6 vragen over het mysterie van astrologie

6 vragen over het mysterie van astrologie 6 vragen over het mysterie van astrologie 6 vragen over het mysterie van astrologie

Al jaren is Johanna Blok de vaste astrologe van Happinez. Wat doet ze als astroloog nu eigenlijk precies, en kan iedereen astrologie beoefenen? We stelden haar een aantal vragen.

Wat is astrologie eigenlijk?

Voor mij is astrologie onderdeel van het mysterie van het leven. Ook al heeft het best een wetenschappelijk imago, je kunt geen harde bewijzen vinden dat horoscopen kloppen. En toch ervaren veel mensen dat wel zo, ik ook.

Voor Gustav Jung, een beroemde psycholoog die veel invloed heeft gehad op de astrologie, was de wereld die we zien een projectie van wat in onszelf is. Jung geloofde sterk in synchroniciteit, de samenhang tussen alles wat leeft. Wat er op aarde gebeurt, gebeurt ook in de kosmos. De planeten beïnvloeden ons dus niet, maar aan de planeten zien we wat er met ons gebeurt.

Ligt alles wat er in het leven gebeurt volgens de astrologie al vast?

Nee. Maar als astroloog kun je wel zien dat iemand in een fase zit waarin hij een keuze kan maken, dat hij daar klaar voor is. Dan zie je namelijk iets met de planeten gebeuren.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

Is het ingewikkeld om astrologie te beoefenen?

Tegenwoordig kun je de berekeningen door een computer laten doen, dus dat is niet meer zo moeilijk. Ik doe al 38 jaar aan astrologie, en in al die jaren heb ik veel geleerd. Hoe meer horoscopen je onderzocht hebt, hoe meer mensen je op consult hebt gehad, hoe meer inzicht je verwerft. Levenservaring helpt ook mee. Net als bij een psycholoog die relatietherapie geeft: een jonge psycholoog die net van de universiteit komt, weet eigenlijk nog bijna niets. Natuurlijk leer je ook uit boeken – ik heb eindeloos boeken over astrologie doorgewerkt – maar de theorie gaat pas leven in het echt.


Heb je een bepaalde gave of talent nodig om astroloog te worden?

Het is belangrijk dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Maar je moet ook analytisch zijn en plezier hebben in analyseren. Uit een grote hoeveelheid gegevens destilleer je een rode draad. Je hebt steeds duizenden feitjes, en door je oogwimpers kijkend doe je op basis van al die feitjes een gerede gok.

Hoe gaat een astrologisch consult bij jou?

Meestal trek ik er twee uur voor uit, tenzij iemand een heel concrete vraag heeft. Ik begin met een soort ‘bijsluiter’: ik vertel de cliënt dat hij te allen tijde zelf moet blijven nadenken, en dat ik geen concrete voorspellingen doe over een sterfdatum of dergelijke. Dan begin ik te vertellen, en gaandeweg ontstaat er meer een dialoog. Maar ik kan heel veel vertellen zonder veel input van de cliënt.

En dat alleen op basis van iemands geboortedatum?

Ja. Daar kan ik heel veel uit afleiden. Ik noem het niet voor niets een ‘gerede gok’, die ik doe: voor een groot aantal mensen zal het kloppen wat ik vertel, maar niet voor allemaal. Er is altijd een bepaalde marge.

Soms denken mensen dat ik dingen vóel, maar het heeft niets met helderziendheid te maken. Maar door veel aan astrologie te doen en veel verschillende mensen te ontmoeten, ga je overeenkomsten zien. Als iemand op een verjaardag zegt: ‘raad mijn sterrenbeeld eens’, heb ik soms geen idee, maar vaak ook wel – gewoon omdat hij of zij me aan een eerdere Stier of Weegschaal doet denken.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over astrologie?

Health-horoscoop: dit zegt je sterrenbeeld over je gezondheid.

Volgend artikel
Zo zijn de twaalf sterrenbeelden als collega
Zo zijn de twaalf sterrenbeelden als collega