Krijg inzicht in jezelf met een dagboek

Krijg inzicht in jezelf met een dagboek Krijg inzicht in jezelf met een dagboek Krijg inzicht in jezelf met een dagboek

Het vermindert stress, brengt overzicht én biedt inzicht in jezelf. Er zijn eigenlijk alleen maar positieve redenen om te beginnen met een dagboek.

Misschien heb je er nog wel eentje liggen van vroeger. Zo’n mooi notitieboekje waar je elke avond trouw in opschreef wat er allemaal aan de hand was in je roerige puberleven. Of misschien heb je vaak geprobeerd om een dagboek bij te houden, maar kwam je nooit verder dan een paar dagen, hooguit weken, voordat de aandacht weer verslapte. Een dagboek bijhouden is iets wat we vaak associëren met jeugdigheid. Iets wat je vroeger deed, maar nu niet meer. Hoe zonde, want een dagboek kan juist in volwassen levens heel veel betekenen.

Het geeft inzicht

Een dagboek legt bloot waar je naar verlangt, waar je bang voor bent, waar je naar uitkijkt of juist tegenop ziet. Het vertelt je, via je eigen woorden, wie jij bent, ook als je dat zelf soms even kwijt bent.

Het is een tijdmachine

Als je niet oplet, vliegt het leven voorbij. Mijlpalen en hoogtepunten onthouden we vaak nog wel, maar de kleine, dagelijkse genietmomentjes? Die vervliegen vaak of worden ondergesneeuwd door andere herinneringen. Wanneer je een dagboek bijhoudt, blijven ook die kleine momentjes, grappige gedachtes en leuke anekdotes voor altijd bij je.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Het geeft je de mogelijkheid te plannen

Een dagboek is niet alleen heel erg geschikt om emotionele zaken in bij te houden, maar kan ook praktisch ingezet worden. Hou er bijvoorbeeld in bij welke doelen je hebt voor de komende tijd, welke boeken je nog wil lezen en welke films je nog wil zien. Op die manier worden die doelen of voornemens niet alleen loze woorden, maar kun je via je dagboek ook echt de vinger aan de pols houden. Zit je op de goede weg? Wat heb je er al aan gedaan om dat doel te behalen? Wat zou je nog kunnen doen?


Het maakt je bewust

Wanneer je schrijft in periodes dat je je minder goed voelt, kun je daar later weer van leren. Over de dingen die je toen onzeker maakten bijvoorbeeld, of waar je somber van werd. Bovendien maakt het je bewust van de manier waarop je over jezelf denkt en schrijft. Gebruik je veel negatieve woorden, of juist positieve? En wat kan je daarvan leren?

Het kan helpen tegen stress

Heb je veel last van stress of slaap je slecht? Ook dan kan het helpen om elke avond voor het slapengaan even een kwartiertje te schrijven. Zo creëer je lucht in je hoofd. Lucht die nodig is om lekker te slapen. Maak een to-do list voor morgen of schrijf al je frustraties even van je af. Het lucht echt op.

Het maakt dankbaar

Ook leuk: elke dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Het is een fluitje van een cent om te doen, maar kan zoveel verandering brengen in de manier waarop je in het leven staat. Wie maar lang genoeg oefent in dankbaarheid, zal merken dat het na een tijdje geen oefening meer is, maar een manier van leven.

Meer over inzicht krijgen in jezelf?

Brandend verlangen? Schrijf het op!

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Laat perfectionisme los met ‘pick three’
Laat perfectionisme los met ‘pick three’