Een holistische leefstijl: hoe pak je dat aan?

Een holistische leefstijl: hoe pak je dat aan? Een holistische leefstijl: hoe pak je dat aan? Een holistische leefstijl: hoe pak je dat aan?

‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, dat is een gevleugelde uitdrukking. Anders gezegd: een gezonde geest versterkt een gezond lichaam, en andersom. Eigenlijk is dat in een notendop waar het in de holistische levensfilosofie om draait. Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden: mind, body and soul. Maar hoe pak je zo’n holistische lifestyle aan? 

1. Zie jezelf als een eenheid

Het woord ‘holistisch’ komt van het Griekse ‘holos’, en dat betekent ‘geheel’. De kern van het holisme is dus eenvoudig: het gaat erom dat je jezelf ziet als een eenheid. Lichaam, geest en ziel maken samen wie jij bent. Alle dingen die je doet, denkt en bent hebben dus invloed op elkaar. 

2. Geef jezelf energie  

In drukke tijden kan het verleidelijk zijn je vooral terug te trekken in je hoofd. Als je maar controle houdt over je gedachten en je houdt aan een strakke planning, dan komt het vast goed. Het holisme zegt: vergeet je energiehuishouding niet! Innerlijke rust, weten om te gaan met jouw energetische gevoeligheid en het beheersen van je gedachtestroom zorgen voor een gezonde, kalme geest én voldoende energie om de dag goed door te komen. Daarom is dagelijks mediteren en het beoefenen van yoga en ademhalingsoefeningen zo goed voor je!

3. Zorg voor je mind 

Andersom werkt het net zo: als je emotioneel goed in je vel zit, heeft dat invloed op je lichamelijke welbevinden. Gun jezelf dus voldoende rust, probeer een regelmatig leven te leiden, wissel werk af met voldoende momenten van ontspanning (en doe dan precies waar je zin in hebt). Ook belangrijk: geef je emoties de ruimte en praat over je gevoelens (en/of schrijf!). Dat lucht niet alleen op, je voorkomt zo ook dat spanning zich in je lichaam gaat nestelen. 

4. Voed je ziel 

Wij mensen zijn niet alleen lichaam en geest, we hebben ook een spiritueel leven. Het voelt goed om dat te onderzoeken en aandacht te geven, om bewust te leven. Lees wat wijze mannen en vrouwen ons hierover vertellen, volg workshops om jezelf verder te ontwikkelen en bezoek een coach als je dit proces wilt versnellen. 

5. Geef liefde aan de aarde 

Niet alleen vorm je als mens individueel een geheel, je hoort ook onlosmakelijk bij de wereld waarin je leeft. Daarom is het niet meer dan logisch om lief te zijn voor Moeder Aarde. Zorg goed voor dieren, planten en de mensen om je heen, kies waar je kunt voor biologisch eten, scheid je afval – met al die dingen draag je er jouw steentje aan bij dat de aarde een mooie, groene plek blijft (en misschien zelfs nog wel mooier kan worden). 

6. Wees lief voor jouw lichaam

Onze grootste hulpbron in ons leven is ons lichaam. Hoe goed we voor ons lichaam zorgen kan je 1 op 1 vertalen naar hoe wij met onszelf als geheel omgaan. Wees lief voor je lijf én voor jezelf. Bijvoorbeeld door bewust te leven, gezond te eten en meer te bewegen. Niet omdat het moet, maar omdat je het jezelf gunt. Uit liefde voor jezelf.

7. Inspireer anderen 

Ben je geïnteresseerd in hoe jouw mind, body en soul met elkaar samenhangen? Wat voeding, beweging en ontspanning – de belangrijkste aspecten van een holistische levensstijl – voor jou betekenen? Dan kriebelt het misschien om anderen hierin te begeleiden, op een professionele manier. De opleiding Holistische LeefstijlCoaching leidt je op om precies dát te doen. Als je je nu inschrijft voor het Introductiewebinar op 17 september, leer je er meer over en krijg je korting op het inschrijfgeld voor de opleiding.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Holistisch Coachen. 

Volgend artikel
Nu in de winkel: Happinez ‘Dichter bij jezelf’
Nu in de winkel: Happinez ‘Dichter bij jezelf’