Reiki: wat is het eigenlijk, en wat kun je eraan hebben?

Reiki: wat is het eigenlijk, en wat kun je eraan hebben? Reiki: wat is het eigenlijk, en wat kun je eraan hebben? Reiki: wat is het eigenlijk, en wat kun je eraan hebben?

Het is zo’n begrip dat je wel eens langs hoort komen, en dat je misschien associeert met ‘vroeger’. Reiki was in Nederland namelijk vooral populair in de jaren zeventig en tachtig, al bestaat het al sinds het begin van de twintigste eeuw. Maar je kunt nog steeds op heel veel plekken naar een Reiki-beoefenaar, en veel moderne vormen van spiritualiteit zijn erdoor beïnvloed. Wat is Reiki eigenlijk, en wat kun je eraan hebben? We leggen het je uit.

Wat is Reiki?

Reiki is een alternatieve geneeswijze, afkomstig uit Japan, ontwikkeld door Mikao Usui. Letterlijk betekent het ‘levensenergie’. Door middel van handoplegging wordt energie doorgegeven, met als doel om het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest te versterken. Reiki wordt vooral ingezet voor lichtere klachten, en wordt vaak gezien als aanvulling op reguliere geneeswijzen. De methode wordt ingezet tegen emotionele, spirituele en mentale klachten, maar ook om de fysieke gezondheid te versterken.

Hoe zit het met die energie?

De gedachte achter de methode is dat alles bestaat uit energie. Niet alleen wij mensen, maar ook dieren en zelfs voorwerpen. Als de energiestromen in het lichaam geblokkeerd raken, kan dat klachten tot gevolg hebben. De Reiki-beoefenaar probeert die blokkade door middel van handoplegging (soms ook van een afstand, dus zonder aanraking) op te heffen.

Heb je er een speciale gave voor nodig?

Omdat de overtuiging erachter is dat alles en iedereen bestaat uit energie, kan ook ieder mens leren om de methode te beoefenen en dus energie door te geven. Of zoals het in het boek Het ABC van Reiki van Els Valkenburg-Walsteijn wordt uitgelegd: ‘Wij maken allemaal onderdeel uit van het energieveld en bestaan allemaal uit energie. Reiki is een methode om met deze energie te werken en die methode kan iedereen leren.’

Is het een geloof?

Nee, het heeft niets met religie te maken.

Er zit toch ook een bepaalde filosofie achter?

Klopt. Beoefenaars leven naar vijf natuurwetten. Die wetten zijn op allerlei manieren geformuleerd, maar simpel verwoord komen ze hierop neer:

  • Maak je niet boos
  • Maak je geen zorgen
  • Toon waardering
  • Werk hard
  • Wees vriendelijk

Wat die principes met het doorgeven van energie te maken hebben? Je kunt ze zien als leefregels, die bijdragen aan een gelukkig en vreedzaam leven.

Meer weten?

Meer lezen over Reiki?

Creëer meer flow in je leven met deze Reiki-principes.

Volgend artikel
Reiki voor kinderen: doe het samen
Reiki voor kinderen: doe het samen