Zoveel invloed hebben emoties op je hartgezondheid (volgens een cardioloog)

Zoveel invloed hebben emoties op je hartgezondheid (volgens een cardioloog) Zoveel invloed hebben emoties op je hartgezondheid (volgens een cardioloog) Zoveel invloed hebben emoties op je hartgezondheid (volgens een cardioloog)

Wie het heeft ervaren weet: een gebroken hart bestaat echt. Want emoties hebben een grote invloed op je hart; het centrum van je lichaam én je ziel.

Gelukkig wordt er steeds meer bekend over het effect van emoties en verdriet op de gezondheid van het hart. Want die invloed is groter dan we in eerste instantie zouden denken.

Je kunt je hart vergelijken met een pomp die bloed door het lichaam laat stromen. Een behoorlijk hardwerkende pomp: in theorie kan het hart een zwembad per week leeg pompen én het is het enige orgaan dat uit zichzelf beweegt (een hart klopt gedurende een leven gemiddeld drie miljard keer).

Een open hart

Geen wonder dat chirurgen het lang niet hebben aangedurfd om dit orgaan te opereren. Pas tegen het eind van de 19e eeuw vond de eerste hartoperatie plaats. Dit is lang nadat andere organen (waaronder de hersenen) voor het eerst onder het mes gingen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

In het boek ‘Heart: A History’ van cardioloog Sandeep Jauhar wordt, naast de geschiedenis van belangrijke mijlpalen en ontwikkelingen als open-hart operaties en harttransplantaties, ingegaan op emotionele factoren. Jauhar vindt namelijk dat er meer aandacht moet komen voor de invloed van emotionele factoren op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan een ongelukkig huwelijk, armoede en werkstress. Toen hij zelf problemen kreeg met het functioneren van zijn hart door stress, besloot Jauhar verder onderzoek te doen naar dit complexe onderwerp.

Gebroken-hart-syndroom

De link tussen hartenpijn en gezondheidsproblemen is overigens niet nieuw. Een eeuw geleden ontdekte wetenschapper Karl Pearson al iets merkwaardigs bij het bestuderen van grafstenen. Het viel hem namelijk op dat getrouwde partners vaak nog geen jaar na elkaar stierven.

Vandaag de dag tonen tal van onderzoeken aan dat stress en wanhoop inderdaad invloed hebben op de lichamelijke gezondheid, in het bijzonder bij mensen met hartproblemen. Het bekendste voorbeeld is Tako Tsubo cardiomyopathie, ook wel het gebroken-hart-syndroom genoemd. Hierbij zorgt het overlijden van een geliefde of een andere ingrijpende gebeurtenis voor verzwakking van de hartspier, waardoor het hart symptomen van een hartaanval nabootst.

Andere onderzoeken toonden aan dat mensen die sociaal geïsoleerd zijn of die chronische stress ervaren door relaties of werk, meer vatbaar zijn voor een hartaanval of een beroerte.

Toch krijgt de rol van onze emotionele gezondheid nog altijd te weinig aandacht in de hartgezondheid, vertelt Jauhar aan de New York Times. Hij pleit ervoor dat gezondheidsorganisaties emotionele stress als risicofactor erkennen voor hartaandoeningen. Dat dat nog niet is gebeurd, komt volgens de cardioloog door het feit dat het nu eenmaal veel simpeler is om te focussen op bijvoorbeeld cholesterol, dan op emotionele en sociale ontwrichting.

Vertel wat er op je hart ligt

Volgens Jauhar begint het al met de ruimte die patiënten krijgen om hun verhaal te vertellen. Volgens onderzoek door de Universiteit van Florida, krijgen patiënten gemiddeld elf seconden de tijd om uit te leggen waarom zij een bezoek brengen aan de dokter. Wanneer er meer ruimte is voor patiënten om te vertellen over zichzelf en hun probleem, is het voor cardiologen makkelijker om een inkijkje te krijgen in het emotionele leven van de patiënt, aldus Jauhar.

Sinds het schrijven van het boek richt Jauhar zich steeds meer op stress-verlagende gewoontes zoals yoga en meditatie, brengt hij meer tijd door met zijn gezin én is hij beter in staat om zijn patiënten te begrijpen. Het is namelijk van essentieel belang, zegt hij, om de angst voor hartproblemen bij mensen die veel pijn, verdriet of stress ervaren serieus te nemen.

Beeld: fotografie door Aiala Hernando, styling door Cyn Ferdinandus


Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over gezondheid?

Gestrest, vermoeid, pijn? Magneten beïnvloeden je gezondheid

Volgend artikel
Haal meer uit je hormonen: zo volg je de 4 fases van je cyclus
Haal meer uit je hormonen: zo volg je de 4 fases van je cyclus