Journaling: dit kan het voor je doen (en zo wordt het een gewoonte)

Journaling: dit kan het voor je doen (en zo wordt het een gewoonte) Journaling: dit kan het voor je doen (en zo wordt het een gewoonte) Journaling: dit kan het voor je doen (en zo wordt het een gewoonte)

Journaling – een dagboek bijhouden – doen veel mensen als ze jong zijn, maar ook als volwassene kan het heel fijn zijn om je blik naar binnen te richten in plaats van naar buiten. Het is een krachtige tool voor zelfreflectie.

Journaling: hoe begin je?

Nanneke van Drunen is tekstschrijver, coach en fervent ‘journaler’. Zij legt uit: “In het kort is journaling het opschrijven van alles wat je denkt, doet en voelt. Belangrijk is dat je start met schrijven vanuit een intrinsieke motivatie. Je moet het echt willen, anders houd je het niet vol. En dat is wel belangrijk, want consistent schrijven laat op een gegeven moment thema’s en patronen zien.”

Durf eerlijk te zijn naar jezelf

“Je diepste zielenroerselen opschrijven vergt moed! Een valkuil kan zijn dat je wat gebeurd is mooier wilt maken, maar daar leer je niet van. Durf je authentieke zelf te zijn. Het helpt als je weet dat niemand ooit zal lezen wat je schrijft. Zorg er daarom voor dat je je journal op een veilige plek bewaart. Overigens kun je ook digitaal journalen, dan kun je je document bijvoorbeeld beveiligen met een wachtwoord. Hoewel met pen op papier schrijven ervoor zorgt dat je vertraagt. Je kunt daardoor vaak ook beter voelen wat hetgeen je opschrijft, met je doet.”

Vind een ritme

“Dagelijks (of wekelijks) schrijven kan je heel veel opleveren. Nanneke: “Het leven is fragmentarisch en gaat zo snel voorbij. We hebben het druk, van werk en huishouden tot kinderen, sporten en een sociaal leven en niet te vergeten de mobiele telefoon. Daarnaast hebben we ook zo’n zestig- tot tachtigduizend gedachten per dag. Schrijven helpt je om deze gedachten te ordenen. En dat geeft je de mogelijkheid te reflecteren. Je kunt erachter komen hoe je denkt, hoe je handelt en waarom, welke thema’s belangrijk voor je zijn en eventueel hoe je jezelf belemmert. Maar ook wat en wie jou inspireert. ”

Zo maak je van journaling een gewoonte

  • Kies een vaste plek om te schrijven en richt deze fijn in
  • Ontwikkel een ritueel (steek bijvoorbeeld altijd een kaars aan)
  • Grond jezelf voor het schrijven: mediteer, doe een ademhalingsoefening of doe een bodyscan
  • Denk niet te veel na terwijl je schrijft
  • Haal je pen niet van het papier af: schrijf dóór op gevoel
  • Geen inspiratie? Zoek op internet een vraag om jezelf te stellen en start met schrijven
  • Wees authentiek en schrijf zonder filter: snoer je innerlijke criticus de mond
  • Let niet op spelling, grammatica en zinsopbouw
  • Voel je weerstand bij een onderwerp? Ga door: hier ligt jouw goud!

Tekst: Linda van de Pavoordt

Dit artikel is redactioneel ingekort. Het hele artikel lees je in Happinez ‘Blijf in verbinding’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Meer lezen over journaling?

Art journaling: zo geef je uiting aan je gevoel.

Volgend artikel
4 redenen om vanavond nog een brief aan jezelf te schrijven (en hoe te beginnen)
4 redenen om vanavond nog een brief aan jezelf te schrijven (en hoe te beginnen)