Spelen met de aarde: zo vier je Modderdag met je kind

Spelen met de aarde: zo vier je Modderdag met je kind Spelen met de aarde: zo vier je Modderdag met je kind Spelen met de aarde: zo vier je Modderdag met je kind

Ieder jaar wordt op 29 juni Modderdag gevierd. Tijdens Modderdag ontdekken kinderen over de hele wereld hoe leuk het is om met modder te spelen. En dat is niet alleen goed voor hun weerstand, maar ook voor hun gemoed. 

Modderdag is in 2009 ontstaan op een World Forum bijeenkomst. De bedenkers wilden een manier vinden om alle kinderen te helpen zich meer verbonden te voelen, zowel met andere kinderen als met de aarde. En wat is een betere manier dan spelen met de aarde zelf?

Goed voor de ontwikkeling én voor het immuunsysteem

Het is wetenschappelijk aangetoond dat buitenspelen erg goed is voor de ontwikkeling. Wanneer een kind vies mag worden, neemt bijvoorbeeld de creativiteit en de nieuwsgierigheid toe. En wist je dat modder een bepaalde bacterie bevat die goed is voor het immuunsysteem en het brein een serotonine boost geeft? Niet gek dat de meeste kinderen erg vrolijk worden van kliederen met zand en water.

Vier Modderdag!

Des te meer redenen om Modderdag te vieren, en dat kan op vele manieren. Door het hele land worden modderactiviteiten georganiseerd. Op deze website vind je alle locaties waar Modderdag gevierd wordt. Of vier het gewoon thuis: maak bijvoorbeeld samen een modderkasteel, maak moddersoep of vul een opblaaszwembad met aarde en water. Het draait allemaal om 1 ding: vies worden. Spetteren maar!


Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over buitenspelen?

Dit zijn de leukste buitenspeelplekken van Nederland.

Volgend artikel
Even aarden: 7 groene (voor)leesboeken voor kinderen
Even aarden: 7 groene (voor)leesboeken voor kinderen