Zo beweeg je samen met je kind in het ritme van de maan

Zo beweeg je samen met je kind in het ritme van de maan Zo beweeg je samen met je kind in het ritme van de maan Zo beweeg je samen met je kind in het ritme van de maan

Als je de maan leert volgen, kun je de invloed ervan terugzien in je leven, maar vaak nog duidelijker bij je kind. Kinderen zijn instinctief niet alleen meer verbonden met de maan, maar ook staan ze dichter bij hun emoties dan de meeste volwassenen, daardoor zijn ze maangevoeliger en ervaren ze de kracht van de maan vaak veel sterker dan wij.

Is jouw kind maangevoelig? Zo kun je samen met je kind meebewegen met het ritme van de maan.

Maan altaar

Aan een maanaltaar bouw je een hele maand. Met nieuwe maan begin je met het maken van een mobiel of het klaarzetten van een klein tafeltje. Voor de inrichting gebruik je alles wat donker/licht is, en alles wat met het element lucht te maken heeft. Je kunt er gedurende de maand steeds dingen aan toevoegen: engelen, veren, vogels, sterren, maantjes en zonnetjes. Binnen één maancyclus kun je leren werken met de maan: bedenk samen met je kind waar je nu staat en waar je over een maand zou willen zijn. Schrijf die wens op een briefje en leg hem op – of hang hem aan het altaar. Steeds als je aan je altaar werkt in de twee weken tot volle maan, denk je aan die wens.

Bij volle maan is het tijd om een kaars aan te steken, je wens aan het universum te geven door hem te verbranden en te bedanken voor alles wat er in je leven gebeurt. De twee weken na volle maan besteed je weer af en toe aandacht aan je altaar door dankbaarheid te voelen of erop te vertrouwen dat je wens zal uitkomen.

Online training Leef met de maan

  • Ontdek wat de kracht van de maan voor jou kan doen

  • Tijdelijk cadeau: Moon Journal

  • Met 8 lessen — één voor elke maanfase + 4 bonuslessen

  • Meer dan 5.900 trainees gingen je voor

Slapen met de maan

Met volle maan schijnt de maan niet alleen haar felste licht over de aarde, maar ook haar krachtigste energie. Daar wordt het leven op onze planeet onrustig van. Vooral aan kinderen kun je dat vaak merken; inslapen kan dan lastiger zijn. Neem voor het slapengaan even de tijd om samen naar de maan te kijken en in het licht te baden om zo de overprikkelde energie te ontladen. Nu kan je kind zelf voelen waarom het onrustig is en merken dat de maan je ook kan helpen om deze wilde nacht wat zachter te maken. Masseer de voeten van je kind, een warme kruik erbij en lees een mooi maanverhaal voor, of vanavond misschien wel twee. Slaapt je kind toch onrustig? Morgen is gelukkig alles weer normaal.


Maanceremonie

Volle maan is het moment om los te laten. Als je kind iets dwarszit, is dit hét moment om samen een ritueeltje te doen. Schrijf op een briefje wat het zou willen loslaten of bedenk er een symbool voor. Bij nieuwe maan kun je je kind vragen een wens op te schrijven. In beide gevallen neem je het symbool of briefje mee het maanlicht in. Leg een mooi kleedje neer met de briefjes, de symbolen, en eventueel wat kristallen (volle maan is dé tijd om ze weer op te laden). Steek een kaarsje aan en zing samen een lied voor of over de maan.

Daarna houd je je briefje of symbool voor je hart en roep je het gevoel van datgene wat je zou willen loslaten of ontvangen in je hart op. Blaas dit gevoel op je briefje of symbool. Steek het briefje daarna aan met de kaars en laat het opbranden of begraaf het symbool in de aarde. Als je de mogelijkheid hebt, is het fantastisch om een groot vuur te maken en zo jullie wensen en gebeden met de rook mee te geven. Na afloop van de ceremonie drink je warme melk met honing bij volle maan en met rauwe cacao bij nieuwe maan.

Maankoekjes

In oeroude Zuid-Amerikaanse rituelen wordt in ceremonies ter ere van de volle maan de heilige cacaoboon gebruikt. Cacao is de ultieme hartopener. Maak beslag voor zandkoekjes en voeg twee eetlepels rauwe cacao toe aan het deeg. Steek rondjes uit met een glas en bak ze af. Meng een eetlepel poedersuiker met wat water tot glazuur en teken daarmee verschillende maanstanden op de afgekoelde koekjes. Deel de koekjes met volle maan uit of eet ze na afloop van jullie eigen maanceremonie.

Tekst: Sarah Domogala

Meer lezen over de maan en kinderen?

Leef met de maan: dit kan de maan betekenen voor kinderen.

Volgend artikel
Leef met de maan: dit kan de maan betekenen voor kinderen
Leef met de maan: dit kan de maan betekenen voor kinderen