Laat letterlijk blokkades los: tips bij obstipatie

Laat letterlijk blokkades los: tips bij obstipatie Laat letterlijk blokkades los: tips bij obstipatie Laat letterlijk blokkades los: tips bij obstipatie

Kyra de Vreeze neemt je mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Ze laat je zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

Vandaag deel ik misschien wel mijn simpelste en meest doeltreffende tip ooit. Het heeft alles te maken met loslaten, en wel op de meest letterlijke manier mogelijk. We praten er niet graag over, maar ontlasting is de gewoonste zaak van de wereld. We poepen allemaal, hopelijk elke dag. We zien het als iets vanzelfsprekends. Tot we opeens niet meer kunnen en we elke dag verder lijken dicht te slibben.

Het is geen wereldramp, dat even niet kunnen poepen. Maar na een paar dagen niks is het wel vreselijk frustrerend en oncomfortabel. We voelen ons opgeblazen, zwaar, vastgelopen en een tikkeltje rusteloos. Ons lichaam houdt iets vast wat eigenlijk naar buiten moet. Het wil zijn afval kwijt, maar om de een of andere reden lukt dat niet. De prullenbak in de badkamer legen, dat is appeltje eitje. Maar hoe controleer je je lichaam zo dat het die inwendige troep bij het vuil zet?

Sommige van ons hebben last van constipatie wanneer we op reis gaan en op onze nieuwe bestemming arriveren. De eerste dagen van onze vakantie is onze stoelgang niet je van hét. Anderen kunnen niet naar de WC wanneer ze een drukke, volgeplande periode hebben. De stress slaat op hun darmen, die vervolgens alles vasthouden. Elk lijf reageert anders.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

De afgelopen jaren heb ik tientallen mensen gesproken die mij fluisterend om tips vroegen tegen constipatie. Steeds weer gaf ik hetzelfde antwoord en aan iedereen vroeg ik of ze mij konden laten weten of het gewerkt had. Hun antwoord was ‘ja’. Mijn antwoord lees je hieronder.


Tips bij tijdelijke obstipatie

Stap 1:

Soms zijn we zo gespannen dat onze darmen, net als de spieren in onze nek en schouders, verkrampen. Rusten, de controle laten vieren en ontspannen kunnen in dat geval een goede basis leggen voor los laten. We moeten juist niet willen controleren, want daardoor zullen de darmen alleen maar harder samentrekken.

Stap 2:

Eet tien minuten voor je gaat slapen twee appels. Het klinkt gek, maar de vezels stimuleren de darmgang.

Stap 3:

Ga de volgende dag naar het toilet. Plaats je voeten op een verhoging, zoals een krukje. In deze houding (hurkzit) is de vorm van onze darm zo dat we het makkelijkst kunnen loslaten. Neem de tijd. Er is geen haast. Lees iets waardoor je ontspant.

Stap 4:

99% van de mensen zal nu al succes hebben. Jij nog niet? Herhaal de vorige stappen dan.

(Twijfel je? Duurt de verstopping wel erg lang? Of heb je daarnaast nog andere klachten? Neem dan contact op met je huisarts.)

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.

Meer lezen over gezondheid?

Health-horoscoop: dit zegt je sterrenbeeld over je gezondheid.

Volgend artikel
Dit vertellen je nagels over jouw gezondheid
Dit vertellen je nagels over jouw gezondheid