Oefenen met dankbaarheid? Vermijd deze valkuilen

Oefenen met dankbaarheid? Vermijd deze valkuilen Oefenen met dankbaarheid? Vermijd deze valkuilen Oefenen met dankbaarheid? Vermijd deze valkuilen

Dankbaarheid kan veel voor je doen. Zo kan meer dankbaarheid je gelukkiger maken, depressieve gevoelens verminderen en stress verlichten. Aan redenen om er wat bewuster mee aan de slag te gaan, ontbreekt het dus niet. Maar het is ook een beetje een buzzword geworden. Wil je meer oefenen met dankbaarheid, trap dan in elk geval niet in deze valkuilen:

1. Dankbaarheid zien als garantie voor geluk

Juist de wetenschap dat dankbaarheid gelukkiger maakt, wekt de indruk dus als je dankbaar bent ook per definitie gelukkig bent. Maar zo werkt het niet. Dankbaarheid is helaas geen wondermiddel tegen pijn en verlies. Life sucks nu eenmaal zo af en toe, of je nu dankbaar bent of niet. Die gevoelens mogen er ook gewoon zijn en kunnen prima bestaan naast een gevoel van dankbaarheid voor alles wat er wél goed gaat en fijn is.

2. Dankbaarheid te moeilijk maken

Ben jij vooral dankbaar voor zogenaamd triviale dingen of voel je elke dag dankbaarheid voor hetzelfde? Nou én? Als jij ochtend na ochtend intens blij wordt van een vers kopje koffie of als je hart een sprongetje maakt van geluk op een zonnige dag: geniet daar dan met volle teugen van en wees er vooral zo vaak je wilt dankbaar voor. De meeste mensen maken nu eenmaal niet elke dag (of week, maand of jaar) iets groots mee of meeslepend. En dat hoeft ook helemaal niet. Het zijn juist de kleine dingen die het leven de moeite waard maken.

3. Dankbaarheid verwarren met opscheppen

Dankbaarheid kun je op verschillende manieren uiten. Kies voor een manier die integer en oprecht is. Op social media lijken #dankbaar, #blessed en #grateful amper nog iets met dankbaarheid te maken te hebben, maar vooral een middel te zijn om te showen hoe goed je het wel niet voor elkaar hebt. Daarmee kun je een ander een minderwaardig gevoel geven (hallo: oneerlijke vergelijking), terwijl dankbaarheid juist zou moeten verbinden in plaats van verdelen. Het gaat om wat je van binnen voelt; daar hoef je niet per se mee te koop te lopen.

4. Dankbaarheid voor jezelf houden

Hoewel het tonen van je dankbaarheid met een hoop bombarie dus meestal weinig authentiek is, betekent dat niet dat je dankbaarheid alleen voor jezelf moet houden. Als iemand iets liefs voor je gedaan heeft of ‘gewoon’ veel voor jou betekent: zeg het. En als je dat moeilijk vindt om te doen, stuur dan eens een kaartje of laat op een andere manier merken dat je dankbaar bent. Een blijk van waardering geeft niet alleen jezelf, maar ook de ander een goed gevoel.

5. Dankbaarheid alleen buiten jezelf zoeken

Waarom alleen maar dankbaar zijn voor de dingen die je hébt, terwijl je ook zoveel dingen bent en kunt? Sta daar wat vaker stil bij stil. Dat doet ook nog eens wonderen voor je gevoel voor eigenwaarde, vooral als je zelf je grootste criticus bent.

6. Dankbaarheid als verplichting zien

Regelmatig oefenen met dankbaarheid helpt je om vaker het positieve in het leven te zien, maar dat betekent niet dat je er elke dag mee bezig hoeft. Zo simpel als het lijkt, op sommige (lees: mindere) dagen komt dankbaarheid nu eenmaal niet vanzelf. En misschien werkt eenmaal per week stilstaan bij waar jij dankbaar bent wel veel beter voor jou: ook prima. Kwaliteit boven kwantiteit.

Meer lezen?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Waarom het goed is om jezelf als een goede vriendin te behandelen
Waarom het goed is om jezelf als een goede vriendin te behandelen