Alles wat je wilt weten over cacaoceremonies

Alles wat je wilt weten over cacaoceremonies Alles wat je wilt weten over cacaoceremonies Alles wat je wilt weten over cacaoceremonies

Heb je al eens gehoord van een cacaoceremonie? Dit eeuwenoude ritueel, afkomstig uit Midden en Zuid-Amerika, wordt gezien als de ultieme hartopener en brengt een hele bups voordelen met zich mee. Alles wat je moet weten op een rij.

Anders dan een reep chocolade

In de Westerse wereld eten we chocolade omdat het zo lekker smaakt, en omdat een brokje pure chocolade magische stofjes bevat als flavonoïden en fenylethylamines. Stofjes die ons gelukshormoon en onze creativiteit een boost geven. Maar voor wie nu denkt: ‘Ik ben dól op chocolade en tijdens een cacaoceremonie wordt er vast liters chocolademelk geschonken!’ komt van een koude kermis thuis. De chocolade zoals wij ‘m kennen ligt namelijk mijlenver uiteen met de smaak waar chocolade écht van is gemaakt: namelijk rauwe cacao van een cacaoplant. En dát is het soort cacao dat wordt gebruikt tijdens een ceremonie.

Natuurlijk geneesmiddel

Niets meer of minder dan gemalen cacaobonen van een cacaoplant, dat door traditionele culturen in Midden en Zuid-Amerika, zoals in de Maya cultuur, wordt gezien als een natuurlijk geneesmiddel. Rijk aan ijzer, magnesium en allerlei vitamines, maar ook: ontzettend bitter. Daarnaast verhoogt rauwe cacao de doorbloeding naar de hersenen en gelooft men dat het een genezende werking heeft op het mentale, fysieke en spirituele lichaam.

Cacaoceremonie

Het woord ‘cacao’ komt van het Maya-woord ‘ka’kau’. Daar komt ook het woord ‘chocola’ vandaan, dat ‘samen chocolade drinken’ betekent. En dat is precies waar het tijdens een ceremonie om draait: samen het cacao-goedje drinken.

De inhoud van cacaoceremonies kan wel verschillen, afhankelijk van de organisator. Men kan staan, liggen of zitten, in een kring of naast elkaar. Ook worden er soms intenties gezet en wordt er gezongen en gedanst. Er klinkt bijna altijd muziek en ook instrumenten als klankschalen, gongs en trommels om de ruimte te vullen met geluid zijn vaak van de partij.


Heilzame cacaodrank

Terug naar het goedje, want wat wordt er nu eigenlijk gedronken? Dit zijn de ingrediënten die naar verluidt verwerkt zitten in het heilzame cacaodrankje. Per persoon: 30 tot 60 gram rauwe cacao. Een halve kop water. Een snufje chili of cayennepeper. Honing of agave siroop, als zoete tegenhanger (optioneel) en specerijen als kardemom, kaneel, gember of vanille (ook optioneel).

Voordelen

  • Een cacaoceremonie is een positieve, helende ceremonie die je verbindt met je intuïtie en je hart opent.
  • Het ritueel helpt je in contact te brengen met je onderbewustzijn en innerlijke kracht.
  • Het werkt meditatief: het kalmeert je hoofd en brengt rondvliegende gedachtes tot stilstand.
  • Het cacaogoedje zorgt voor een gevoel van euforie en boost je creativiteit.

Meer lezen over ceremonies?

Hoe ceremonies je wensen laten uitkomen.

Volgend artikel
Dit is wat je van rauwe chocolade kan leren
Dit is wat je van rauwe chocolade kan leren