Zachtmoedig de confrontatie zoeken: zo doe je dat

Zachtmoedig de confrontatie zoeken: zo doe je dat Zachtmoedig de confrontatie zoeken: zo doe je dat Zachtmoedig de confrontatie zoeken: zo doe je dat

Meegaandheid lijkt zo’n fijne eigenschap. Je stoort je niet aan dingen waar andere mensen zich druk om maken, je kunt je aanpassen, hebt nooit ruzie en harmonie en tevredenheid zijn belangrijk voor je. Dat klinkt ideaal, maar té meegaand is ook weer niet fijn.

Soms is conflict nodig

Meegaandheid kan bijvoorbeeld een vorm van zelfverdoving zijn, schrijft psycholoog Jörg Berger in zijn nieuwe boek ‘Hoe overleef ik mezelf?’, waarin hij een aantal eigenschappen behandelt die niet altijd zo fijn zijn als ze lijken. Door jezelf voor te houden dat het je allemaal niet zo heel veel uitmaakt, ben je geneigd om genoegen te nemen met zaken waar je eigenlijk tegen in opstand zou moeten komen (een partner of leidinggevende die rot tegen je doet, om maar ’s wat te noemen). Bovendien, soms doe je de liefste mensen om je heen tekort, als je te gemakkelijk toegeeft aan de wensen van anderen. En dat je stem misschien minder gehoord wordt dan die van de mensen met de grote mond, terwijl je betere ideeën hebt, ook dat is jammer.

Zachtmoedig de confrontatie aangaan in plaats van meegaand zijn

Wat te doen? Nee, je hoeft niet radicaal te veranderen! Maar je kunt, ook als je heel meegaand bent, best leren om af en toe de confrontatie te zoeken, of om voor jezelf en anderen op te komen. Doe het gewoon op jouw manier. Er zijn genoeg zachtzinnige manieren om een confrontatie aan te gaan, anderen te corrigeren of een duidelijk standpunt in te nemen – Jörg Berger geeft een paar prima voorbeelden.

1. Vragen stellen

Als je vraagt, neem je het initiatief en terwijl je zelf op de achtergrond blijft, worden mensen zich wel bewust van wat ze doen en bedoelen. Voorbeelden van vragen:

‘Mag ik dat omgekeerd ook bij jou doen?’

‘Hoe staan we er over een half jaar voor, denk je, als we dat zo doen?’

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

2. Anderen de weg versperren

Bijvoorbeeld door bij een overleg niet in te stemmen met een voorstel. Soms heb je met een klein zinnetje al veel invloed. Handig om paraat te hebben:

‘Ik kan hier zo niet mee instemmen.’

‘Ik kan me hier niet bij aansluiten, want…’

‘Ik ga hier niet in mee, als…’

3. Vriendelijk corrigeren

Als iemand maar door blijft praten, tijdens een vergadering, bijvoorbeeld. ‘Carel, maak nu even je punt, anders kan er niemand anders meer aan het woord komen’. Of onderbreek de spreker op het moment dat hij even ademhaalt: ‘Het lijkt me goed als onze collega’s ook nog wat zeggen.’

Moeilijke mensen zijn er al genoeg

En intussen, adviseert Berger, is het prima als je sommige mensen uit de weg gaat. Egocentrische mensen versterken je zwakke punten: je wordt steeds meegaander. Dat is voor allebei de partijen op den duur niet handig, maar continu conflicten aangaan is doodvermoeiend. In zo’n geval kan het geen kwaad om een beetje afstand te houden. Maar verder sluit hij positief af: moeilijke, ingewikkelde mensen zijn er al genoeg. Het is heerlijk dat er ook mensen zijn die zichzelf níet zo belangrijk vinden en die ontspanning in een situatie kunnen brengen. Geniet van je gelatenheid!

Meer lezen

Jörg Berger, ’Hoe overleef ik mezelf?’ (KokBoekencentrum)

En ook…

  • Dit is hoe je ruzie maakt op een opbouwende manier.
  • Introvert? Herken je type.
  • Ben jij de middelste thuis? Dan is dit vast herkenbaar!

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Een holistische leefstijl: hoe pak je dat aan?
Een holistische leefstijl: hoe pak je dat aan?