Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid

Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid Voel je direct beter met deze oefeningen in dankbaarheid

Hoe we de wereld zien, is eigenlijk niet meer dan een afspraak. Als we de aarde niet beleven als een plek waar alles gekocht of verkocht kan worden, maar als een plek van rijkdom en vrijgevigheid, opent dat de deur naar een leven in dankbaarheid en verwondering.

Daarom hebben we een aantal dankbaarheidsoefeningen voor je op een rijtje gezet.

Oefening 1: Benadruk de dankbaarheid richting jezelf

Waarom alleen maar dankbaar zijn voor de dingen die je hébt, terwijl je ook zoveel dingen bent en kunt? Sta daar wat vaker bij stil. Heb je een pan soep gemaakt en ook een kom verse soep naar de buurman gebracht? Of heb je afgelopen periode eens wat vaker ‘nee’ gezegd en vaker voor jezelf gekozen? Dan mag je best eens wat vaker dankbaar zijn voor de keuzes en stappen die je maakt. Ook al zijn ze nog zo klein. Dat doet wonderen voor je gevoel voor eigenwaarde, vooral als je zelf je grootste criticus bent.

Oefening 2: Ware dankbaarheid

Elke dag word je overladen met geschenken van de aarde. Geschenken die je niet verdiend hebt en waar je niet voor betaald hebt: lucht om te ademen, voedende regen, vruchtbare aarde, honingbijen, de boom die dit papier werd en de winterjasmijn in bloei. Als je je afvraagt waar jouw verantwoordelijkheid ligt voor de aarde, vraag je je eigenlijk af, ‘wat is mijn geschenk?’

Dankbaarheid is een krachtig medicijn, zoveel krachtiger dan een simpel ‘dankjewel’. Ware dankbaarheid is het geven van dank en het impliceert niet alleen het erkennen van het geschenk maar ook dat van de gever. De volgende keer dat je een appel eet, laat je dankbaarheid dan eens stromen richting de wijde takken van de appelboom die in de wind hebben gewiegd, gewarmd zijn door de zon en schoongespoeld door de regen, gesterkt door het maanlicht, wiens nakomeling nu in jouw hand ligt, wiens leven nu dat van jou geworden is.


Meer lezen over dankbaarheid?

Oefenen met dankbaarheid? Vermijd deze valkuilen.

Volgend artikel
Van vasthouden naar loslaten: zo voel je meer vrijheid
Van vasthouden naar loslaten: zo voel je meer vrijheid