Een gezond dieet is een duurzaam dieet

Een gezond dieet is een duurzaam dieet Een gezond dieet is een duurzaam dieet Een gezond dieet is een duurzaam dieet

Hoe moet ons dieet er uitzien als we willen dat in 2050 alle 10 miljard mensen op Aarde gezond én duurzaam eten? Dat is de vraag die de Britse hoogleraar Tim Lang zich samen met 36 andere wetenschappers stelde. Nu, een aantal jaar later, hebben ze het antwoord gevonden.

Meer dan tien jaar geleden werd duidelijk dat als we ons huidige eetpatroon niet veranderen, dat grote gevolgen heeft voor het ecosysteem van de planeet en voor de mensheid. We breken de aarde af en in 2050 hebben de dan voorspelde tien miljard mensen op aarde niets gezonds meer te eten.

Sterker nog, op dit moment hebben meer dan twee miljard mensen overgewicht en er worden steeds meer mensen ziek: obesitas, suikerziekte, hart- en vaatziekten. En dat terwijl 800 miljoen mensen ondervoed is.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar voedsel dat in een lab gekweekt wordt en het groeien van groenten onder kunstlicht. Interessant en waardevol, maar tegelijkertijd ook symptoombestrijding. Tim Lang en zijn team richtte zich daarom op wat we nu kunnen veranderen, om te zorgen dat zulke oplossingen misschien niet nodig zijn.

Duurzaam dieet

Het resultaat? Een dieet met minder vlees en meer groenten en fruit. Klinkt gezond en voor de hand liggend en Tim Lang is ook zeker niet verbaasd dat een gezond dieet tevens een duurzaam dieet is.

Voor de gemiddelde Nederlander betekent dit de helft minder vlees eten, zo’n 300 gram per week, in plaats van 735 gram. Op die manier hoeft er minder vee gehouden te worden, waardoor de uitstoot van CO2 wordt verlaagd, maar waardoor er ook minder veevoer verbouwd hoeft te worden. In plaats daarvan kunnen we dan groenten en fruit voor onszelf verbouwen. Wel zo efficiënt.


Verandering

Tim Lang pleit voor een Great Food Transformation, maar verwacht niet dat iedereen in één keer anders gaat eten. De transformatie is afhankelijk van ons aardbewoners, maar ook van de overheid en grote bedrijven. Nederland heeft een actieve veehouderij, waardoor het voor overheden moeilijk is om een zogenaamde ‘ vleestax’ te handhaven. Toch zijn politici nog niet met een beter idee gekomen.

Ook bedrijven die leven van de veehouderij zullen niet zomaar de handdoek in de ring gooien. Maar voor hen ligt het toch iets anders: ieder groot bedrijf heeft een visie voor de komende dertig jaar. Daar moet wel uit blijken dat als ze zo doorgaan, ze de planeet om zeep helpen en daarmee hun winst en bestaansrecht. Het kan dus niet lang duren voordat ook deze bedrijven het roer omgooien.

Tim Lang gelooft wel dat de mens flexibel genoeg is om te veranderen. Ook al denken we in eerste instantie misschien dat ons ‘al het genot’ wordt ontnomen in de vorm van biefstuk en taart, uiteindelijk realiseert ook de Nederlander zich dat hij alleen plezier kan hebben als hij gezond is.

Wat eet je dan wel?

Gelukkig wordt het steeds makkelijker om meer groenten te eten. In iedere stad vind je wel vegetarische of veganistische restaurantjes en gezonde hotspots. Of probeer eens een van onze vegetarische recepten, zoals deze ratatouille salade of deze tajine met zoete aardappel.

Beeld: fotografie door Ernie Enkelaar, styling door Esther de Munnik

Volgend artikel
Vlees noch vis en zuivel: ontdek hoe lekker vegan is
Vlees noch vis en zuivel: ontdek hoe lekker vegan is