Reiki voor kinderen: doe het samen

Reiki voor kinderen: doe het samen Reiki voor kinderen: doe het samen Reiki voor kinderen: doe het samen

Als je kind zichzelf met behulp van Reiki leert kennen, komt het beter in zijn vel te zitten. Daar heeft het een leven lang baat bij. En als je het samendoet, versterkt dat jullie band.

Reiki voor kinderen

“Reiki is iets voor op de basisschool, het is ideaal voor kinderen.” Reikimaster en -docent Toña Wong Chung van Healing Space straalt zelf als een blij kind als ze over Reiki vertelt. Ze geeft Reikicursussen en -opleidingen, en is vooral enthousiast over ‘haar’ Reiki-kinderen, die vaak nog jaren na hun eerste cursus bij elkaar blijven komen. Volgens haar is Reiki dé manier om overspannenheid door te veel prikkels en te hoge eisen te voorkomen, omdat het je terugleidt naar de eenvoud. Als je op jonge leeftijd begint om jezelf met behulp van Reiki te leren kennen, creëer je meer harmonie en voorkom je veel problemen. “Het zou op school gegeven moeten worden, dan houdt het pesten ook meteen op.”

Een energiestroom

Reiki is een Japanse geneeswijze waarbij handoplegging wordt gebruikt. De huidige vorm is begin twintigste eeuw ontstaan, maar de energie waarmee gewerkt wordt is al zo oud als het leven. Het Japanse karakter ‘Rei’ staat voor spiritueel, universeel, de zon en heilig. En ‘Ki’ betekent energie of (innerlijke) kracht. Je kunt Reiki vertalen als ‘de kracht van de zon’ of ‘universele levensenergie’.

Alle leeftijden

‘De kracht van Reiki ligt in de eenvoud: je hoeft het alleen maar te doen’, schrijven Sunny Nederlof en Bas Buis in Het complete handboek Reiki. De lichamelijke en geestelijk processen volgen vanzelf. ‘Reiki brengt je dichter bij de essentie van je ware zelf.’ Reiki geneest dus niet alleen lichamelijke klachten. Toña: “Oosterse geneeswijzen maken geen onderscheid tussen lichaam en psyche. Bij Reiki leg je je handen weliswaar op lichaamsdelen, maar het werkt door op vier levels: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.” Reiki gaat naar de oorzaak van je probleem, vertelt het handboek. Die oorzaak kan op één of op meerdere niveaus liggen. In het begin gaat het misschien om hoofdpijn, maar na verloop van tijd leer je zoveel over jezelf, dat nieuwe lagen van jezelf zich openbaren. Dan werk je aan de achterliggende oorzaak: stress, angsten of andere emotionele blokkades.

Elk probleem in elke fase van ons leven kun je volgens Nederlof en Buis behandelen met Reiki. Voor kinderen is Reiki een ideale manier om ze een gevoel van geliefdheid mee te geven. Je kunt ze laten voelen dat er een wisselwerking bestaat tussen hen en het universum, zodat ze zich krachtig voelen en niet alleen. Reiki kan ook blokkades voorkomen zodat die niet worden opgestapeld voor later. In de puberteit kan Reiki helpen om de ergste puberteitsperikelen te verzachten en bij volwassenen kan Reiki helpen met inzichten en het vinden van diepere betekenissen.


Doe het samen

Niets is krachtiger dan de handen van je vader of moeder als je iets mankeert. Toña: “Behandel je kind daarom vooral zelf. Ik ben er geen voorstander van om kinderen door een ander Reiki te laten ontvangen, omdat ze dan al zo jong in de therapiehoek terechtkomen. Ze krijgen dan het gevoel dat er iets mis is met ze. Het mooiste is het als ze zélf reiki kunnen doen, bij zichzelf en bij anderen. Vanaf een jaar of acht kunnen ze zelf een cursus volgen. Ze leren dan vertrouwen op hun eigen vermogen en ze worden zich bewust van wat hun lichaam nodig heeft, want Reiki versterkt de band met hun lichaam enorm.

Ze leren ook dat er een relatie is tussen lichaam en geest, en hoe ze kunnen vertrouwen op signalen van hun lichaam en van hun emoties. Ze ervaren dat die emoties niet goed of slecht zijn. Zeker in een wereld die zegt dat we altijd vrolijke foto’s moeten posten, is dat geruststellend. Ze voelen ook dat emoties blokkades in hun lichaam kunnen veroorzaken en dan leren ze om die blokkades weg te halen door met hun aanraking en aandacht naar die plekken te gaan.

Het is wel belangrijk dat minimaal één van de ouders zelf ook een cursus doet. Want wanneer ouders cynisch worden over Reiki, of er niets van begrijpen, vergroot het juist de afstand tussen hen. Je wilt dat je kind er thuis over kan praten. Het is ook superleuk om als ouder en kind elkaar te behandelen, dat versterkt de verbinding en kinderen zijn heel trots als ze hun ouders kunnen behandelen.”

Tekst: Bianca Bartels (redactioneel ingekort)

Dit is een fragment uit Happi.kids 1-2019. Meer lezen over reiki voor kinderen? Je bestelt het nummer in onze in onze shop.

Meer lezen over Reiki?

Reiki: wat is het eigenlijk, en wat kun je eraan hebben?

Volgend artikel
Als je kind een beelddenker is: dit zijn de voordelen en uitdagingen
Als je kind een beelddenker is: dit zijn de voordelen en uitdagingen