Glennon Doyle over contact maken met je innerlijke stem

Glennon Doyle over contact maken met je innerlijke stem Glennon Doyle over contact maken met je innerlijke stem Glennon Doyle over contact maken met je innerlijke stem

Glennon Doyle had al een paar bestsellers op haar naam staan, maar met ‘Ongetemd leven’ verovert de Amerikaanse de wereld. Ze schrijft openhartig over wat er gebeurt als je besluit niet langer aan verwachtingen van anderen te voldoen – en hoe naar je innerlijke stem luisteren leidt tot een vrij en gelukkig leven.

Happinez hoofdredacteur Eveline Helmink sprak met haar. Een greep uit het interview:

Hoe maak je in jouw dagelijkse leven contact met dat Weten (je innerlijke stem)?

Soms helemaal niet – dan probeer ik ook maar gewoon de dag door te komen. Maar mijn beste dagen zijn de dagen waarop mezelf de rust, de heling en de vreugde kan geven die ik nodig heb, al is het maar voor een paar minuten. Soms zit ik op mijn yogamat en doe die vermaledijde meditatie dan maar, of ik doe iets anders spiriwirie dat me eraan herinnert dat ik een kwetsbaar en zachtaardig wezen ben op deze aarde. Wanneer ik mezelf daaraan herinner, voel ik ook het diepe besef dat we dat allemaal zijn. Het brengt me een gevoel van verbondenheid en het maakt me zachter, vriendelijker, vrediger. Wanneer ik maar iets van een spirituele oefening in mijn dag kan brengen, verbindt dat me met het Weten. En soms is het niet meer dan even stilzitten, of een wandeling buiten. Alles wat me maar een moment uit de maalstroom van de dag trekt.”

In ‘Ongetemd’ schrijf je over het prachtige principe van sela, dat ik nog niet kende. Kun je er iets over vertellen?

Sela is zo belangrijk voor mij! Het komt tientallen keren voor in de Thora (de eerste vijf boeken van het Oude Testament, red.), soms als woord en soms als symbool. In essentie betekent het zoveel als ‘pauze’. Stel je een orkest voor, waarin de muzikanten dat teken zien en even een moment inhouden – het is ruimte laten voor stilte om de klanken ervoor en erna juist helderder te laten klinken. Wanneer het in de geschriften staat, betekent het dat er een korte pauze gehouden moet worden omdat wat er staat zo belangrijk of veelomvattend is, zodat de luisteraar of de lezer even in zich kan opnemen wat er zojuist is gebeurd. Ik denk dat het misschien wel de meest belangrijke momenten in ons leven zijn: de pauzes, het even stilvallen. Het toestaan van wat er is. Ook als dat pijn is. Om toestemming te geven aan wat er gebeurt, dat het je mag veranderen. Als je zo’n moment hebt, of het nu geluk is of tegenslag, fluister dan ‘sela’. We werken zo hard en nemen zo weinig tijd om te pauzeren, om ons heen te kijken en het allemaal in ons op te nemen. Abby en ik kijken elkaar soms aan, bijvoorbeeld als een van de kinderen iets geestigs of ontroerends zegt, en dan weten we allebei dat we een ogenblik stilstaan.”

Dit artikel is ingekort en komt uit Happinez 8-2020. Verder lezen? Bestel ‘m hier

Meer Happinez?

Over auteur
Eveline Helmink maakt sinds 2010 deel uit van de hoofdredactie en is sinds 2017 het gezicht van Happinez. Eveline heeft een journalistieke achtergrond en werkte jaren als schrijvend journalist voordat ze bij Happinez kwam. Werk en privé lopen bij haar nogal door elkaar: inzichten die ze in het dagelijkse leven opdoet, vertalen zich in duizend-en-een ideeën voor Happinez, en de bijzondere verhalen die op haar pad komen bij Happinez, neemt ze weer mee in de praktijk van alledag. ‘Explorer of the human experience’, zo vat ze haar werk dan ook samen.
Volgend artikel
Art Journaling: zo geef je uiting aan je gevoel
Art Journaling: zo geef je uiting aan je gevoel