onder meer vitamine A, B, C, D, ijzer en magnesium; een wondermiddel dus bij griep, spierpijn en verkoudheid. Dit kruid helpt je lichaam om giftige stoffen te verwijderen. Het ondersteunt bloed, nieren en lever. Nadeel is de bittere smaak. Mix het met een beetje kamille of voeg er wat honing aan toe.

Valeriaan

Helpt bij: stress, piekeren, concentratieproblemen

Valeriaan is de tegenhanger van cafeïne, dit kruid zorgt namelijk voor ontspanning. Het is het bekendste kruid dat als slaapmiddel wordt gebruikt. Gestrest door je werk of studie, angstige of depressieve klachten, pieker je je suf? Trek dan thee van valeriaan. Geen drank voor de vroege morgen, maar – net als kamille – een thee voor een vrije dag of ‘s avonds.


Citroenkruid

Helpt bij: angst en nervositeit

Ga je voor het eerst je schoonfamilie ontmoeten? Drink een kopje citroenkruidthee. Citroenkruid heeft een kalmerende werking en vermindert nerveuze gevoelens. Het past goed in een slaapmix met bijvoorbeeld valeriaan en kamille. Citroenkruid heeft bovendien een positief effect op je spijsvertering en de werking van je galblaas.

Tijm

Helpt bij: vermoeidheid en spijsvertering

Als je griep op voelt komen, is kruidenthee van tijm de remedie. Tijm verkwikt en activeert. Geen thee dus om voor het slapengaan te drinken, wel een om mee op te staan. Last van je darmen? Kopje tijmthee doet wonderen.

Rozenbottel

Helpt bij: griep en blaasontsteking

Rozenbottelthee is een oppepper voor je immuunsysteem omdat het veel vitamine C bevat. Griep en verkoudheid verlichten, doe je met rozenbottelthee. Vaak last van blaasontsteking? Rozenbottel helpt je om deze infectie te voorkomen omdat het slechte bacteriën wegspoelt uit je lichaam. Pluspunt is dat rozenbottelthee zoet smaakt en daarom goed te combineren is met andere, bittere theesoorten zoals paardenbloemthee.

Beeld: fotografie door Harold Pereira, styling door Mirjam van der Rijst

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over kruiden?

Maak je eigen verkwikkende of verzachtende kruidenthee.

Volgend artikel
Eet deze voedingsmiddelen voor een stralende huid
Eet deze voedingsmiddelen voor een stralende huid