Drie creatieve manieren om een brief aan jezelf te schrijven

Drie creatieve manieren om een brief aan jezelf te schrijven Drie creatieve manieren om een brief aan jezelf te schrijven Drie creatieve manieren om een brief aan jezelf te schrijven

Voel je de behoefte om even stil te staan, te reflecteren, je bewust te worden van wie en waar in je leven je nu eigenlijk bent? Schrijf jezelf dan eens een brief. Met pen en papier aan de slag gaan helpt je loslaten, koesteren én biedt nieuwe perspectieven.

Door jezelf een brief te schrijven leer je jezelf beter kennen. Je komt je pure gedachtes tegen, wordt je bewust van wat je (vaak ongemerkt) bereikt hebt en je kunt je verlangens en behoeften beter scherpstellen. Een brief is persoonlijk, bevat een boodschap (of meerdere) en is met een reden geschreven.

Wat is jouw reden om jezelf een brief te schrijven? Wat zou jij jezelf door middel van deze brief willen vertellen? De antwoorden op deze vragen zijn bepalend in de keus in welke vorm je de brief aan jezelf het beste kunt gieten. Want er zijn natuurlijk verschillende soorten brieven die je aan jezelf kunt schrijven. Welke vorm past bij jou?

Belangrijk om te onthouden: er is geen goed of fout en er zijn geen regels. Door een bepaalde briefvorm te kiezen geef je jezelf alleen een kader mee, en dat kan handig zijn als je niet zo goed weet waar te beginnen.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

Misschien kom je er tijdens het schrijven pas achter welke kant je op wilt, dat mag natuurlijk ook.

Brief aan je jongere zelf

Denk eens aan de persoon die je tien jaar geleden was. Aan waar je blij van werd, wat je belangrijk vond, hoe je je dagen inrichtte. Maar ook aan wat je onzeker maakte, waar je bang voor was, waar je tegenop zag. Hoe is het nu met die zaken gesteld? Kun je concluderen dat je de afgelopen jaren moedig bent geweest, van aanpakken hebt geweten, hebt gedurfd, hard hebt gewerkt?

Bij een brief aan je jongere zelf kun je jezelf goed bewust maken van waar je op dit moment staat. Je gaat eerst terug in de tijd en vertelt de jonge jij daarna hoe jouw afgelopen jaren eruit zagen, of je inderdaad hebt gedaan wat je op dat moment verwachtte van de toekomst of dat het misschien juist heel anders is gelopen allemaal. Hoe dan ook: je mag trots zijn op jezelf, want kijk maar eens wat je de afgelopen tien jaar hebt geleerd, gedaan, ontdekt, volbracht en bereikt!

Het leuke is dat er verschillende versies van de jongere jij bestaan. Toen je vijf was, wist je immers nog niet wat je wist toen je twaalf was en datzelfde geldt voor toen je twintig was. En dat geldt ook weer voor nu: over tien jaar kijk je weer heel anders naar het moment van nu, waarop je deze brief schrijft.

Dat brengt ons bij de volgende briefvorm: een brief aan de toekomst.

Brief aan de toekomstige jij

Waar dagdroom je over? Welk toekomstbeeld geeft je kriebels in je buik? Een brief aan je toekomstige zelf gaat natuurlijk over de toekomst die jij op dit moment voor je ziet. Maar vergis je niet: juist omdat de brief bedoeld is voor de – pak ‘m beet – tien jaar oudere versie van jezelf, is het belangrijk om óók te schrijven over het nu. Want het ‘nu’ is immers het moment waarvan je je bewust wilt worden middels het schrijven van de brief.

Door op te schrijven hoe jouw leven er op dit moment uitziet, hoe je je voelt, welke vragen en onzekerheden je hebt en wat je voorspellingen voor de toekomst zijn, creëer je een realistisch en helder beeld van je huidige bestaan. Deze briefvorm geeft je de mogelijkheid om de oudere jij letterlijk de vragen te stellen waar je het antwoord graag op wilt weten. Door deze vragen te formuleren stel je scherp wat er op dit moment speelt in je leven, waar je gedachtes naar uitgaan en waar je, zowel op emotioneel als sociaal vlak, staat.

Liefdesbrief aan jezelf

Een liefdesbrief aan jezelf schrijven is misschien iets lastiger, maar wél erg leuk. Je leert door middel van het schrijven namelijk om jezelf te waarderen net zoals je een geliefde waardeert. En als er iets belangrijk is voor een prettig bestaan, dan is het wel een gezonde dosis zelfcompassie. Kom maar op met die lovende woorden!

Vind je het moeilijk om lukraak te schrijven wat je positief aan jezelf vindt? Neem dan eerst eens iemand in gedachten die je erg waardeert. Wat vind je zo mooi aan hem of haar? Waarom raakt hij of zij je en wat maakt hem of haar uniek? Wat zou je die persoon willen laten weten middels de brief?

Probeer nu jezelf in de plaats van die persoon te zetten en op zo’n manier naar jezelf te kijken. Wat maakt jou jou? Waarin vind je liefde voor jezelf? Door die zaken in woorden te vatten en op te schrijven in een liefdesbrief aan jezelf, maak je jezelf bewust van de waarde die jij hebt als persoon. En weet, lieve jij: je bent het meer dan waard.

Meer Happinez?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Dit zijn de vier persoonlijkheidstypen van Maagd
Dit zijn de vier persoonlijkheidstypen van Maagd