Hoe holistisch leef jij? Dit zijn de 7 principes voor een holistische levensstijl

Hoe holistisch leef jij? Dit zijn de 7 principes voor een holistische levensstijl Hoe holistisch leef jij? Dit zijn de 7 principes voor een holistische levensstijl Hoe holistisch leef jij? Dit zijn de 7 principes voor een holistische levensstijl

Filosofen, zangers, therapeuten en wetenschappers buigen zich al eeuwenlang over vragen die te maken hebben met geluk, welzijn en de altijd voortdurende zoektocht daarnaar. Steeds meer mensen raken overtuigd dat de holistische levensvisie hier antwoorden op geeft. Maar wat is holisme eigenlijk precies? In samenwerking met Akasha Holistic Wellbeing zochten wij dat voor je uit.

Het woord holisme stamt af van het Griekse woord ‘holos’, wat ‘geheel’ betekent. Holisme is simpel gezegd een levensfilosofie waarbij ervan wordt uitgegaan dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Dieren, planten, mensen, energieën en zielen maken allemaal onderdeel uit van hetzelfde grote geheel. Dat klinkt misschien nogal vaag en zweverig, maar in feite is het heel simpel. Dit zijn de 7 principes voor een happy, healthy en holistische levensstijl.

Focus op het grotere geheel

‘Vanaf de maan gezien, zijn wij allen even groot,’ schreef Multatuli al. Een hele holistische gedachte eigenlijk. Wij zijn allemaal gelijk en allemaal onderdeel van een groter geheel. Wie dit gelooft, zal automatisch op een respectvolle en liefdevolle manier met anderen en de wereld omgaan. Alles is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar. Om die reden wordt in de holistische geneeskunde ook nooit naar een enkele klacht of symptoom gekeken, maar naar het hele plaatje. Alle fysieke, mentale, psychische en energetische elementen van een mens worden meegenomen.

Focus op jezelf

Het holisme gaat er vanuit dat elk individu slechts een klein schakeltje in een enorme keten is. Maar dat betekent niet dat dat ene schakeltje onbelangrijk is. Een ketting is immers zo sterk als zijn/haar zwakste schakel. Om die reden is het zo belangrijk om van jezelf te leren houden en goed voor jezelf te zorgen. Op die manier maak jij niet alleen jezelf sterker, maar ook alles om jou heen. Door gezond te eten, voldoende te bewegen, rust te pakken wanneer dat nodig is en jezelf af en toe extra te verwennen, bijvoorbeeld in een wellness spa. Akasha Holistic Wellbeing in het Conservatorium Hotel in Amsterdam kent een holistische benadering van welzijn. Er worden diverse therapieën, behandelingen en trainingen aangeboden die nergens anders te vinden zijn – van voeding tot meditatie en Reiki tot Watsu.


Recycle (spullen én energie)

Behandel mens en milieu met liefde en respect. Wie holistisch leeft, zorgt niet alleen voor zijn/haar eigen hachje, maar kijkt ook hier naar het grotere plaatje. Een holistische levensstijl is daarom ook een duurzame levensstijl. Een manier van leven waarop de wereldbol niet nog meer wordt belast. En het gaat niet alleen om de impact op het milieu, maar ook om de impact op de mensen om je heen. Deel jouw energie, kennis en wijsheid met anderen, zoals je zou willen dat zij dit ook bij jou doen.

Blijf jezelf ontwikkelen

Als mens zijn we nooit uitgeleerd en nooit ‘af’. Of we nou dertig, veertig of zesentachtig zijn, het is altijd belangrijk dat we onszelf blijven ontwikkelen. Bijvoorbeeld door steeds weer nieuwe dingen te proberen, nieuwe culturen te ontdekken, cursussen te volgen of bewust tijd vrij te maken voor de dingen wie we belangrijk vinden. Ben jij geïnteresseerd in gezondheid, voeding, beweging en welzijn? Akasha Holistic Wellbeing organiseert op zaterdag 2 en zondag 3 februari 2019 de Akasha Health Summit. Twee dagen lang bieden deskundigen op alle bovengenoemde gebieden lezingen, persoonlijke sessies, workshops en masterclasses. Daarnaast organiseert Akasha ook diverse activiteiten, variërend van meditaties tot yogasessies en behandelingen voor het naleven van een gezonde, gelukkige en holistische levensstijl.

Stop met haasten (en zoom even uit)

Wanneer we vanuit een vliegtuigraampje naar de aarde kijken, voelen onze dagelijkse bezigheden en deadlines ineens heel klein. Het is makkelijk om ons te laten leiden door onze drukke agenda. Maar wie zich laat leven, voelt zich enkel opgejaagd en gestrest. Probeer dat gevoel van het vliegtuig vast te houden in het dagelijks leven. Dat betekent dat we het nog steeds heel druk kunnen hebben, maar dat het niet zo’n sterke invloed op ons gemoed heeft. Af en toe even uitzoomen zorgt ervoor dat we minder haasten, beter kunnen relativeren en makkelijker overzicht kunnen bewaren.

Verbind je met anderen

Volgens de holistische levensfilosofie is alles met elkaar verbonden. Jezelf isoleren is dus niet alleen onmogelijk, maar ook onwenselijk. Het is een feit dat wij mensen groepsdieren zijn en dat een goed sociaal vangnet een van de belangrijkste factoren is voor levensgeluk. Neem de tijd om te investeren in vriendschappen en relaties. Wees liefdevol, behulpzaam en zachtaardig naar de mensen om je heen. Niet om jezelf weg te cijferen (dan sla je een beetje door), maar om jezelf te voeden met energie en liefde.

Negatieve gevoelens zijn ook nuttig

Het leven kent pieken en dalen, dat is een feit. Hoe graag we ook altijd bovenop die piek willen zitten, er zijn tijden dat we verdrietig, angstig of boos zijn. Vecht niet tegen deze emoties, maar accepteer dat deze óók bij het leven horen. Zodra het even niet goed gaat, willen we meteen alles oplossen. Dat nare gevoel moet immers verdwijnen! Maar waarom eigenlijk? Zie negatieve gevoelens als waardevol in plaats van onwenselijk. Op die manier worden vervelende situaties ineens een les. Maak vrede met het verleden, heden en de toekomst door te accepteren dat het leven óók mindere tijden kent. En dat is juist goed. Zonder donkerte geen licht en zonder regen geen zonneschijn.

Meer weten over het leven een happy, healthy en holistische levensstijl?

Akasha Holistic Wellbeing organiseert op zaterdag 2 en zondag 3 februari 2019 de Akasha Health Summit. Tijdens de eerste editie zullen onder andere de volgende namen aanwezig zijn: Prof. Dr. Erik Scherder, Bianca Brangstrup (Vita Viva), actrice en ondernemer Hanna Verboom (Cinetree), Dokter Juriaan Galavazi, Maarten van Huijstee (Delight Yoga), Karen van Ede (beauty expert), Anouk Puister (Happy Sleeper) Mischa Coster (mediapsycholoog) en vele anderen. Ook zijn er het hele weekend verse juices van The Cold Pressed Juicery te verkrijgen in de lobby en serveert het hotel een speciale Akasha-salade.

Voor het weekend zijn er verschillende soorten tickets te verkrijgen, denk aan: Wellness Weekender voor 2 personen (€ 1200,-), 2 Day Ticket (€ 250,-), 1 Day ticket (180,-) maar ook speciale ‘Mom To Be tickets’ (€ 200,-). Met een 3-sessions ticket kun je al vanaf €90,- een bezoek brengen aan Akasha Health Summit 2019.

Een leuk extraatje voor jou als Happinez-lezer: met de code ‘HAPPY’, ontvang je nu 15% korting op de reguliere ticketprijs. Je vind hier meer informatie.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Drie creatieve manieren om een brief aan jezelf te schrijven
Drie creatieve manieren om een brief aan jezelf te schrijven