Van vasthouden naar loslaten: zo voel je meer vrijheid

Van vasthouden naar loslaten: zo voel je meer vrijheid Van vasthouden naar loslaten: zo voel je meer vrijheid Van vasthouden naar loslaten: zo voel je meer vrijheid

In de loop der jaren verzamel je heel wat om je heen. Ga maar eens na: waarschijnlijk heb je een huis waarin je woont, een vervoersmiddel om van A naar B te komen en een garderobe waaruit je dagelijks een outfit kiest.

Zo ben je vast aan een aantal dingen gehecht geraakt. Maar hoe meer je je aan dingen hecht, des te groter is de angst om iets te missen of verliezen. Daarom ervaar je meer vrijheid als je minder hebt. Met behulp van dit stappenplan leer je om los te laten.

Stap 1: ontdek onbewuste patronen

Je kunt aan meer dingen gehecht zijn dan je op het eerste ogenblik zou denken. Zo ben je misschien niet alleen gehecht aan je familie, huis of baan maar ook aan structuur in je dag, onverdeelde aandacht van vrienden of complimenten die je ontvangt in je werk. De kunst is om ook zonder externe factoren vreugde te halen uit elk moment. Bedenk daarvoor eerst waar jij in jouw leven aan vasthoudt. Dat kunnen zowel materiële zaken als gedachten of patronen zijn.

Stap 2: evalueer waar je aan vasthoudt

Wat heb je nodig: een rustige plek waar je de deur kunt sluiten en een timer

Voor deze oefening ga je onderzoeken waar je aan vasthoudt en waar je je door beperkt voelt. De inzichten uit deze oefening gebruik je bij de volgende stap. Indien het helpt om een paar steekwoorden op te schrijven, kun je alvast een notitieboek en pen bij de hand houden. Zoek nu een rustige plek op, trek de deur achter je dicht en zet de timer op tien minuten. Haal een paar keer diep adem. Ga vervolgens in je hoofd na: waar houd jij aan vast? Stel jezelf de volgende vragen: 

  • Wat zijn de zaken en patronen waar ik aan gehecht ben?
  • In welke mate heb ik angst om datgene te missen of verliezen?
  • Kan ik die angst rechtvaardigen, door wat het mij brengt, of voel ik mij er soms door beperkt?
  • Hoe zou het zijn om die zaken of patronen waar ik me door beperkt voel, niet meer te hebben?

Rond je gedachten af zodra de timer is afgegaan. 

Stap 3: maak de balans op

Wat heb je nodig: een timer, een notitieboek en een pen

Neem nu je notitieboek en pen erbij. Zet de timer opnieuw, nu op vijf minuten. Maak in die tijd een lijst van de zaken of patronen waar je je door beperkt voelt. Tijdens het schrijven van elk woord beeld je je in dat je hiermee de deur opent om datgene wat je opschrijft los te laten. Zijn de vijf minuten voorbij, stop dan met schrijven. Als het goed is, heb je nu de belangrijkste zaken en patronen op papier gezet. Het is niet erg als je niet alles op hebt kunnen schrijven; je kunt dit stappenplan op elk moment herhalen. Het is nu eerst tijd om los te laten.


Stap 4: laat het los

Heb je materiële zaken opgeschreven die je los wilt laten? Dat hoeft niet te betekenen dat je iets weg moet gooien; veel spullen kun je gemakkelijk een tweede leven geven. Zo help je een ander en laat je de energie van geven en ontvangen in het universum stromen. Kijk of je iemand uit je vriendenkring of familie blij kunt maken of geef de spullen weg via een online platform. Van patronen en gedachten neem je symbolisch afscheid met behulp van een ritueel. 

Wat heb je nodig: lege velletjes papier, een pen en een prullenmand

  • Voor een zo duurzaam mogelijk ritueel knip of scheur je de velletjes papier in kleine stukjes die nét genoeg ruimte bieden voor de woorden die je op wilt schrijven. 
  • Schrijf de patronen en gedachten die je los wilt laten één voor één op een leeg stukje papier.
  • Frommel elk stukje papier op tot een propje, sluit je ogen en haal een keer diep adem. Op je inademing neem je jezelf voor om datgene wat je op hebt geschreven los te laten. Op je uitademing ontspan je je lijf en laat je de gedachte van je afglijden.
  • Gooi het propje nu in de prullenmand en beeld je in dat je daarmee afstand neemt van hetgeen je op hebt geschreven.
  • Ga door totdat je dit ritueel hebt herhaald voor alle stukjes papier.

Vind je het moeilijk om veranderingen door te zetten? Met behulp van intenties zet je je voornemens kracht bij.

Stap 5: geef het tijd

Wees mindful in je aanpak en vermijd frustratie als het niet meteen lukt om iets los te laten. Heb compassie voor jezelf: dat je de moeite neemt, is al een bewonderingswaardig gegeven. Loslaten heeft tijd nodig. Je kunt deze stappen elke week, elke maand, elk jaar of impulsief herhalen. Zo prikkel je jezelf om steeds meer los te laten. Hoe meer je loslaat, des te meer vrijheid je zult ervaren. Zie dit ritueel als een investering in je eigen levensvreugde.

Over auteur
Dit artikel is met liefde geschreven door de redacteuren van de Happinez online redactie. Benieuwd naar de gezichten achter de artikelen? Bekijk dan ook ons colofon.

Meer lezen over loslaten?

Dit is de kunst van loslaten volgens het boeddhisme.

Volgend artikel
5 manieren om je vrijer te voelen (ook als je de loterij niet wint)
5 manieren om je vrijer te voelen (ook als je de loterij niet wint)