Vegan, je hebt er vast weleens van gehoord. Of misschien ben je wel veganist. In dat geval: je bent allang niet meer de enige. Steeds vaker wordt er gekozen voor de veganistische levensstijl. Laat je daarom inspireren én ga het vooral proeven bij een van de beste vegan restaurants van ons land.
‘Als we een keuze hebben, is het altijd het beste om te kiezen voor vriendelijkheid. Veganisme is simpelweg de meest vriendelijke keuze.’ Dit zijn de woorden van de wereldberoemde yogadocent Sharon Gannon, auteur van het vrolijke veganistische kookboek Simple Recipes for Joy en zelf ook veganist. Volgens haar gaat veganisme dan ook niet om restricties, maar is het juist een levensstijl die zorgt voor meer geluk en plezier.
Veganisten eten alleen maar plantaardige producten. Dat betekent geen vlees en vis, eieren en zuivel, maar ook geen honing en gelatine (wat veel in snoep en gebak zit). Ook worden er binnen een veganistische leefstijl geen dierlijke producten gebruikt, zoals wol en leer. Kort samengevat is vegan een levensstijl waarbij – voor zover haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Dus niet alleen lief zijn voor dieren, maar ook voor het milieu en de planeet.
Vegan betekent zeker niet dat je bijna niets meer kunt eten. Sterker nog: er is juist heel veel mogelijk. Goede basics om mee te koken zijn onder andere peulvruchten, (groene) groenten, granen, noten, zaden en avocado’s. Hier haal je ook meteen alle nodige proteïnen uit. Ook fruit valt binnen een veganistisch eetpatroon, net als tempeh en tofu, twee goede vleesvervangers. En qua melk heb je heel veel keuze. Van haver- en amandelmelk tot kokos-, soja- en rijstmelk. Ook voor kaas is er een goede vervanger: edelgistvlokken.
Comfort food als chips en chocolade zijn vaak al vegan. En bij twijfel, check de verpakking want daar staat het tegenwoordig ook op. Ook fijn is dat er veel vegan taartjes verkrijgbaar zijn. En die doen qua smaak – zeker vegan brownies – niet onder.
Over smaak gesproken… Als je wilt ontdekken hoe ongelooflijk lekker plantaardig eten kan zijn, dan moet je zeker naar WAKU WAKU in Utrecht, een van de beste vegan restaurants van Nederland. Hier verlegt chef Geneal Harreman samen met zijn team, afkomstig van over de hele wereld, de grenzen van de plantaardige keuken en maken ze heerlijke gerechten, zonder bewerkte ingrediënten, met groenten in de hoofdrol. Alles is puur, vers, smaakvol, kleurrijk, prachtig opgemaakt én uitzonderlijk lekker. Echt een beleving!
In 2020 heeft WAKU WAKU een belangrijke Vegan Award gewonnen. Nog een reden om echt snel een plekje te reserveren en kennis te maken met de rijkdom van de veganistische keuken. Kom er lunchen op een vrijdag, zaterdag of zondag – de WAKU burger en de welbekende Paradijs Kapsalon zijn aanraders – of ga voor de complete WAKU experience en laat je verrassen door alles wat er op het menu staat.
Om alvast wat meer vriendelijkheid in je keuken te brengen, deelt WAKU WAKU hier een heerlijk vegan ontbijtrecept. Zo begin je je dag niet alleen energiek, maar ook met een goed gevoel.
Wat heb je nodig?
Zo maak je het beslag
Stap 1: Roer in een grote kom de sojamelk, aquafaba en het vanille extract samen.
Stap 2: Meng in een grote kom de patentbloem, rietsuiker en het bakpoeder.
Stap 3: Voeg de droge mix toe aan de natte mix en klop deze samen tot een egaal beslag.
Pancakes bakken
Tip: WAKU WAKU heeft op YouTube ook een kookkanaal. Zo kun je thuis aan de slag om op een hoger niveau plantaardig te leren koken. Bekijk snel alle video’s.