Optimisme kun je leren Optimisme kun je leren Optimisme kun je leren

Optimisten gaan er over het algemeen uit van het goede in de mens en in de wereld en geloven dat de toekomst er positief uitziet. Een heel prettige eigenschap, die je leven een stuk leuker maakt.

Maar er is nóg een voordeel van optimisme: je leeft er mogelijk langer door. Uit onderzoek van de Boston University en Harvard University blijkt dat mensen die er een optimistische levenshouding op nahouden een grotere kans hebben om langer te leven dan hun pessimistische soortgenoten.

Uit eerdere onderzoeken was al bekend dat optimistische mensen minder kans hebben op depressies, hartaandoeningen en andere chronische ziekten. Voor dit huidige onderzoek werden gegevens verzameld van bijna 70.000 vrouwen en ruim 1400 mannen tien jaar lang gevolgd. De vrouwen werden tien jaar lang gevolgd, de mannen dertig jaar. De onderzoekers baseren hun bevindingen op vragenlijsten over de mate van optimisme, algehele gezondheid en levensstijl (zoals voeding, beweging en alcoholgebruik) van de respondenten.

Verhoogde kans op een (heel) lang leven

De resultaten laten zien dat de meest optimistische mannen en vrouwen 11 tot 15 procent meer kans hebben langer te leven dan mensen met een minder positieve kijk op het leven. Daarnaast is de kans op een ‘exceptioneel lange levensduur’ (85 jaar of ouder) onder optimisten ook nog eens 50 tot 70 procent groter. Er is geen directe oorzaak-gevolgrelatie tussen optimisme en een lang leven aangetoond, maar een verband. Ook als de verzamelde data gecorrigeerd werd voor sociaaleconomische en demografische factoren en levensstijlverschillen, blijft dat verband bestaan.

Hoe dat zo komt?

Jammer maar helaas: dat is nog steeds de vraag. Waaróm optimisten precies langer leven, maakt dit onderzoek niet duidelijk. Het zou kunnen dat optimisten beter zijn in het oplossen van problemen en meer geneigd zijn om gezondere keuzes te maken op bijvoorbeeld het gebied van sporten en eten. En volgens Lewina Lee, een van de onderzoekers, kan het ook zijn dat mensen die optimistisch zijn beter kun omgaan met emoties en stress.

Optimisme kun je leren

Is het glas bij jou eerder halfleeg dan halfvol? Geen zorgen. Slechts 25 procent van je (al dan niet aanwezige) optimisme is aangeboren. Dat betekent dus dat je er zelf iets aan kunt doen als je niet van nature met een roze bril door het leven gaat. Vijf makkelijke tips waar je meteen mee aan de slag kunt:

1. Besteed (meer) tijd aan dingen die je een goed gevoel geven

Een boek lezen, mediteren, wandelen door het bos, sporten: maak tijd vrij voor waar jij blij van wordt.

2. Oefen met dankbaarheid

Bewust stilstaan bij alles waar je dankbaar voor bent, helpt je om te zien wat er allemaal goed is en gaat in je leven. Schrijf bijvoorbeeld elke avond of elke ochtend drie dingen op waar je op dat moment dankbaarheid voor voelt.

3. Geef jezelf dagelijks een compliment

Al mag vaker natuurlijk ook. Wat ging er goed vandaag? Wat is er gelukt? Welke obstakels heb je overwonnen?

4. Zorg goed voor jezelf

Body én mind.

5. Praat op een positieve manier tegen jezelf

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het toch maar eens. Geloof in jezelf en vertrouw op jezelf, dat maakt je zelfverzekerder waardoor alles vanzelf minder moeite lijkt te kosten.

Meer lezen?

  • Een dagboek bijhouden is gezond. Dit is waarom
  • Écht contact hebben is zoveel fijner. Lees hier waarom
  • Lees hier waarom geven zoveel leuker is dan krijgen
Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Susan Smit schreef een brief aan een ‘zelfschaver’
Susan Smit schreef een brief aan een ‘zelfschaver’