Waarom het goed is om jezelf als een goede vriendin te behandelen

Waarom het goed is om jezelf als een goede vriendin te behandelen Waarom het goed is om jezelf als een goede vriendin te behandelen Waarom het goed is om jezelf als een goede vriendin te behandelen

Van die gewoonten waar je niet blij mee bent en die heel, heel lastig te veranderen zijn. Je wilt afvallen, minder drinken, je uitstelgedrag aanpakken, whatever. Radicale vriendelijkheid tegenover jezelf is dé aanpak, volgens Shahroo Izadi.

Kill it with kindness. Op het eerste gezicht dacht ik dat het ging over de omgang met ánderen. Over hoe je met vriendelijkheid de woede van anderen kunt neutraliseren, bijvoorbeeld. Maar het gaat over vriendelijkheid tegenover jezelf. ‘Wees aardig voor jezelf en verander je gewoontes voor altijd met de Kindness-methode’ is de ondertitel van dit boek.

Waarom dat belangrijk is? Schrijfster Shahroo Izadi werkte jarenlang in de verslavingszorg, maar ze put ook uit haar eigen ervaring – jarenlang vocht ze tegen overgewicht. Op basis van haar ervaringen concludeert ze: streng zijn voor jezelf werkt niet. Lief zijn wel.

‘Aardig zijn voor jezelf’ klinkt wel heel eenvoudig, en in principe is dat het ook, maar het is een typisch gevalletje: makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als het gaat om gewoonten waar je niet blij mee bent, die je belemmeren, die je zelfvertrouwen aantasten.

De aanpak van Kill it with kindness

Kleine oefening uit het boek: maak een mind map van dingen die je tegen jezelf zegt, als je terugvalt in een gewoonte waar je vanaf wilt. Je merkt al snel: de clou zit hem in het opschrijven. Want het is één ding om te dénken ‘Ik ben lui’, ‘Ik geef nu eenmaal gauw op, dat heb ik altijd al gedaan’ of k ben gewoon niet sterk genoeg.’ Maar als het er zo staat, zwart op wit, is ineens duidelijk hoe onaardig dat eigenlijk is. Zou je die dingen ooit tegen een goeie vriendin zeggen? Welnee. Dan tap je uit een heel ander vaatje. ‘Kijk hoe ver je al bent gekomen!’ zou je zeggen. ‘Je doet het heel goed.’ ‘Ik geloof dat je het kunt, ik geloof in je.’ ‘Hoe kan ik je hierbij helpen?’ En misschien wel de belangrijkste: ‘Wees aardig voor jezelf.’

De magie van het schrijven

Werkt dat echt? Het klinkt bijna te eenvoudig. Maar er is iets met het ópschrijven, waardoor je de boodschap echt tot je door laat dringen. We schreven er al eerder over: schrijven, gewoon met pen op papier, is een manier om dichter bij je gevoel te komen, het helpt om je hoofd leeg te maken en zoals Susan schrijft: het kan je echt helpen in een moeilijke periode.

Behandel jezelf als een goede vriendin

Natuurlijk omvat het boek nog veel meer. Maar als je een idee wilt krijgen van de kindness-methode, is dit een goede oefening om mee te beginnen: schrijf een briefje voor jezelf, voor een moment dat je terugvalt in een gewoonte waar je van af wilt. Een kattebelletje. Een lief briefje dat je bij je hebt, en dat helpt op moeilijke momenten. Een briefje dat begint met ‘lieve…’ en de datum, en je eraan herinnert dat je iets wilt veranderen. Vul zelf in wát. En maak dan voorbeeldzinnen af:

  • omdat het tijd wordt dat je begint…
  • omdat je je wilt voelen alsof je…
  • omdat het tijd is om eerlijk tegen je zelf te zijn en toe te geven dat…

Lief briefje in je tas

Op papier zetten wát je wilt veranderen en waarom het belangrijk voor je is. Dat is het begin. Werkt dat op de lange duur? Dat moet blijken. Maar het is in elk geval het proberen waard – want alleen maar streng zijn voor jezelf, en boos worden als dingen niet lukken, daar word geen mens gelukkig van.

Opvouwen dus dat lieve briefje, meenemen in je tas, als een soort talisman. Steun jezelf zoals je een goede vriendin zou steunen. Met vriendelijkheid, geduld, mededogen. En juichen en een lief kaartje schrijven als het wél is gelukt, hè. Dat ook!

Meer lezen?

En ook…

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Vergeet niet te ademen
Vergeet niet te ademen