Door te glimlachen boost je je humeur

Door te glimlachen boost je je humeur Door te glimlachen boost je je humeur Door te glimlachen boost je je humeur

Buikpijn van het lachen of stiekem grinniken om een grappige situatie? Lachen is gezond én maakt vrolijk. Dus draag je mooiste glimlach en help je humeur een handje.

Het is een kwestie waar wetenschappers al meer dan honderd jaar over tobben: kun je met je gezichtsuitdrukking je gemoedstoestand sturen? Een team van wetenschappers analyseerde daarom vijftig jaar onderzoek naar dit onderwerp. De uitkomst? Een simpele glimlach geeft je een blij gevoel.

Kleine effecten

In de afgelopen vijftig jaar werd de invloed van gezichtsuitdrukkingen bij meer dan 11.000 mensen van over de hele wereld geanalyseerd. Na het uitpluizen van alle resultaten trok het team van wetenschappers de conclusie: een gezichtsuitdrukking beïnvloedt wel degelijk iemands gevoel. Wel zijn de effecten op het humeur relatief klein. Dat wil zeggen dat als de proefpersonen lachten, zij zich een klein beetje blijer voelden. Als zij fronsten, voelden ze iets meer boosheid en wanneer ze sip keken voelden ze zich iets droeviger. Al van oudsher wordt ervan uitgegaan dat dit inderdaad het geval is, maar er was altijd een groep wetenschappers die deze aanname in twijfel trok. Dit nieuwe onderzoek maakt een einde aan die twijfel.

Geen quick fix

Uiteraard zijn de onderzoekers uiterst voorzichtig in het trekken van conclusies. Ze plaatsen dan ook een belangrijke kanttekening: lachen is geen quick fix voor een depressie en ‘jezelf gelukkig lachen’ is een illusie.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

“Een gezichtsuitdrukking zoals een glimlach kan onze emoties tot op zekere hoogte beïnvloeden, maar niet altijd. Er valt nog steeds veel te leren over hoe deze effecten werken, maar ze zijn het waard om te onderzoeken. Dit soort inzichten geeft namelijk een goed beeld van hoe de geest en het lichaam met elkaar samenwerken en reageren op elkaar. Die interactie speelt een belangrijke rol in hoe wij onze emoties bewust ervaren,” aldus Nicholas Coles, leider van het onderzoek.

Lachen werkt aanstekelijk

Het staat in elk geval buiten kijf dat er een verbinding bestaat tussen geest en lichaam. Een connectie die kan worden ingezet om je humeur een snelle boost te geven. Probeer eens uit wat glimlachen op een donkere dag met je doet. Verandert het je mindset? Maakt het je blijer?

Die gekrulde mondhoeken laten je problemen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen en snoeren zeker die irritante persoon de mond niet. Maar glimlachen verlaagt in ieder geval je stressniveau, vermindert angstgevoelens, helpt je pijn te controleren, versterkt je immuunsysteem én stelt anderen op hun gemak.

En misschien nog wel het mooiste van alles: lachen is besmettelijk. Wie steek jij aan vandaag?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over emoties?

Zoveel invloed hebben emoties op je hartgezondheid.

Volgend artikel
Ontdek de invloed van kleur op je humeur
Ontdek de invloed van kleur op je humeur