Terug naar overzicht

Waarom je een liefdesbrief naar jezelf moet schrijven

Categorie
Fotografie
Tekst: Bianca Bartels
Waarom je een liefdesbrief naar jezelf moet schrijven

Of je nu dagelijks pagina’s vol pent, of elke zondagochtend een klein stukje optekent: schrijven leert je om jezelf te zijn.

Schrijven is een manier om jezelf beter te leren kennen. Het helpt om tot inzicht te komen. In jezelf, in je relaties met anderen, in de samenhang van gebeurtenissen in je leven, in je pure gedachten die zo vaak worden weggepoetst door de facebookversie die we van onszelf maken.

Wat een brief aan jezelf je brengt

Sinds we kunnen schrijven, gebruiken we schrijven als helend instrument, al is het maar in dagboeken. Voor wie meer wil dan een dagboek, zijn er talloze methodes die je daarbij kunnen helpen. Het schrijven van een liefdesbrief aan jezelf is er één van. Schrijf- en meditatiedocent Hetty Clarisse gebruikt hem regelmatig in haar workshops omdat het een mooie manier is om je minderwaardigheidsgevoelens en je angsten te slim af te zijn.

Zo doe je dat

Stap 1: Hoe was je toen je klein was? Stel jezelf voor als kind en geef in korte zinnen aan wat maakte dat je beminnenswaardig was. Kijk met je eigen ogen, niet door de ogen van je ouders of wie dan ook. Wat was er leuk, gek, eigen, grappig, koppig, typisch, lief? Gebruik hiervoor 7 tot 10 regels.

Stap 2: Welk mens waardeer je bijzonder? Geef in trefwoorden en korte zinnen aan wát het is dat je in de ander waardeert. Waar is de ander creatief in, eigenwijs, aandachtig, bijzonder, liefdevol, onschuldig, apart, subliem, stuntelig, schattig? Gebruik hiervoor 7 tot 10 regels.

Stap 3: Lees bovenstaande teksten voor aan jezelf – kun je de kwaliteiten die je ziet bij een ander ook zien bij jezelf? Schrijf nu een brief aan jezelf zo snel je kunt. Het is belangrijk snel te schrijven en vooral door te schrijven om te voorkomen dat er een geniepig kritisch stemmetje tussendoor komt fluisteren. Je kunt beginnen met een van de volgende invulzinnen: Niemand weet hoeveel . . . Als je eens wist . . . Wat me raakt . . . Schrijf gedurende 10 minuten

Stap 4: Je brief is nu klaar om te versturen. Via deze link kun je je brief naar jezelf versturen. Het leuke hieraan is dat je zelf de datum van ontvangst kan bepalen.

Door anderen gelezen