Wellness uit je keukenkast

Wellness uit je keukenkast Wellness uit je keukenkast Wellness uit je keukenkast

Dure crèmes waarvan je de naam onmogelijk kunt uitspreken, poedertjes met meer ingrediënten dan je kunt onthouden en detoxprogramma’s die je bakkenvol energie beloven: hartstikke leuk hoor, als dat je ding is, maar je kunt je ook fit voelen zónder al die ingewikkelde toestanden.

Deze natuurlijke middeltjes zijn lekker goedkoop en zo gemaakt. Dubbel zo fijn: van wat je ervoor nodig hebt, staat het meeste waarschijnlijk al in je voorraadkast of badkamer.

1. Warm water met citroen

Laat je eerste kop koffie van de dag voor wat ‘ie is, en drink in plaats daarvan meteen na het opstaan een glas warm water met een eetlepel citroensap en eventueel een beetje honing. Dit zet je spijsvertering aan het werk, ondersteunt je immuunsysteem (hallo, vitamine C!) en helpt je lichaam bij de afvoer van gifstoffen.

2. Knoflook

Kauwen op een rauw knoflookteentje is misschien een minder goed idee als je vanavond nog een spannende date hebt, maar je immuunsysteem wordt er wel heel blij van. Knoflook werkt namelijk antischimmel, antibacterieel en antiviraal. En de selenium en zwavel die erin zitten, ondersteunen bij de ontgifting van je lever.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

3. Oil pulling

Klinkt moeilijk, is het niet: oil pulling betekent simpelweg dat je je mond spoelt met pure, biologische sesam- of kokosolie. Je doet er ongeveer een eetlepel van in je mond en laat de olie een kwartiertje rondgaan, voordat je het weer uitspuugt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je mond en gebit gezond blijven, maar helpt je lichaam ook bij het afvoeren van gifstoffen.

4. Droog borstelen

Droog borstelen, meestal dry brushing genoemd, levert een stralend zacht velletje op, maar werkt ook als een detox. Met de beweging van de borstel over je droge huid stimuleer je je bloedsomloop en ondersteun je de werking van je lymfesysteem. Daardoor kun je via je huid gemakkelijker gif- en afvalstoffen kwijtraken.


5. Appelciderazijn

Lekker is anders, maar alles went, zullen we maar zeggen. En het is voor een goed doel, want als je regelmatig een beetje appelciderazijn (ook wel bekend als AVC, van het Engelse apple cider vinegar) drinkt, helpt dat om je lichaam van binnen schoon te maken. Gebruik het wel met mate en drink het niet puur, want dat is te heftig voor je slokdarm. Voeg bijvoorbeeld een paar keer per week twee theelepels toe aan een mok thee met honing. Appelciderazijn werkt trouwens ook perfect om de jeuk van muggenbeten te stoppen.

6. Tarwegras

Dit ene ingrediënt wordt gelinkt aan een lange lijst gezondheidsvoordelen. Een dagelijks groen sapje met tarwegras doet bijvoorbeeld wonderen voor je huid, werkt antibacterieel en zit bomvol goede voedingsstoffen. Verse, rauwe tarwegras werkt het best, maar in poedervorm is het makkelijker te verkrijgen (en iets minder heftig van smaak).

7. Honing

Wist je dat honing een natuurlijk antibioticum is? Behalve dat het verzachtend werkt bij een pijnlijke keel, gaat het infecties tegen. De standaard supermarkthoning bevat over het algemeen vooral veel toegevoegde suikers en doet dus weinig voor je gezondheid. Kies in plaats daarvan voor rauwe honing of Manuka honing. Deze soorten zijn antibacterieel, antischimmel en antiviraal. Je kunt het ook prima op kleine wondjes smeren of gebruiken in een gezichtsmaskertje.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over de kracht van natuurlijke middelen?

Deze natuurlijke middelen helpen jou uit je dip.

Volgend artikel
Laat je inspireren door de filosofie van Sebastian Kneipp
Laat je inspireren door de filosofie van Sebastian Kneipp