Vlees noch vis en zuivel: ontdek hoe lekker vegan is

Vlees noch vis en zuivel: ontdek hoe lekker vegan is Vlees noch vis en zuivel: ontdek hoe lekker vegan is Vlees noch vis en zuivel: ontdek hoe lekker vegan is

Vegan, je hebt er vast weleens van gehoord. Of misschien ben je wel veganist. In dat geval: je bent allang niet meer de enige. Steeds vaker wordt er gekozen voor de veganistische levensstijl. Laat je daarom inspireren én ga het vooral proeven bij een van de beste vegan restaurants van ons land.

‘Als we een keuze hebben, is het altijd het beste om te kiezen voor vriendelijkheid. Veganisme is simpelweg de meest vriendelijke keuze.’ Dit zijn de woorden van de wereldberoemde yogadocent Sharon Gannon, auteur van het vrolijke veganistische kookboek Simple Recipes for Joy en zelf ook veganist. Volgens haar gaat veganisme dan ook niet om restricties, maar is het juist een levensstijl die zorgt voor meer geluk en plezier.

Met een missie

Veganisten eten alleen maar plantaardige producten. Dat betekent geen vlees en vis, eieren en zuivel, maar ook geen honing en gelatine (wat veel in snoep en gebak zit). Ook worden er binnen een veganistische leefstijl geen dierlijke producten gebruikt, zoals wol en leer. Kort samengevat is vegan een levensstijl waarbij – voor zover haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Dus niet alleen lief zijn voor dieren, maar ook voor het milieu en de planeet.

Voor in de keukenkast

Vegan betekent zeker niet dat je bijna niets meer kunt eten. Sterker nog: er is juist heel veel mogelijk. Goede basics om mee te koken zijn onder andere peulvruchten, (groene) groenten, granen, noten, zaden en avocado’s. Hier haal je ook meteen alle nodige proteïnen uit. Ook fruit valt binnen een veganistisch eetpatroon, net als tempeh en tofu, twee goede vleesvervangers. En qua melk heb je heel veel keuze. Van haver- en amandelmelk tot kokos-, soja- en rijstmelk. Ook voor kaas is er een goede vervanger: edelgistvlokken.

Comfort food als chips en chocolade zijn vaak al vegan. En bij twijfel, check de verpakking want daar staat het tegenwoordig ook op. Ook fijn is dat er veel vegan taartjes verkrijgbaar zijn. En die doen qua smaak – zeker vegan brownies – niet onder.

Vegan hotspot: WAKU WAKU

Over smaak gesproken… Als je wilt ontdekken hoe ongelooflijk lekker plantaardig eten kan zijn, dan moet je zeker naar WAKU WAKU in Utrecht, een van de beste vegan restaurants van Nederland. Hier verlegt chef Geneal Harreman samen met zijn team, afkomstig van over de hele wereld, de grenzen van de plantaardige keuken en maken ze heerlijke gerechten, zonder bewerkte ingrediënten, met groenten in de hoofdrol. Alles is puur, vers, smaakvol, kleurrijk, prachtig opgemaakt én uitzonderlijk lekker. Echt een beleving!

Kom je proeven?

In 2020 heeft WAKU WAKU een belangrijke Vegan Award gewonnen. Nog een reden om echt snel een plekje te reserveren en kennis te maken met de rijkdom van de veganistische keuken. Kom er lunchen op een vrijdag, zaterdag of zondag – de WAKU burger en de welbekende Paradijs Kapsalon zijn aanraders – of ga voor de complete WAKU experience en laat je verrassen door alles wat er op het menu staat.

Ontbijtrecept: fluffy vegan pancakes

Om alvast wat meer vriendelijkheid in je keuken te brengen, deelt WAKU WAKU hier een heerlijk vegan ontbijtrecept. Zo begin je je dag niet alleen energiek, maar ook met een goed gevoel.

Wat heb je nodig?

  • 175 gram patentbloem
  • 25 gram rietsuiker
  • 7 gram bakpoeder
  • 70 gram aquafaba (kikkererwtenvocht)
  • 150 gram ongezoete sojamelk
  • 1 tl vanille extract

Zo maak je het beslag

Stap 1: Roer in een grote kom de sojamelk, aquafaba en het vanille extract samen.
Stap 2: Meng in een grote kom de patentbloem, rietsuiker en het bakpoeder.
Stap 3: Voeg de droge mix toe aan de natte mix en klop deze samen tot een egaal beslag.

Pancakes bakken 

  • Verhit een koekenpan op een middelhoog vuur en vet deze in met zonnebloemolie.
  • Ze de pit op middellaag vuur en voeg met een pollepel een deel van beslag toe aan de pan. Als je het lekker vindt, kan je nu ook een paar plakjes banaan of chocoladedruppels bovenop de pancake leggen.
  • Laat het beslag 2 à 3 minuten bakken tot dit gemakkelijk loslaat van de pan. Flip vervolgens de pancake en laat deze een minuutje bakken.
  • Serveer de pancakes met vers fruit, plantaardige slagroom en ahorn siroop.

Tip: WAKU WAKU heeft op YouTube ook een kookkanaal. Zo kun je thuis aan de slag om op een hoger niveau plantaardig te leren koken. Bekijk snel alle video’s.

3 leuke weetjes over vegan

  • Wist je dat Tel Aviv – de hoofdstad van Israel – uitgegroeid is tot de vegan capital of the world? In het prijswinnende kookboek TLV Vegan neemt Jigal Krant je mee. Inclusief 101 fijne recepten.
  • De Schijf van Vijf kennen we allemaal, maar er is ook een Vegan Schijf. Handig als plantaardig eten nieuw voor je is.
  • Ontdek met de The Vegan Calculator hoeveel je ongeveer ‘bespaart’ als je plantaardig eet.
Volgend artikel
Deze mix van geuren helpt je ontspannen te slapen
Deze mix van geuren helpt je ontspannen te slapen