Health-horoscoop: dit zegt je sterrenbeeld over je gezondheid

Health-horoscoop: dit zegt je sterrenbeeld over je gezondheid Health-horoscoop: dit zegt je sterrenbeeld over je gezondheid Health-horoscoop: dit zegt je sterrenbeeld over je gezondheid

Een Ram met migraine, een Stier met keelpijn of een misselijke Kreeft. Behalve op karakter en levensloop heeft het gesternte waaronder wij worden geboren ook invloed op onze gezondheid. Astroloog Nan Luursema houdt spreekuur en schrijft per sterrenbeeld wat leefregels en mineralen voor om ongemakken te voorkomen of te genezen.

Ram

Hoe meer RAM (Random Access Memory) wij in onze computers stoppen, des te beter ze presteren. En hard lopen – letterlijk en figuurlijk – daar draait het om in het leven van de Ram. Dat moet ook, het is zelfs zijn kosmische plicht. Want zonder deze Marsenergie zouden wij, die andere elf, nooit iets kunnen beginnen. Geen gezinnen (want geen seksualiteit), geen productie (want te lui om te werken), geen sport (want geen competitiedrang) en ook geen grootse projecten, die hart en geest in vuur en vlam zetten. Kortom: zonder Ram zaten we nu nog in het stenen tijdperk. Maar vermoeiend is het wel, want al die geldingsdrang stijgt dit beest letterlijk naar het hoofd. Ooit met 150 kilometer per uur ingehaald door iemand met een rooie kop achter het stuur? Mars! Korte lontjes in het sociale verkeer? Mars! Wat een adrenaline, wat een testosteron.

Rammen hebben zo’n soepel en krachtig spierstelsel dat hun hart, (ook een spier), er zelden vroegtijdig mee ophoudt. Botten, bloedvaten en zenuwuiteinden, dat is hier het probleem. Botten kunnen stuk en dat gebeurt dus ook vaak, zeker bij jonge Rammen. Maar die hoofdpijn, dat is pas erg. Onverdraaglijke migraine, sterretjes voor de ogen, kloppende bloedvaten bij de slapen en in de nek. Het is allemaal een gevolg van een overmaat aan stress en frustratie, gecombineerd met de onwil om werkelijk lijfelijk te voelen wanneer het even genoeg is geweest.

Gezonde leefregels

Neem elke dag een uur de tijd voor een rustige maaltijd in een serene omgeving, dus zonder televisie of andere afleidingen. Dat is drie uur per dag voor jou zelf en de jouwen. Juist Rammen zouden zout en alcohol moeten mijden. Teveel zout is slecht voor botten en bloedvaten, alcohol stimuleert de agressie en belast de nieren.

Mineraal: potassium fosfaat

Voedsel voor de hersencellen en ook nog eens heel goed voor de lever. Het is ruim aanwezig in onder andere tomaten, kidneybonen, bruine rijst, bloemkool, spruitjes, vijgen, bananen, uien, olijven, walnoot, kalfsvlees en zwaardvis. Een tekort aan dit mineraal leidt tot neerslachtigheid.

Stier

Stier = voelen, ruiken, proeven, horen, kijken. In de volksmond wordt de Stier afgedaan als een lekkerbek en een goudzoeker, maar zo’n omschrijving doet dit door en door kunstzinnige teken geen recht. Als zij koken komt er gegarandeerd haute cuisine op tafel, ook bij bescheiden middelen en weinig tijd. Zij gaan gevoelsrelaties aan met kleuren, geuren en natuurlijke materialen, houden oprecht van dieren en planten en zien ook de schoonheid van de allergewoonste verschijnselen, zoals gras. Geen Da Vinci of Mozart die zonder een forse dosis Stier in de horoscoop had kunnen worden wie zij waren.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Lichamelijk gezien heerst dit teken over de nek en de keel, inclusief de stembanden, tong, amandelen en schildklier. Zowel de mannen als de vrouwen hebben een melodieuze stem: als ze niet roken kunnen ze waarschijnlijk prachtig zingen. Ze zijn bijzonder vatbaar voor kouvatten, hoesten, gezwollen keel, keelontsteking en oorpijn. Bij koude wind moeten zij zich stevig inpakken. Oververmoeidheid leidt bijna altijd tot een stijve nek, wat chronische vormen kan aannemen. Menige Stier wordt oud met een vervelende ‘knik’ tussen de nekwervels, die op den duur zo ontzettend vastzit dat ie niet meer terug te duwen is maar – geluk bij een ongeluk – ook geen pijn meer doet.

 Gezonde leefregels

Stieren houden niet van fitness of sport. Tuinieren is wel leuk. Doe dat dan ook! Zo niet, dan moet er linksom of rechtsom een eind komen aan het consumeren van roomsauzen, gratins, wijnen, suiker en likeur. Een eerste signaal van vervetting is het opzwellen van de huid rond de ogen, elders in het lichaam gevolgd door het vasthouden van vocht. Vraag een fysiotherapeut tien heerlijke oefeningen voor je nek.

Mineraal: sodium sulfaat

Regelt de vochthuishouding. Als die balans is verstoord krijg je last van een opgezette schildklier en sleep je liters extra water met je mee. Sodium sulfaat zit in bloemkool, komkommer, bieten, spinazie, radijs, uien, cranberry’s en verse noten. Wees voorzichtig met koolhydraten, eet liever wat meer zeefruit en vis, zodat die schildklier wat extra jodium (vochtafdrijving) binnen krijgt.

Tweelingen

Zoals alle luchttekens is dit teken geroepen ‘de boel een beetje bij elkaar te houden’, maar anders dan Weegschaal (rechtspraak en diplomatie) of Waterman (politiek en maatschappelijk middenveld) slaagt Tweelingen daar vooral in door gebruik te maken van zijn enorme mentale energie en grote communicatieve vaardigheden. Dit teken wordt in verband gebracht met de schouders, armen, handen en longen. Helaas blijkt Tweelingen erg gevoelig voor astma, bronchitis en verkoudheden. Teveel stress uit zich bij hen in hyperventilatie of juist het tegendeel daarvan: een kortademigheid die hen verhindert voldoende zuurstof op te nemen. Bovendien zijn ze opvallend accident prone in de zin van butsen, blauwe plekken en snijwonden aan handen en armen.

Tweelingen doen er goed aan zich te realiseren dat zij vaker dan anderen verzeild raken in een staat van mentale opwinding en euforie. Zo’n state of mind werkt behoorlijk op de zenuwen en bij jou leidt dat op een gegeven moment gegarandeerd tot overspannenheid. Wanneer heb je voor de laatste keer poëzie gelezen?

Gezonde leefregels

Ontspanning is voor jou letterlijk van levensbelang. Ga na elke vermoeiende rit, vlucht, vergadering of internetsessie welbewust op zoek naar een gelegenheid om je hoofd leeg te maken en je armen te laten hangen, al is het maar tien minuten. Maak een eind aan de gewoonte om te eten tijdens het lopen, rijden of vergaderen, laat de koffie staan en gun jezelf voortaan een echte maaltijd in plaats van junk food. Hatha-yoga zou fantastisch voor je zijn.

Mineraal: potassium chloride

Helpt bij de opbouw van fibrine (onoplosbaar eiwit) in het bloed, de weefsels en organen. Een tekort van dit materiaal leidt tot stolsels in het bloed. Bovendien houdt potassium chloride de longen schoon. Het is ruim aanwezig in asperges, alle groene groenten, wortelen, rood fruit en wilde rijst.

Kreeft

Ooit een rivierkreeft gezien die achteruit zijn hol in kroop, voelsprieten alle kanten op? Of een doodgewone Noordzeekrab die het strand op racet met wel twintig krioelende kindertjes tussen de scharen? Dat is het aandoenlijke van krabben en kreeften: zij zijn zich zo helemaal niet bewust van de enorme bescherming die moeder natuur hen in de vorm van harde schalen en scharen gegeven heeft. Hetzelfde geldt voor de astrologische Kreeft, die even delicaat en intuïtief is als de andere watertekens, maar veel kwetsbaarder in het leven staat. Oog in oog met gevaar zwemmen Vissen snel weg. Schorpioenen springen naar voren, wat – zeg nou zelf – vrij gemakkelijk is als je over gif beschikt. Maar Kreeften kunnen het een noch het ander. Zij verschansen zich onder een berg stenen – scharen bij de deuropening – zetten zich schrap en verroeren zich niet.

De ziektes van Kreeft zijn heel vaak een rechtstreeks gevolg van spanningen, angst en emotionele stress. Lichamelijk gezien is dit teken niet erg robuust, wat zich vooral uit in maagproblemen, gastritis, misselijkheid en luchtweginfecties. Kreeften hebben al jong geleerd dat lekker en veel eten zeer troostend kan zijn, in hun ogen staat een rijk gevulde dis gelijk aan veiligheid. Maar helaas, de meeste dingen die Kreeften zo heerlijk vinden (zoetigheid!) zijn uitgesproken slecht voor hun spijsvertering. Bovendien word je daar dik van en wat er bij een Kreeft aankomt gaat er slechts met de grootste moeite weer af. Zowel het zoete als het zeer sterk gekruide voedsel zijn twee extremen die zouden moeten vermeden worden.

Gezonde leefregels

  • Aan tafel worden geen ruzies uitgevochten.
  • Na het eten een blokje om.
  • Goed voor de longen: strandwandelingen en zomerse wandelingen in de regen (met plu).
  • Geen suiker, weinig zout.
  • Ziek? Dan zo snel mogelijk naar je eigen bed.

Mineraal: calcium fluoride

Houdt de weefsels soepel en de huid elastisch, voorkomt bovendien spataderen, botontkalking, tandvleesproblemen, bijziendheid en staar. Dit mineraal is aanwezig in alle zuivelproducten en kan gemakkelijk in de vorm van een pilletje worden bijgeslikt.

Leeuw

Dit teken heerst over wervelkolom, rug en hart. Wij associëren de rug met moed en het hart met emotionele warmte, twee eigenschappen die Leeuw nogal royaal demonstreert. Dit type mens heeft namelijk al in de wieg besloten dat zij volop van het leven zullen genieten. Een spirituele wet zegt dat dit onmogelijk lukt wanneer je voor alles wat je geeft in gelijke munt wilt worden terugbetaald. Waarom zou je? De zon gaat elke dag weer op!

Leeuwen hebben een sterke constitutie, een soepele wervelkolom en een goede lichaamscoördinatie. Het zijn prima dansers en atleten. Helaas vragen ze gewoonlijk teveel van zichzelf, niet alleen op het lichamelijke vlak, maar ook geestelijk, want het is een vuurteken, hun energie komt uit een spirituele bron. Spanningen en oververmoeidheid leiden tot pijn in het bovenste deel van de rug, die vaak een chronisch karakter krijgt. Ook voelen ze regelmatig een bepaalde druk of steken in de hartstreek. Bij te grote opwinding voelen ze hun polsslag in het hoofd. Toch zijn Leeuwen niet zo vatbaar voor een hartinfarct als het cliché wil. Integendeel, ze hebben een voortreffelijke levensverwachting. De astrologische heerser van Leeuw – de zon – voedt alle lichaamsdelen met levensenergie, niet alleen het hart of de rug. Wanneer zij hun emotionele betrokkenheid bij talloze zaken en mensen plus hun werktempo (de werkbelasting om in WAO-termen te spreken) na de middelbare leeftijd op gepaste wijze verminderen, kunnen ze heel oud worden.

Gezonde leefregels

Leeuwen houden onvermurwbaar veel van een groot bord calorieën, vergezeld van meerdere glazen wijn. Ze kunnen er goed tegen, maar na hun veertigste wordt dat snel minder, want dan zitten ze plotseling hele dagen achter een bureau. Houd daar rekening mee!

Mineraal: magnesium fosfaat

Goed voor het zenuwgestel en onmisbaar voor het in stand houden van het skelet. Zorgt bovendien voor de aanmaak van witte bloedlichaampjes en stimuleert de spijsvertering. Magnesium fosfaat wordt geleverd via granen en noten, appels, rijst, vis en eieren. Neem ook regelmatig wat extra ijzer (verse spinazie) om het hart te versterken.

Maagd

Maagden zijn de werkbijen van de dierenriem. Het karakteristieke is dat niemand zo’n Maagd daartoe verplicht; ze doen het zichzelf aan. Kerneigenschap van dit teken is dienstbaarheid. Tijdens werkuren hangt er een denkbeeldig bordje aan hun deur: Niet Storen. Daarachter zit dan weer een Maagd te studeren op een al dan niet zelf geschreven rapport.

Deze mensen zijn kritisch. Dat komt door hun gevoelige zenuwgestel, dat leugen van waarheid onderscheidt en daartussenin ook nog de nuances analyseert. Maagden kunnen zichzelf aandoeningen aanpraten die ze niet hebben. Hun basisconditie is bezorgd en nerveus, het gevolg van een verstand dat overuren maakt. Als er niets fundamenteels wordt gedaan aan die nervositeit krijgen ze klachten aan het spijsverteringssysteem, zoals indigestie, maagzweren, leverkwalen, darmkrampen en buikpijn zonder direct aanwijsbare oorzaak, de bekende ‘vage klachten’. Dit zijn de signalen die een Maagd dwingen te erkennen dat hij of zij niet gelukkig is.

Gezonde leefregels

Jij weet exact wat gezond voor je is! Het is wel jammer dat je huisdieren zo onhygiënisch vindt. Wat jij namelijk nodig hebt is een extra dosis Aarde. Een kat poetelt je in slaap, honden brengen bakkenvol onvoorwaardelijke trouw in je huis, plus emotionele, lichamelijke en territoriale bescherming als je dat nodig hebt. Probeer een logeerpoes of -hond en kijk eens hoe dat loopt. Huisdieren herstellen de balans tussen denken en voelen en houden je bij de mensen!

Mineraal: potassium sulfaat

Dit mineraal regelt de vethuishouding in het lichaam, draagt zuurstof naar de cellen en is essentieel om lichamelijk te kunnen presteren. Heb je last van roos, haaruitval, eczeem, acne en/of een droge huid, dan is er zeker sprake van een gebrek aan potassium sulfaat. Ook constipatie en aanhoudende vermoeidheid zijn daarvan een symptoom. Vervang suiker door honing en eet meer volkorenbrood, groene bladgroenten, citroensap (in plaats van azijn), mager vlees, yoghurt, kaas en citrusfruit.


Weegschaal

De gezondheid van Weegschalen wordt sterk beïnvloed door de staat van hun relaties. Daar zou je uit kunnen afleiden dat het dus wel snor zit met hun gestel, omdat juist dit teken zo veel werk maakt van vriendelijke en liefdevolle onderlinge verhoudingen. Maar toch. Elk teken heeft zijn zwakke punten en bij Weegschaal zijn dat de nieren, het bekken, de onderrug en de billen. In hun kindertijd kunnen ze een fragiele indruk maken, maar zodra ze uit de groei zijn zit alles op z’n plaats en worden ze lenig en gracieus. Venus, de heerser van Weegschaal en Stier, begiftigt hen met mooie botten, glanzend haar en een prachtige huid. Maar ja, die onderrug dus. En die nieren, die gewoon te gevoelig zijn voor een overmaat aan koolzuurhoudende dranken, champagne en sterke drank. Weegschalen zouden standaard drie liter water per dag moeten drinken om hun nieren door te spoelen.

Gezonde leefregels

Het toverwoord hier is: balans. Dat klinkt misschien flauw, maar het is echt zo. Deze mensen hebben behoefte aan het vinden van een juist evenwicht in hun voeding, werk, ontspanning en relaties. Een goede lichaamshouding, ondersteund door wat milde oefeningen voor de onderrug, is zo belangrijk dat het zeker de moeite waard is daarvoor een fysio- of Mensendiecktherapeut te raadplegen.

Mineraal: sodium fosfaat

Dit mineraal herstelt het evenwicht tussen de zuren en metalen in het lichaam. Dat is nodig, want teveel zuren zijn slecht voor de nieren. Een mooie huid bevestigt dat het wel goed zit met de voeding, maar een bleke of zelfs gelige kleur duidt op een gebrek aan sodium fosfaat. Wat te eten? Kiest u maar! Aardbeien, worteltjes, rozijnen, amandelen, asperges, erwten, bruine rijst, bietjes… Weegschalen floreren prima op een dieet dat rijk is aan eiwitten en arm in vet, want vet (en suiker) produceren teveel zuren. Nog twee tips: wees voorzichtig met het uittesten van nieuwe cosmetica en omring jezelf met aardige mensen, mooie spullen en harmonieuze muziek.

Schorpioen

Alles wat verband houdt met seks, dood en wedergeboorte valt onder de planeet Pluto. En omdat Pluto over het teken Schorpioen heerst, heerst Scorpio op zijn beurt weer over de voortplantingsorganen. Zijn obsessie met seksualiteit kan zo ver gaan dat Schorpioen Sigmund Freud, de grondlegger van de psychotherapie, juist met betrekking tot een aantal ernstig getraumatiseerde vrouwen de grootste fout van zijn leven maakte. Hij bracht ze onder hypnose, luisterde naar hun chaotische herinneringen over seksueel misbruik en verkrachting en weigerde te aanvaarden dat er ook maar zoiets als ‘verdringing’ bestond. Niks verkrachting, nee, dit waren lustfantasieën! Freud vond die vrouwen schijnheilig en bedacht een nieuwe naam voor hun ‘afwijking’: hysterie.

Gezonde leefregels

Schorpioenen zijn dus nogal gevoelig voor ongemakken aan de seksorganen, inclusief urinebuisinfecties, blaasontstekingen enzovoorts. Het juiste antibioticum lost zo’n probleem in twee weken op, maar enige terughoudendheid is toch ook wel op zijn plaats. Na een x-aantal behandelingen word je namelijk immuun voor antibiotica van telkens dezelfde soort.

Tweede gezondheidsprobleem van Schorpioenen is hun heftige emotionele natuur, die schuil gaat achter geslotenheid en innerlijke woede over al dan niet vermeende beledigingen of onrechtvaardigheden. Juist Scorpio’s, de psychiaters van deze wereld, zouden moeten leren hun oude wonden te helen, zich wat sneller te uiten en minder wantrouwend in het leven te staan. Als deze mensen – vooral de mannen – zich ellendig voelen, grijpen ze naar de fles. Dat doen meer mensen, maar Schorpioenen laten on top of that ook nog eens hun eten staan.

Mineraal: calcium sulfaat

Wie genoeg calcium sulfaat binnenkrijgt bouwt een natuurlijke weerstand op tegen virussen en infectieziekten. Een tekort hiervan leidt bij Schorpioenen tot verkoudheden die schijnbaar nooit meer overgaan, huidinfecties die maar blijven doorzieken en – mogelijk – problemen met de vruchtbaarheid. Calcium zit overvloedig in zuivelproducten en eieren, maar de sulfaatvariant tref je aan in groenten en fruit, zoals waterkers, tomaten, vijgen, asperges, bloemkool, uien, radijs en kokosnoot.

Boogschutter

Boogschutters zijn uitbundige, sportieve types, die vastroesten en chagrijnig worden als ze een week niet hebben gesport, gewandeld of gefitnesst. Dat valt niet mee in onze moderne file-economie. Is het een idee om wat dichter bij je werk te gaan wonen, Schutter? Zodat je voortaan elke dag minstens een kilometer of tien op de fiets zit? Is ook erg goed voor de heupen en dijen, de bekende weak spots van een Boogschutter-in-stress. Schutters voelen vermoeidheid het eerst in hun bovenbenen en zijn op latere leeftijd vatbaar voor chronische aandoeningen als jicht of ischias. Bovendien hebben ze een zeer actieve, gevoelige lever. Als dit van nature zo opgewekte teken prikkelbaar wordt en in heftige discussies verzeild raakt, kun je er vergif op in nemen dat die impuls vanuit de lever komt.

Gezonde leefregels

Waar kunnen levers niet tegen? Alcohol, frituurvet en vette jus. Als Boogschutters daar teveel van nemen verliezen zij hun optimisme, vrolijkheid en bewegelijkheid. En daar worden ze dan weer zeer ongelukkig van, wat de neergaande spiraal versterkt. Werkelijk, er loopt een rechte lijn tussen consumptiepatronen, stemmingen en pijn! Wat jij nodig hebt is een eiwitrijk dieet, aangevuld met veel olijfolie en verse groenten om het cholesterolniveau binnen de perken te houden. Dus lekker veel kippensoep of kalfsvlees, gekookte vis met bietjes, tomaten, pruimen, kersen, eieren, magere melkproducten, bruine rijst en bruin brood. Maar geen roomboter of smeltjus en ook geen patat.

Mineraal: silicaat

Silicaat is een van de toppers van de homeopathische huisapotheek. Het zit in onder meer appelschillen, bladgroenten, vijgen, aardappelen, groene pepers en eieren. Maar je kunt het dus ook via een pilletje tot je nemen. Silicaat houdt het zenuwstelsel in topconditie, voedt de hersenen en voorkomt dat ‘dove’ gevoel in vingers, voeten en benen. Een tekort van dit mineraal uit zich in afbrokkelende nagels, slap haar en een doffe huid.

Steenbok

Wij hebben zo’n vermoeden dat dit teken onevenredig sterk vertegenwoordigd is onder de tandartsen en orthopeden. O, wat hebben deze mensen mooie jukbeenderen en gebitten! Moet ook wel, want in astrologische zin heerst het teken Steenbok over tanden, botten en gewrichten. Dat hebben ze te danken aan de karmaplaneet Saturnus, die letterlijk structuur geeft aan onze levensfases, want hij gaat over de tijd. Dat is zo merkwaardig bij Steenbokken: als pubertjes maken ze al een ernstige indruk, om niet te zeggen ouwelijk. Maar met het klimmen van de jaren worden ze steeds jeugdiger en uiteindelijk blijken ze nauwelijks kapot te krijgen. Heel ontroerend! Wat is het geheim? Droge humor? Eerbied voor rust en regelmaat? Waarschijnlijk beide.

Gezonde leefregels

Rust en regelmaat en ook het beroemde relativeringsvermogen komen ernstig onder druk als er iets mis gaat in de carrière. Ontslag, vijandige overname, faillissement… Dat alles is werkelijk rampzalig voor Steenbok, want die baan of die zaak is zijn leven! Bovendien heeft zoiets ook altijd financiële gevolgen. Het eigen huis, de lease Volvo. Een oude tekst spreekt over Saturnus als schraalhans keukenmeester, maar dat is nou precies waar Steenbokken zo bang voor zijn. Daarom werken ze zo hard. Noem mij één Steenbok in de bijstand of ww en ik vertel u aan welk karma hier wordt gewerkt.

Begrippen als rijkdom, waardering en persoonlijke betekenis zitten tussen de oren Steenbok. Snap dat nou eens!

Mineraal: calcium fosfaat

Dit mineraal is essentieel voor het in stand houden van het skelet en de huid. Een tekort ervan kan leiden tot afwijkingen aan de wervelkolom, rachitis, gebitsproblemen, pijnlijke gewrichten en kalknagels. Calcium fosfaat is ruim verkrijgbaar in de vorm van tabletten, maar goed en vooral ook gevarieerd eten is echt veel beter voor lichaam en geest. Wat dat laatste betreft: Steenbokken kunnen zichzelf in tijden van tegenspoed te lang en te diep verliezen in somberheid. Niet meer doen.

Waterman

Alle luchttekens hebben de eigenschap dat zij zich laten leiden door hun voortreffelijke verstand. Maar Uranus, de heerser van Waterman, werkt toch echt heel anders dan de communicatieplaneet Mercurius, die over Tweelingen en Maagd gaat. Uranus is grillig, onrustig en briljant. Hij rust de Watermannen uit met een feilloze intuïtie en een levendige maatschappelijke belangstelling. Het zijn progressieve denkers, die graag in grote groepen circuleren.

Waterman heeft een sterk lijf, dat snel herstelt van griepjes en andere kleine ongemakken. Wij associëren dit teken met de bloedsomloop en met de enkels, die regelmatig opzwellen en dan problemen veroorzaken. Zowel de vrouwen als de mannen hebben een aanleg voor bloedarmoede, lage bloeddruk, spataderen en kramp in de onderbenen. Verstuikte enkels zijn ook typisch Waterman.

Gezonde leefregels

Watermannen zijn zichzelf nauwelijks bewust van het feit dat zij erg veel ‘in hun hoofd’ zitten en fysiek relatief weinig bewegen. Elke dag een paar uitgekiende oefeningen om de enkels te versterken past waarschijnlijk beter bij hun aard dan twee keer per week van die hijgerige activiteiten als aerobics of steps. Fietsen, wandelen, golfen… allemaal prima voor bloedsomloop en onderbenen. Daarna kun je dan weer met de krant op de bank, benen omhoog!

Mineraal: sodium  chloride

Sodium chloride is gewoon tafelzout. Betekent dit dat Watermannen dus maar kwistig met het zoutvaatje moeten strooien? Nee! Dat zou alleen maar leiden tot pafferigheid, nierziekten, verharding van de bloedvaten en een trage bloedsomloop. Maar te weinig zout is ook weer niet goed, want dan drogen we uit. De natuurlijkste manier om zout binnen te krijgen is via het eten van schaaldieren als oesters of kreeft, platvis, tonijn, spinazie, radijs, selderij, kool, linzen, noten, perziken en citrusfruit. Meld je in tijden van futloosheid (bloedarmoede) bij de huisarts voor een ijzerkuurtje. Niet zelf dokteren. Het stukje over Vissen bevat meer informatie over ijzerhoudende voedingsmiddelen.

Vissen

Het teken Vissen regeert over de voeten, tenen en slijmvliezen. Deze mensen hebben elegante, goedgevormde voeten, waarmee ze uitstekend kunnen dansen. De smaak- en reukzintuigen zijn bijzonder accuraat, zelfs als ze verkouden zijn, wat vaak het geval is. Vissen hebben nou niet bepaald het sterkste lijf van de dierenriem. Dat komt door hun gevoelige aard, die doorwerkt in de constitutie. Als Vissen ziek zijn zit daar vaak een emotioneel conflict onder. De ziekte bindt hen aan het bed, wat de patiënt de gelegenheid geeft ‘alles’ nog eens goed door te denken. Of liever gezegd door te voélen, want zo werkt dat bij hen.

Vissen zijn niet geschikt voor werk waarbij zij lange uren moeten staan. Veel van hen worden geplaagd door likdoorns of eksterogen en vinden het moeilijk de juiste schoenen te vinden. Brokkenpootjes zijn het, die zelfs hun tenen kunnen breken. Een ander heikel punt is die grote liefde voor stimulerende dan wel verdovende middelen. Neptunus, de heer van dit teken, sleept hen regelmatig mee op een zwerftocht ver buiten de dorre werkelijkheid. Dat hoort erbij en moet ook kunnen, want zonder die eigenschap hadden wij geen musici,  dansers, schrijvers, filmers en fotografen. Maar ja… De Jellinek is voor Neptunus een mer à boire, het zit er boordevol Vis!

Gezonde leefregels

Vissen houden van een glamoureus bestaan, gaan veel uit en blijven ook na thuiskomst nog lang op. Enige matigheid zou geen kwaad kunnen, maar waar ligt de middenweg? Moeilijke vraag. Uitputting is tomeloos slecht voor het humeur, maar een suf bestaan zijn is nog veel erger.

Mineraal: ferrum fosfaat

Ferrum, ofwel ijzer, is nodig voor de aanmaak van hemoglobine, dat het zuurstof via de bloedbaan naar de lichaamscellen transporteert. Een tekort leidt tot bloedarmoede, lage bloeddruk, vermoeidheid en ontstekingen. Het ijzerniveau blijft op peil door een eiwitrijk dieet, bestaande uit lever, mager vlees, eieren, oesters en volkorenbrood, aangevuld met verse groenten, bonen en fruit.

Beeld: fotografie door Remko Kraaijeveld, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen over je sterrenbeeld?

Dit is de ideale sport voor jouw sterrenbeeld.

Volgend artikel
Zo zijn de twaalf sterrenbeelden als collega
Zo zijn de twaalf sterrenbeelden als collega