5 manieren om je vrijer te voelen (ook als je de loterij niet wint)

5 manieren om je vrijer te voelen (ook als je de loterij niet wint) 5 manieren om je vrijer te voelen (ook als je de loterij niet wint) 5 manieren om je vrijer te voelen (ook als je de loterij niet wint)

De loterij winnen, wie droomt er niet van? Wat zou het heerlijk zijn om onafhankelijk te zijn, je dromen na te jagen en aan niemand verantwoording hoeven af te leggen. Maar ook zonder die jackpot kun je meer vrijheid vinden.

Want waarom verlangen we eigenlijk massaal naar dat winnende lot? Misschien wel omdat financiële zekerheid ruimte geeft aan onze dromen, en dat voelt als ultieme vrijheid. Maar zelfs wanneer geld geen rol speelt zul je het alsnog zelf moeten doen, dat dromen najagen.

Vrijheid, wat is dat dan?

In essentie betekent vrijheid niets anders dan de regie hebben over jouw leven. Dat je kiest voor elk moment; geen verplichtingen. En wanneer het leven bestaat uit een aaneenschakeling van plichten, verliezen we onze autonomie.

We proberen wanhopig alle puzzelstukken in elkaar te passen, zonder erbij stil te staan of al deze onderdelen wel bijdragen aan ons geluk. We missen de vrijheid en de ruimte om onze dromen te volgen.

Het goede nieuws is dat vrijheid kan groeien. Ook zonder een rij nullen op de bank.

1. Verplichtingen verzin je (grotendeels) zelf

Ook al lijkt je agenda zich als vanzelf te vullen, uiteindelijk zetten we al die afspraken er toch zelf in. Heb je het gevoel dat je weinig vrij inzetbare uren overhoudt? Kijk dan eens kritisch naar je planning. Zijn alle verplichtingen écht verplicht? Maak van vrijheid een prioriteit en zet de komende maand eens een paar keer een groot kruis door je weekend.

2. Word financieel zo gezond mogelijk

Vrijheid om te doen wat je zelf wilt, kan alleen als je basis solide is. Een gezonde financiële situatie is hier onderdeel van. Dat kan betekenen dat je op dit moment juist dingen moet laten, omdat je een schuld wil aflossen of wanneer je je vaste lasten wilt minimaliseren. Dat is een keuze die je nu beperkt, maar waar je later de vruchten van plukt.


 3. Visualiseer je doel

Wat zou je nu het liefste willen doen? In een camper de wereld verkennen? Of toch eindelijk beginnen aan dat gedroomde boek? Wat het ook is, probeer je voor te stellen hoe de weg naar deze droom eruitziet. Bedenk ook of jouw vaste patronen je dichterbij je doel brengen, of juist verder weg. Welke stappen kun je al in de goede richting zetten?

4. Laat je angsten los

Het is belangrijk om jezelf af te vragen waarom je bepaalde keuzes maakt. Als je uit angst voor het onbekende blijft hangen in een repertoire van verplichtingen, voelt het alsof je maar weinig invloed hebt op je leven. En juist dat weerhoudt je van een vrij gevoel.

5. Durf keuzes te maken

Enerzijds verlangen we naar vrijheid, maar anderzijds zijn we verknocht aan zekerheid. Op de automatische piloot voelt alles veilig en vertrouwd, dus waarom zouden we het anders doen? Maar als we ruimte willen maken voor vrijheid, zijn keuzes maken onvermijdelijk. En dan kunnen we maar beter kiezen voor dat wat ons hart doet bonzen, ook al is dat spannend.

Meer lezen over vrijheid?

Van vasthouden naar loslaten: zo voel je meer vrijheid.

Volgend artikel
Hoe vast zit jij aan je gewoonten? Doe de test!
Hoe vast zit jij aan je gewoonten? Doe de test!