Wil je graag zwanger worden?

Wil je graag zwanger worden? Wil je graag zwanger worden? Wil je graag zwanger worden?

Ja, lekker seks hebben natuurlijk, dat spreekt vanzelf. Maar soms gaat zwanger worden ook dan niet zo snel als je zou willen, en soms ligt dat aan dingen die je zélf in de hand hebt.

Sterker nog: stel dat je na pakweg anderhalf jaar bij een fertiliteitsarts terecht komt, dan kijkt die éérst naar je leefstijl, en stuurt je zo nodig door naar een leefstijlcoach. Want die leefstijl blijkt flink van invloed op de kans dat je spontaan zwanger wordt. Drie tips!

1 Een gezond gewicht

Tja, afvallen is lastig, maar als de kans om zwanger te worden er groter door wordt, is dat misschien een extra motivatie. Is je BMI 30 of hoger, dan stuurt een arts je sowieso eerst door naar een leefstijlcoach, voordat er over vruchtbaarheidsbehandelingen wordt gepraat. Want met een gezond gewicht (niet te hoog, maar ook niet te laag!) is niet alleen de kans groter dat die behandelingen lukken, maar ook dat de zwangerschap probleemloos verloopt.

Moet je nu ineens allerlei diëten gaan volgen? Nee. Het belangrijkste: gezond en afwisselend eten, en veel bewegen. Alle kleine beetjes helpen! Bob van de Laar is fertiliteitsarts in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Ze zegt: ‘Met elke halve kilo die je afvalt, neemt je kans op zwangerschap toe.’

2 Stoppen met roken

Roken is sowieso al niet goed voor je, maar als je zwanger wilt worden, is er nog een extra reden om ermee te willen stoppen. ’Van alle mensen die roken en graag zwanger willen worden, zorgt bij 1 op de 5 het roken ervoor dat het zwanger worden niet lukt,’ zegt Van de Laar. Nu alvast stoppen met roken is sowieso handig, want als je straks zwanger bent, is roken óók niet fijn – en als je kindje er eenmaal is ook niet.

3 Drugs? Doe maar niet…

Nog een vraag die in het ziekenhuis gesteld wordt aan stellen die al een tijdje vergeefs proberen zwanger te worden: gebruik je drugs? ’’Sporadisch,’ zeggen mensen dan soms’, zegt Van de Laar. ‘Maar een jointje heeft invloed op de kwaliteit van het sperma en de ontwikkeling van spermatozoen duurt drie maanden. Dus zelfs als een man maar eens in de drie maanden een joint rookt, kan dat de reden zijn dat zwanger worden niet lukt.’ Ook voor andere soorten drugs geldt dat ze de kwaliteit van het sperma verminderen en dat dat effect een paar maanden aanhoudt. Kortom: gebruik je drugs, hoe weinig ook, dan is stoppen de manier om je kans op zwanger worden te vergroten.

Zorg goed voor jezelf

We kunnen nog wel even doorgaan. Want alcohol, bijvoorbeeld, kun je óók beter vast laten staan als je zwanger wilt worden (als je straks eenmaal zwanger bent, wil je daar sowieso mee stoppen). Verminder stress, ook dát helpt. Samengevat: hoe beter je in je vel zit, hoe groter de kans om zwanger te worden.

‘Zorg goed voor jezelf’, daarvan weten we wel dat het belangrijk is. Misschien is de wens om zwanger te worden wel precies dat laatste zetje dat je nodig hebt om het ook echt te doen. En hoe sneller hoe liever, want dan heb je ook snel een grotere kans om zwanger te worden. (Na het stoppen met roken en drugs, is na drie maanden het sperma weer in topconditie, qua bevruchtend vermogen!)

Heeft dat ècht effect, die leefstijladviezen?

Ja. Dat bleek onder meer uit een proef onder stellen die zwanger wilden worden. Zij kregen eerst een half jaar leefstijladviezen en na dat half jaar was 65 procent zwanger. Dus zonder enige medische behandeling.

Het beste nieuws? Je hoeft niet te wachten tot zwanger worden niet lukt. Je kunt met die gezondheidsadviezen metéén beginnen als je zwanger wilt worden. Tegen de tijd dat je anders naar het ziekenhuis was gegaan voor een vruchtbaarheidsbehandeling, ben je dan misschien de babykamer al aan het verven. En lekker in je vel zitten – dat is natuurlijk sowieso al winst.

Meer lezen?

Kijk voor meer adviezen over zwanger worden op de website van Freya.

En ook…

  • Lees hier hoe yoga Ellen hielp om te gaan met haar kinderwens.
  • Nog een voordeel van een gezond dieet: het is duurzaam.
  • Sluit af met dit stukje van Joanne Wienen over hoe liefde een verslaving kan overwinnen.
Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
4 selfcare ideeën bij hoogsensitiviteit
4 selfcare ideeën bij hoogsensitiviteit