Leef met de maan: dit kan de maan betekenen voor kinderen

Leef met de maan: dit kan de maan betekenen voor kinderen Leef met de maan: dit kan de maan betekenen voor kinderen Leef met de maan: dit kan de maan betekenen voor kinderen

Dat de maan van invloed is op onze planeet, heb je vast wel eens gemerkt. We bestaan immers voor bijna zeventig procent uit water, en als de maan over de getijden van de zee kan heersen, dan is het niet moeilijk je voor te stellen hoe ze ook allerlei processen in het menselijk leven regelt, zoals bijvoorbeeld de vrouwelijke menstruatie en onze jaartelling.

Maar ook op een dieper niveau bemoeit de maan zich met het leven op aarde. Energetisch gezien is de maan – en haar element water – verbonden met emoties, gevoelens en gedachten. Als je de maan leert volgen, kun je de invloed ervan terugzien in je leven, maar vaak nog duidelijker bij je kind. Kinderen zijn instinctief niet alleen meer verbonden met de maan, maar ook staan ze dichter bij hun emoties dan de meeste volwassenen, daardoor zijn ze maangevoeliger en ervaren ze de kracht van de maan vaak veel sterker dan wij.

Je kunt op de maan vertrouwen

Door naar de maan te kijken, raak je vertrouwd met haar ritme. Naar buiten gaan en naar de maan kijken is een van de makkelijkste manieren om je te verbinden met de natuur, en heerlijk om samen met je kind te doen. Of je nu voor het slapen gaan nog even de tuin inloopt, door het raam kijkt of misschien op een vroege winteravond samen op de fiets zit. Waar staat de maan vandaag? Wanneer komt ze op? In de avond of in de ochtend? En hoe ziet ze er vandaag uit?

Die geheimzinnige maan laat je zien waar je thuishoort, nederig op de aarde, diep verbonden met de elementen om je heen. Voor kinderen is het fijn om te weten dat je op de maan kunt vertrouwen. Ze is er elke dag, ook als je haar niet ziet, en als ze vol en rond is kan ze je door het diepste donker leiden. Bovendien legt ze altijd dezelfde weg af, elke maand opnieuw wordt ze vol en daarna verdwijnt ze weer even. De cyclus geeft een verbondenheid met het verstrijken van de tijd die even natuurlijk voelt als dag en nacht, waardoor onrustige kinderen het besef tijd makkelijker kunnen integreren.

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Meebewegen met de maan

Als je merkt de je kind maangevoelig is, dan kun je samen uitproberen hoe je kunt werken met de maan. Voor kinderen kan dit een fijne manier zijn om te voelen dat je kunt meebewegen met je gevoelens en emoties, in plaats van dat je er alleen maar door overspoeld wordt.

De maan kent twee fases: de wassende maan is de fase van nieuwe maan naar volle maan en de afnemende maan is de fase van volle maan naar afnemende maan. Elke fase heeft zijn eigen kwaliteiten. Bij volle maan kan er meer onrust of angst zijn en bij nieuwe maan een gevoel van opwinding en enthousiasme.

Na loslaten en vergeving komt dankbaarheid. Door middel van het tonen van dankbaarheid laat je alle laatste negativiteit los en maak je ruimte voor de manifestatie van je dromen. Je kunt dankbaarheid uiten door een lijstje te maken dat jullie bij het symbool leggen, of door middel van een gesprekje waarin je beiden opsomt waar je dankbaar voor bent of door je kind ‘s avonds in te stoppen met de vraag om zelf, in zijn eigen droomwereld, na te denken waar het dankbaar voor is. In de twee weken na de volle maan (tijdens de afnemende maan) werken de intenties die je gezet hebt door. Je hoeft dan niets speciaals meer te doen, behalve af en toe te kijken naar de maan die kleiner en kleiner wordt, tot ze helemaal verdwenen lijkt. Dan is het nieuwe maan.

Nieuwe maan

Dit is het moment dat de hemel openstaat om jouw wensen en dromen te ontvangen; het moment van manifestatie. Dit is het krachtigste punt in de maancyclus en het moment waarop ze haar ware magie laat zien. Het geheim van manifestatie bij nieuwe maan is het doen van wensen of het vaststellen van voornemens die uit het hart komen. Om wensen te laten uitkomen is het belangrijk dat je doet alsof ze al uitgekomen zijn. Je moet ze helemaal voelen, tot in je tenen. Zo kun je communiceren met de kosmos. Visualiseer hoe je wilt dat je leven eruitziet, en de kosmos weet waar je heen wil. Als je denkt aan wat je níet wilt, dan is dat het plaatje dat je laat zien. Hoewel het voor volwassenen soms even moeilijk kan zijn om te leren, begrijpen kinderen deze wet van aantrekkingskracht vaak heel goed.

Wat kun je samen doen?

Maak samen met je kind een tekening van iets waar hij of zij van droomt. Of de positieve uitkomst van iets wat nu nog een uitdaging is. Met nieuwe maan kunnen jullie je dromen samen aan de hemel geven door ze te verbranden of aan stromend water mee te geven. De komende twee weken kun je de maan weer volgen in haar wassende fase terwijl je af en toe over je wens mijmert of met je kind fantaseert hoe het zou zijn als deze uitkomt. Zo leer je je kind al vroeg met de maan te werken, maar wat het vooral leert is om een leidende rol te spelen in zijn of haar eigen leven. Je kunt alles op je af laten komen, maar je kunt negatieve gevoelens en gebeurtenissen op speciale momenten ook loslaten en fijne dingen naar je toe roepen. Zo krijgt het leven niet alleen handvatten, maar ook een magisch randje, met dank aan die lieve trouwe maan die elke nacht in het donker weer over ons waakt.

Volle maan

De volle maan is het hoogtepunt van de maandelijkse maancyclus. De opgebouwde energie wordt groter en groter en dan ineens… boem, daar is hij: vol en groot aan de hemel. Dit is het moment waarop veel mensen slecht slapen, zich chaotisch, verward of verdrietig voelen. Het is ook het moment waarop sluimerende gevoelens en situaties tot een climax komen. Veel kinderen zijn nu extra druk, emotioneel, teleurgesteld, dwars of angstig. De volle maan kan een felle innerlijke strijd veroorzaken. Met haar felle licht schijnt ze op alles wat donker is en wat we normaal gesproken niet kunnen zien, ook innerlijk. Deze fase gaat over het bereiken van een hoogtepunt en over loslaten van wat je niet meer nodig hebt. Het loslaten van boosheid, van verdriet, van oude patronen, van donkere gedachten, van schuld, angst of afgunst. Alles wat je pijnigt of plaagt, kun je nu loslaten. Het is tijd om je zorgen en zware gevoelens aan de maan te geven en met een schone lei te beginnen.

Wat kun je samen doen?

Met je kind kun je dit oefenen door samen te bedenken wat je kind dwarszit en hiervoor vervolgens een symbool aan de maan te offeren door het ’s avonds in de tuin of op de vensterbank te leggen. Als je kind wat ouder is, kun je met je kind over vergeving praten en dit gaan oefenen. Want volle maan is het beste moment om iets of iemand of jezelf te vergeven en zo de vibraties van woede, schuld en hulpeloosheid schoon te maken. Vergeven is niet makkelijk, dus hoe eerder je ermee begint, hoe meer profijt je ervan zult hebben in je leven.

Tekst: Sarah Domogala

Meer lezen over de maan?

10x wat leven in samenwerking met de maan je oplevert.

Volgend artikel
Magisch: op deze 5 verrassende dingen heeft de maan invloed
Magisch: op deze 5 verrassende dingen heeft de maan invloed