4 redenen om vanavond nog een brief aan jezelf te schrijven (en hoe te beginnen)

4 redenen om vanavond nog een brief aan jezelf te schrijven (en hoe te beginnen) 4 redenen om vanavond nog een brief aan jezelf te schrijven (en hoe te beginnen) 4 redenen om vanavond nog een brief aan jezelf te schrijven (en hoe te beginnen)

Het einde van een kalenderjaar biedt een mooie gelegenheid om te reflecteren én vooruit te kijken. Een ouderwetse brief aan jezelf schrijven is een prachtige manier om dat te doen. Vier redenen om vanavond nog te beginnen met schrijven (ja, met pen en op papier).

Reden 1: Schrijven dwingt je in het hier en nu te zijn

In tijden van schermen en toetsenborden kan het opschrijven van gedachten met pen en papier (zoals deze prachtige vulpen) een helende werking hebben. Terwijl we normaal door het dagelijks leven razen, dwingt het schrijven ons te focussen. Een brief schrijven doe je niet even tussendoor, maar vraagt tijd en aandacht. Zonder een delete-knop denken we beter na over onze woordkeuze. Eigenlijk zorgt het ervoor dat je even stilstaat bij wat je nu eigenlijk echt wil zeggen.

Reden 2: Geschreven tekst kan nieuwe perspectieven bieden

We zijn geconditioneerd in het dagelijks leven de schone schijn op te houden. Al van jongs af aan hebben we geleerd impulsen te onderdrukken en niet vanuit primaire emoties te reageren. Wanneer we ons niet volledig veilig en geborgen voelen, zullen we niet snel het achterste van de tong laten zien. Schrijven heft die aangeleerde blokkades op.

Die eerste paar zinnen kunnen nog wat moeite kosten, maar wie eenmaal wat zinnen op papier heeft staan, merkt dat de woorden als vanzelf omhoog borrelen. Wanneer je in die flow raakt is het alsof je pen automatisch de emoties oppikt die in je onderbewuste leven. Wanneer je dat later terugleest, kan dat verrassende inzichten opleveren.

Reden 3: Schrijven heeft een helende werking

Iedereen die weleens een boze brief heeft geschreven, zal de daaropvolgende opluchting herkennen. Zelfs als de brief in kwestie niet eens is verstuurd, voelt het alsof er een last van je schouders valt. Door onze gevoelens op te schrijven, komt er lucht in een situatie. Het haalt de scherpe kantjes van emoties en maakt het makkelijker om onszelf daarvan los te koppelen.

Zeker nu het jaar ten einde loopt, kan het goed zijn eens terug te kijken op 2017. Omschrijf heel precies de ervaringen die afgelopen jaar negatieve emoties bij je opriepen (of dat nog steeds doen). Je zult merken dat je dit na het opschrijven makkelijker kunt loslaten. Bovendien leert de ervaring dat mensen die kunnen reflecteren op nare ervaringen, zich bewuster worden van mogelijke positieve kanten van een stressvolle gebeurtenissen – en dat helpt bij de verwerking ervan.

Reden 4: Train jezelf in dankbaarheid

Schrijven helpt niet alleen met het loslaten van negatieve gevoelens, maar ook met het vasthouden van positieve. Zo is wetenschappelijk bewezen dat het regelmatig opschrijven van de dingen waar we dankbaar voor zijn kan bijdragen aan ons geluksgevoel. Het op papier zetten van diepe zielenroerselen zorgt op de lange termijn voor een verbeterd humeur, minder stress en zelfs een sterker immuunsysteem. Als dat geen reden genoeg is…

Writers block?

Elk begin is moeilijk. Kies daarom één of meerdere van de volgende vragen uit en begin gewoon met schrijven. Je zult zien dat het schrijven steeds makkelijker wordt.

  1. Waar ben je trots op?
  2. Welke ervaring uit 2017 hoop je nooit te vergeten?
  3. Welke belangrijke levensles leerde je afgelopen jaar?
  4. Waar ben je dankbaar voor?
  5. Waar maak je je momenteel zorgen om?
  6. Welke doelen hoop je volgend jaar waar te maken?
  7. Waar hoop je over vijf jaar te staan? En tien jaar?
  8. Waar heb je spijt van?
  9. Hoe ziet jouw ideale leven eruit?
  10. Welke vijf mensen zijn het meest belangrijk in jouw leven en waarom?
  11. Wat zijn je doelen op professioneel gebied? En op het gebied van de liefde, spiritualiteit en persoonlijke groei?
  12. Wat was afgelopen jaar jouw favoriete boek? Hoe heeft het je beïnvloedt?
  13. Welk advies wil je jouw toekomstige zelf geven?

 

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Dit is onmisbaar voor een goed gesprek – en dat leer je niet op een cursus
Dit is onmisbaar voor een goed gesprek – en dat leer je niet op een cursus