Art Journaling: geef uiting aan je gevoel

Art Journaling: geef uiting aan je gevoel Art Journaling: geef uiting aan je gevoel Art Journaling: geef uiting aan je gevoel

Het bijhouden van een art journal is een mooie manier om uiting te geven aan je gevoel. Dan laat je met verf, potloden en knipsels zien wat er van binnen in je leeft. Het kan zelfs helpen om een diepere laag in jezelf te ontdekken.

Art Journaling

De voordelen van je gedachten op papier zetten, zijn groot. Het is een manier om de scherpe kantjes van een gebeurtenis af te halen en wijs te worden uit een wirwar van gedachten en emoties. Maar wat als je na een dag van mails sturen en rapporten schrijven even klaar bent met schrijven? Of als je geen woorden kunt vinden voor hoe je je voelt?

In plaats van een pen, kun je ook met verf, potloden en collagetechnieken aan de slag om te tekenen wat er op je dag is gebeurd. Maar een ‘art journal’ of ‘visual journal’ leent zich juist voor iets méér dan dat. Voor introspectie of spirituele groei, bijvoorbeeld.

Aan de slag gaan? Het is begrijpelijk dat, als je niet bekend bent met art journaling, je misschien niet weet hoe je moet beginnen. Daarom volgen hier een aantal tips.

Opstarten

  • Zoek een journal dat bij je past. Houd je van priegelen, zoek een klein notitieboek, werk je graag groots, ga dan voor een groot formaat. Ga je veel waterverven, kies dan dikker papier.
  • Probeer verschillende teken- en verfmaterialen uit. Waterverf wordt vaak aangeraden voor art journals, omdat je daarmee losser werkt en grote oppervlaktes een mooi lichte kleur kunt geven. Andere materialen: fineliners in verschillende diktes, mooi papier, oude tijdschriften en boeken waarin je kunt knippen.
  • Blok een tijd in je agenda waarin je ongestoord kunt werken.
  • Probeer met enige regelmaat in je journal te werken. Bijvoorbeeld een vaste avond of ochtend in de week.
  • Doe voordat je begint een korte meditatie of haal een paar keer diep adem.
  • Sta stil bij wat je bezighoudt. Stel jezelf vragen (zie hieronder) of maak themapagina’s over dingen waar je tegenaan loopt, of waarvan je droomt.
  • Werk in lagen. Plak of schilder gewoon over iets heen. Soms zie je pas na een tijdje wat je eigenlijk probeerde te zeggen.
  • Vertel de waarheid in je journal. Hoe opener en eerlijker je kunt zijn, hoe meer betekenis het krijgt en hoe meer het je brengt.
Dit is een ingekort artikel. Meer lezen over art journaling en de vervolgstappen? Je vindt het nieuwste Happinez nummer ‘Stilte’ omstreeks 3 maart in de winkel óf op je deurmat als je abonnee bent. Bestel het nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez shop.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Susan Smit over dualiteit en polariteit
Susan Smit over dualiteit en polariteit