Zo weet jij of je spiritueel aan het ontwaken bent

Zo weet jij of je spiritueel aan het ontwaken bent Zo weet jij of je spiritueel aan het ontwaken bent Zo weet jij of je spiritueel aan het ontwaken bent

Het ego is ons exclusieve gevoel van ‘ik’ of ‘zelf’. Meestal is dit een verzameling van archetypen, programma’s of gedragspatronen. Door de Taoïsten wordt deze verzameling ‘de verworven geest’ genoemd – een reeks alledaagse conditionering die wij sinds onze geboorte verzamelen.

Wanneer je spiritueel ontwaakt, betekent dit dat de ‘oorspronkelijke geest’ of ‘zelf’ terugkeert. Deze terugkeer van geest maakt ons echt menselijk. Denk jij dat je spiritueel aan het ontwaken bent? Wij hebben een aantal tekenen voor je op een rijtje gezet.

Je voelt diepere emoties

Je wordt op emotioneel vlak geraakt door alles wat er om je heen gebeurt. Zo kun je je goed inleven en je herkent jezelf in andermans pijn, vreugde of leefsituatie.

Je levensovertuigingen veranderen

Je begint outside the box te denken en onze fysieke realiteit, die ooit normaal voor je was, in twijfel te trekken. We hebben allemaal een vrije wil, en je begint deze vrijheid te omarmen. Wanneer je groeit in je spirituele reis, realiseer je je dat de ‘mentale gevangenis’ al deze tijd wagenwijd openstond.

Je hebt een sterk verlangen naar spiritualiteit en zelfontwikkeling

Je streeft naar spiritualiteit, in welke vorm dat voor jou dan ook mag zijn. Het bewustzijn komt steeds meer en je herinnert je dat we altijd al verbonden zijn geweest met alles en iedereen om ons heen. Dit wordt door filosoof Alan Watts vaak beschreven als de ‘Mystieke ervaring’.

Je omgeeft jezelf met inspiratie, positiviteit en zelfontwikkelingsactiviteiten. Zo kun je bijvoorbeeld aangetrokken zijn tot het lezen van zelfhulpboeken, yoga, meditatie, sport, het luisteren van podcasts et cetera. Deze dingen helpen je groeien en geven je nieuwe perspectieven.

Je verliest je interesse in materiële dingen

Wanneer je ontwaakt, worden materiële dingen minder belangrijk. Je begint spullen weg te doen en je realiseert je dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Ook je doelen veranderen: meer tijd doorbrengen met je geliefden is nu bijvoorbeeld belangrijker dan het krijgen van een promotie.

Je wilt gezonder eten en goed voor je lichaam zorgen

In plaats van een frietje bij de snackbar, ga je nu eerder voor een salade met verse groenten. Je wilt beter zorgen voor je lichaam en het op de meest zuivere manier voeden, door middel van bijvoorbeeld fruit, groenten, noten, zaden en voorouderlijke granen.

Je bent meer aangetrokken tot de natuur

Tijdens je ontwaking begint het je echt op te vallen hoe mooi de natuur is. Je kunt je constant aangetrokken voelen om naar buiten te gaan en van de omgeving te genieten. Ook kun je ineens een passie voelen om de aarde en het milieu te beschermen. En, als je goed luistert, communiceert de natuur met je. De natuur is namelijk een deel van ons.

Je wilt graag alleen zijn

Een spirituele ontwaking brengt veel energie met zich mee, dus je wilt meer tijd voor jezelf nemen om bijvoorbeeld te mediteren, te schrijven en alles te verwerken. Gun jezelf deze tijd.

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over spiritueel ontwaken?

Op weg naar het licht: de fases van spiritueel ontwaken.

Volgend artikel
Creëer meer flow in je leven met deze Reiki-principes
Creëer meer flow in je leven met deze Reiki-principes