Dit is hoe dankbaarheid je immuunsysteem kan verbeteren

Dit is hoe dankbaarheid je immuunsysteem kan verbeteren Dit is hoe dankbaarheid je immuunsysteem kan verbeteren Dit is hoe dankbaarheid je immuunsysteem kan verbeteren

Soms kunnen zorgen over het welzijn van je geliefden, de aarde of de toekomst je zo in beslag nemen dat je letterlijk ziek wordt van angst. Maar gelukkig is er iets wat je kunt doen om deze angstige gedachten los te laten.

Volgens neurowetenschapper Dr. Joe Dispenza draait het allemaal om het transformeren van je mindset door gedachten van angst te vervangen door gedachten van dankbaarheid. Doe je dat goed, dan kun je daarmee zelfs je immuunsysteem veranderen.

Transformeer je angst

Als je je zorgen maakt, wil je het advies ‘stop nu eens met piekeren’ misschien liever niet horen. En het klinkt ook nogal makkelijk. Toch is dat volgens Dispenza dé manier om de controle over je mind en lichaam terug te nemen. Waar je bang voor bent, heeft macht over jou. Dispenza zegt dat we moeten leren om onze angsten te transformeren.

Stress is stress

‘Je lichaam is objectief’, zegt Dispenza. Het ziet geen verschil tussen emoties door echte ervaringen en door emoties door gedachten. Je lichaam ervaart stress als reactie op iets wat echt gebeurt en stress die ontstaat doordat je ergens over piekert dus op dezelfde manier. Simpel gezegd: stress is gewoon stress voor je lijf, ongeacht de oorzaak.

Energie shiften

Om je lichaam het signaal te geven dat het kan ontspannen, zijn kalmerende en dankbare gedachten de sleutel. Dat helpt niet alleen om stress op te lossen, maar ook om het te voorkomen. Door je energie te shiften, ben je niet meer het slachtoffer van wat je overkomt, maar creëer je je eigen leven. Je hebt dan zelf veel meer controle over hoe je je voelt en gedraagt.

Het effect van dankbaarheid op je immuunsysteem

Nog even in het kort: door actief te werken aan dankbaarheid kun je je mind transformeren zodat je lichaam minder stress ervaart. Hoe zit het nu met dankbaarheid en je immuunsysteem? Als je immuunsysteem zich minder druk hoeft te maken over interne stressfactoren (zoals piekeren en angstig zijn), kan het al zijn aandacht richten op externe stressfactoren als bacteriën en virussen. In andere woorden: door de interne stress te verminderen, houdt je immuunsysteem meer energie over om in actie te komen tegen werkelijke bedreigingen van je gezondheid.

Aan de slag

Als je 3 keer per dag 10 minuten bewust aandacht geeft aan dankbaarheid, waardering en vriendelijkheid in plaats van angst, kan dat je immuunsysteem volgens Dispenza al met 50% verbeteren. Er zijn verschillende manieren waarop je daar heel bewust mee kunt oefenen. Sta bijvoorbeeld gedurende de dag eens wat vaker stil bij de kleine dingen waar je dankbaar voor bent, maak van dankbaarheid een vast avondritueel, schrijf bedankbriefjes aan je geliefden of begin een dankbaarheidsdagboek. Onthoud daarbij dat dankbaar zijn niet alleen gaat over de dingen die je hébt, maar ook over wie je bent.

Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans, visagie door Vera Dirkx

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over dankbaarheid?

7 makkelijke tips voor meer dankbaarheid in je dagelijks leven.

Volgend artikel
8 manieren om in het hier en nu te zijn
8 manieren om in het hier en nu te zijn