Wat een dagboek bijhouden je kan brengen

Wat een dagboek bijhouden je kan brengen Wat een dagboek bijhouden je kan brengen Wat een dagboek bijhouden je kan brengen

Een dagboek bijhouden is dé manier om fijne momenten en alledaagse beslommeringen vast te leggen. Maar regelmatig schrijven over je ervaringen, zorgen, dromen en gedachten levert je meer op dan alleen een verzameling herinneringen waar je op een later moment nog eens doorheen kunt bladeren.

Het is namelijk ook een hele effectieve (en – hoezee – een hele makkelijke) manier om voor je mentale gezondheid te zorgen. Het bijhouden van een dagboek zou zelfs heftige angsten en depressieve gevoelens kunnen verminderen. Niet zo gek dus, dat veel psychologen erbij zweren.

Dit is wat schrijven – voor jezelf en over jezelf – voor je doet:

1. Je leert jezelf er beter door kennen

Vraag je je wel eens af waarom je telkens op een bepaalde manier reageert, waarom sommige gedachten steeds maar weer terugkomen of waar bepaalde emoties vandaan komen? Het bijhouden van een dagboek helpt je om patronen in je doen en denken te herkennen. Je wordt je bewuster van je gedachten, gevoelens en gedrag.

2. Het kan stress verminderen

Zelfs als je gewoon een paar steekwoorden op papier zet, bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen, kan het bijhouden van een dagboek stress verminderen. Door op te schrijven wat er allemaal in je hoofd rondspookt, kun je het makkelijker loslaten en pieker je minder.

3. Je kunt er dankbaarheid mee oefenen

Als je gelukkiger wilt zijn, is dankbaarheid een goede oefening. Door op te schrijven waar je allemaal blij van wordt, vergroot je het gevoel van tevredenheid over wat je allemaal al hebt. En daar word je direct – maar vooral ook op de langere termijn – een stuk vrolijker van dan wanneer je je altijd vooral focust op wat er allemaal beter, mooier of méér kan.


Om te beginnen…

Hoewel een gloednieuw, fris en leeg dagboek op zichzelf al voor een gelukzalig gevoel kan zorgen, kan het nog best lastig zijn om te beginnen met schrijven. Vooral als je nog nooit eerder een dagboek hebt bijgehouden. Het goede nieuws is dat je het niet verkeerd kunt doen. Écht niet. Om je op weg te helpen zijn hier een aantal suggesties waarmee je van start kunt:

  • Noteer vijf dingen waar je dankbaar voor bent.
  • Zet aan het begin van elke dag, week of maand een intentie en reflecteer daarop in je dagboek.
  • Schrijf iets op dat vandaag heel goed ging, en iets dat je de volgende keer anders zou willen doen.
  • Noteer een mooi citaat of gedicht en schrijf erbij wat het voor je betekent.
  • Beschrijf je dromen.
  • Schrijf op aan welk doel je de komende tijd wilt werken en op welke manier je dat wilt doen.

Of je nu elke dag alleen een paar losse woorden op papier zet, een rijtje van dingen noteert waar je die dag dankbaar voor bent, of een uur lang al je gedachten tot in detail neerkrabbelt: iedere methode werkt. Kies een manier die jij prettig vindt en die natuurlijk voelt. Wat dan weer wel verschil maakt, is de regelmaat waarmee je schrijft. Als je vaker opschrijft wat er in je omgaat, heb je er logischerwijs meer baat bij dan wanneer je je dagboek slechts twee keer per maand openslaat.

Meer lezen over schrijven?

Als je deze dingen dagelijks opschrijft, word je gelukkiger.

Illustratie door: Diddy Eltouny

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Zo leef je volgens je waarden
Zo leef je volgens je waarden