Creëer meer flow in je leven met deze Reiki-principes

Creëer meer flow in je leven met deze Reiki-principes Creëer meer flow in je leven met deze Reiki-principes Creëer meer flow in je leven met deze Reiki-principes

Reiki is een alternatieve geneeswijze uit Japan die werd ontwikkeld door de boeddhistische monnik Mikao Usui. Volgens Reiki bestaat alles uit energie en kunnen energieblokkades voor lichamelijke of geestelijke klachten zorgen. Handoplegging kan deze blokkades opheffen en versterkt het zelfhelende vermogen van je body en mind. Maar Reiki is meer dan handoplegging alleen. Het kan namelijk ook meer flow in je leven brengen.

Volgens de Reiki-filosofie vormen 5 natuurwetten of principes de sleutel tot een gelukkig leven. Samen zijn ze een medicijn voor de ziel. Soms variëren deze principes iets per bron, maar voor nu gaan we uit van: maak je geen zorgen, maak je niet boos, wees dankbaar, werk met toewijding en wees vriendelijk.

Reiki-principes als intentie of affirmatie

De 5 Reiki-leefregels richten zich op het hier en nu en kun je vergelijken met affirmaties of intenties. Ze herinneren je er dagelijks aan hoe belangrijk vandaag is: alleen deze dag, niet morgen of gisteren, maar precies waar en wie je op dit moment bent. Gebruik de principes tijdens een meditatie of om een intentie aan het begin van je dag te zetten, of herhaal ze op andere momenten dat je een zetje nodig hebt om terug te komen bij jezelf.

1. Vandaag maak ik mij geen zorgen

We maken ons zoveel zorgen over de toekomst, dat het bijna lijkt alsof al die mogelijke (en vaak niet al te fijne) scenario’s al realiteit zijn. Daardoor raken we los van het huidige moment en ‘leven’ we op een plaats en in een tijd die helemaal niet bestaat en misschien nooit zal bestaan. Door de intentie te zetten dat je je in elk geval vandaag geen zorgen maakt, rem je piekerende gedachten af en kies je voor vertrouwen in plaats van angst.

2. Vandaag maak ik mij niet boos

Dit principe betekent niet dat je je gevoelens moet onderdrukken, want boosheid kan een hele nuttige emotie zijn. Het probleem is de manier waarop we er mee omgaan. Vaak reageren we als we boos zijn impulsief, zonder te onderzoeken waar onze woede nu eigenlijk vandaan komt. Dit maakt de boosheid niet minder, maar leidt alleen maar tot schaamte of nog meer boosheid. Dit principe herinnert je eraan om gevoelens van boosheid de tijd te geven en te ontdekken wat erachter zit, zodat je er op een weloverwogen manier op kunt reageren.

3. Vandaag toon ik dankbaarheid

De ruisende wind, het prille zonlicht als je wakker wordt, de geur van een vers gezette kop koffie: er zijn zoveel mooie momenten die in de waan van de dag aan ons voorbijgaan. Herinner jezelf er met deze intentie aan om af en toe even stil te staan en gewoon te zíjn, zodat je die bijzonderheden die je vaak voor lief neemt opmerkt en er dankbaar voor kunt zijn.


4. Vandaag werk ik met toewijding

Dit principe gaat over het leiden van je leven met integriteit, zonder leugens, bedrog, oordelen of manipulatie. Succes kun je niet afleiden aan de spullen die je hebt en is niet hetzelfde als een grote auto, een duur huis of een riant spaarsaldo. Eerlijkheid en hard werken geeft je leven een doel en betekenis. Deze affirmatie helpt je om aan het einde van een (werk)dag met voldoening terug te kijken.

5. Vandaag ben ik vriendelijk

Je geeft wat je terugkrijgt. Het is niet altijd makkelijk om vriendelijk te zijn voor jezelf en anderen, maar compassie werkt als een wondermiddel tegen boosheid en oordelen. Probeer het goede te zien in alles en iedereen en bedenk je dat iedereen worstelt met het een of ander. Zelfs het kleinste moment van vriendelijkheid kan een enorm verschil maken.

Is 5 te veel?

Vind je het lastig om alle principes tegelijk toe te passen? Geen probleem. Ook als je maar met één of een paar van de affirmaties werkt, voel je aan het eind van de dag al een positief verschil. En hoe vaker je er bewust mee aan de slag gaat, hoe groter het effect. Kies er dus gerust eentje die je op dit moment het meeste aanspreekt en oefen daar eerst mee.

Trek elke dag een gratis affirmatiekaart

Ook kun je direct aan de slag door een affirmatiekaart te trekken via de Happinez Affirmatietool. Trek iedere dag een gratis kaart en vertrouw daarbij op je intuïtie. De kaarten zullen je helpen met waar jij naar zoekt.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over spiritualiteit?

Volgend artikel
Spirituele groei is geen ’to do’ op je afvinklijstje
Spirituele groei is geen ’to do’ op je afvinklijstje