De fases van spiritueel ontwaken

De fases van spiritueel ontwaken De fases van spiritueel ontwaken De fases van spiritueel ontwaken

Opeens ‘het licht zien’. Voor sommige mensen voelt spiritueel ontwaken als een heldere bliksemschicht. Maar veel vaker kun je dit proces vergelijken met de bloei van een bloem: een reis vanuit de donkere aarde naar het volle licht.

Fase 1: leegte

In elk mensenleven kan er plotseling een moment komen waarin een zaadje van spiritueel ontwaken geplant wordt. Daar hoeft niet per se iets groots of meeslepends aan vooraf te gaan, maar het is een gegeven dat er juist op momenten van grote verandering ineens iets diep in jou de kans ziet te ontkiemen. Een relatie die verbreekt, iets dat op je werk gebeurt, een afscheid, ziekte – het zijn momenten waarop alles wat vanzelfsprekend leek, ineens in een ander licht staat. Sommige spirituele leraren vergelijken het moment dat vooraf gaat aan een spiritueel ontwaken met een duistere nacht: je moet er doorheen om tot het licht te komen. De nacht kan eng zijn, eenzaam en onoverzichtelijk. Maar wat voelt als een leegte, is tegelijkertijd ook een ruimte die gevuld kan worden.

Fase 2: vragen

In de dageraad van een spiritueel ontwaken is het niet gek als je je verward of zelfs ongelukkig voelt. Je oude leven zoals het was, voelt opeens als een te krappe jas. Maar juist het gevoel dat het niet meer klopt, wakkert verlangen naar verandering aan. Het is een fase vol vraagtekens: wie ben ik, wat wil ik, wat is het doel van dit alles? Wat eerder vanzelfsprekend leek, voelt nu ineens betekenisloos en oppervlakkig. En hoewel dit geen makkelijke fase is, brengen vraagtekens ook een fijn soort spanning met zich mee: ze maken je nieuwsgierig en openen je hart en mind. Deze fase vraagt om een beetje moed, om met een open vizier het proces van bewustwording aan te gaan en door deze fase heen te bewegen. Wanneer je je ongemak inzet als brandstof om te transformeren, zal je zien dat je vanzelf ergens uit zult komen. Herinner jezelf aan deze natuurwet: alles is altijd in beweging.


Fase 3: verwondering

Wanneer het verlangen naar meer betekenis en verdieping zich aandient, worden je zintuigen scherper. Je bewustzijn gaat zich vergroten: je wordt gevoeliger voor de prikkels om je heen en de sensaties van binnenuit. Misschien ga je intenser dromen, of vallen je op de meest alledaagse momenten – op de fiets, tijdens de afwas, onder de douche – ineens heldere gedachten binnen. Het is alsof een groot, ingewikkeld slot krakend en piepend in beweging komt om zich te openen, klik voor klik. Spiritueel ontwaken is soms niet één helder inzicht, maar een serie van kleine ‘ontwaakjes’. Het universum stuurt je subtiele boodschappen en je merkt ze op. In deze fase wordt verwondering en opwinding afgewisseld met een zekere angst. Wie vooruitgaat, moet immers ook dingen achterlaten. Je kunt je onbegrepen of eenzaam voelen. Je innerlijke navigatiesysteem krijgt een update, en terwijl dat gebeurt, heb je soms het gevoel de weg een beetje kwijt te zijn. Het is nu nog vooral een innerlijk proces. Wanneer anderen voelen dat er ‘iets’ gaande is, kunnen ze daar ongemakkelijk van worden. Verandering maakt ieder mens op zijn eigen tempo door. Geef jezelf én anderen tijd en ruimte.

Fase 4: reis

Dit is de fase waarin je op reis gaat; misschien letterlijk naar een plek die je aantrekt en waar je hoopt antwoorden te vinden, zoals een retreat of pelgrimage, maar vaker zal het een reis dichterbij zijn. De wereld wordt hoe dan ook groter: er komen interessante boeken op je pad, je ontmoet mensen met wie je op zielsniveau kunt afstemmen, je bezoekt workshops en lezingen die je voeden en verrijken. De aarde waarin jouw zaadje aan het ontkiemen is, is dorstig en gulzig. Er is zoveel om te ontdekken dat het soms zelfs té veel kan zijn. Je lichaam, geest en ziel kun je op veel verschillende manieren bewustwording laten ervaren. Als gretige reiziger voel je misschien ongeduld: wie geeft je en waar vind je het diepere inzicht dat je zoekt? Onthoud dan de wijze woorden van yogi Vivekananda , die zei: ‘Jouw pad is voor jou, maar niet voor mij. Mijn pad is goed voor mij, maar niet voor jou’. Dit bewustwordingsproces vraagt om regelmatig af te stemmen, om te ontdekken wat er wel en niet resoneert. Er is geen juist pad, enkel jouw pad.

Fase 5: verbinding

Nu je spiritualiteit zich meer en meer verdiept, krijg je meer vertrouwen in het pad dat je gaat en dat steeds meer de vorm krijgt die bij jou past. Oppervlakkige feel good-quotes of wijsheden voldoen niet, je wilt dieper. De lessen die je leert en de manieren om toegang te krijgen tot je intuïtie en je hogere zelf beginnen zich in te bedden in je dagelijks leven. Misschien ontwikkel je een meditatie-routine, trek je regelmatig een inzichtkaart of begin je met het schrijven in een dagboek. Afstemmen op wat je diep van binnen weet en voelt, begint vanzelfsprekend te worden. Je spirituele inzichten worden verfijnder, op jouw verlangens en omstandigheden afgestemd. Ook worden de vruchten van je innerlijke groei steeds meer zichtbaar voor de buitenwereld. Je voelt dat je je inzichten kunt gaan delen, niet vanuit autoriteit maar vanuit authenticiteit. Je gaat verbinding aan met anderen en je handelen kenmerkt zich door rust, vertrouwen en liefde.

Fase 6: helen

Je zult zien dat je in deze fase van bewustwording opeens opmerkt dat je aan het helen bent, of bijna geheeld bent. Een spiritueel pad is nooit zonder pijn. Er moet losgelaten worden, vergeven, geheeld. Eerdere overtuigingen die als een last voelden, kunnen transformeren tot herinneringen die je maken tot wie je nu bent. Je kijkt met zachtheid terug. Wat pijn deed of onjuist voelt, kan er zijn zonder je nog langer uit je kracht te halen. Je ontwikkelt een diep zelfvertrouwen en waar je eerder een teacher of goeroe nodig had, durf je nu op eigen benen te staan. Het betekent niet dat er nooit meer pijn of ongemak zal zijn op je levenspad. Het is belangrijk om te beseffen dat spiritueel ontwaken zelden een lineair proces is: je kunt heen en weer reizen tussen de verschillende fases. Maar hoe vaker dat gebeurt, hoe meer je het vermogen hebt ontwikkeld om deze fases te herkennen en mee te bewegen.

Fase 7: overgave

Hoe hard het ook stormt, je hebt een innerlijke stilte ontdekt. Je bent in staat af te stemmen op je hoogste zelf en kunt je aandacht steeds terugbrengen naar het hier en nu. Je bent op je gemak met wie je bent en zoekt regelmatig afzondering op, omdat simpelweg ‘zijn’ je helderheid geeft. Het hoeft allemaal niet meer zo serieus – je spiritualiteit is geen aangenomen identiteit maar een natuurlijk onderdeel van wie je bent. Je durft te lachen, te spelen en te werken met de overgave die je zoveel rust en vertrouwen geeft. Het ego is niet langer je meester, maar een dienaar. Je voelt een diepe verbondenheid met alles om je heen en kan onvoorwaardelijke liefde en eenheid ervaren. Je bent bereid te blijven leren en ziet het leven als een leerschool. Als een lotus die zijn bloembladeren heeft geopend en zijn kwetsbare kern durft te laten zien, zo durf jij je hart stralend en in alle openheid te tonen aan de wereld.

Over auteur
Eveline Helmink maakt sinds 2010 deel uit van de hoofdredactie en is sinds 2017 het gezicht van Happinez. Eveline heeft een journalistieke achtergrond en werkte jaren als schrijvend journalist voordat ze bij Happinez kwam. Werk en privé lopen bij haar nogal door elkaar: inzichten die ze in het dagelijkse leven opdoet, vertalen zich in duizend-en-een ideeën voor Happinez, en de bijzondere verhalen die op haar pad komen bij Happinez, neemt ze weer mee in de praktijk van alledag. ‘Explorer of the human experience’, zo vat ze haar werk dan ook samen.

Meer lezen over spiritueel ontwaken?

Zo weet jij of je spiritueel aan het ontwaken bent.

Volgend artikel
Dit is wat je kunt leren over het leven als je niet bang bent voor de dood
Dit is wat je kunt leren over het leven als je niet bang bent voor de dood