Mercurius retrograde: dit moet je erover weten

Mercurius retrograde: dit moet je erover weten Mercurius retrograde: dit moet je erover weten Mercurius retrograde: dit moet je erover weten

Lijkt het alsof er ineens van alles misgaat? Dat is niet zo gek met Mercurius in retrograde. Dat zorgt er van 13 december 2023 tot 2 januari 2024 voor dat alles waar planeet Mercurius invloed op heeft nét wat moeizamer gaat. Dit is waar je de komende periode mee te maken kunt krijgen.

Mercurius retrograde

Als een planeet retrograde loopt, lijkt het vanaf de aarde gezien alsof deze zich achteruit beweegt. Hetzelfde gebeurt met de invloed van deze planeet. Waar planeet Mercurius normaal zorgt voor soepele communicatie en verbindingen, is dit tijdens Mercurius retrograde dus niet het geval. Daarom ontstaan er in deze periode sneller miscommunicaties, kun je te maken krijgen met vertraging als je reisplannen hebt en ga zo maar door. Begeeft je auto, je computer of je telefoon het in deze periode? Ook dat is typische Mercurius retrograde-problematiek.

De invloed van Steenbok en Boogschutter

Mercurius retrograde begint officieel in Steenbok en zal dan al gauw overgaan in Boogschutter. Omdat Mercurius retrograde voor het grootste deel in Boogschutter plaatsvindt, is die invloed waarschijnlijk het meeste merkbaar. Mercurius retrograde in Boogschutter zorgt voor een spontane, af en toe zelfs avontuurlijke energie. Je zult minder piekeren en meer doen. Je twijfelt niet zo lang over de keuzes die je maakt. Misschien ben je zelfs wel in voor een avontuur of risico. Dat kan fijne gevolgen hebben, maar de kans dat je gaat overdrijven ligt momenteel ook op de loer.

Hoewel de invloed van Mercurius retrograde in Boogschutter zal overheersen, is het ook interessant om te kijken welke invloed het teken Steenbok uitoefent deze periode. Het moge duidelijk zijn dat Steenbok een einde maakt aan de spontaniteit en het avontuur van Boogschutter. Steenbok houdt focus. Focus op de toekomst, op waar hij heen wil om meer zekerheid in het leven te creëren. Gebruik deze energie om te focussen op alles wat je wenst voor het nieuwe jaar. Wat wil je bereiken in 2024? Hoe krijg je dat voor elkaar?

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok
  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen
  • Cadeau: Happinez notebook

Omdat Steenbok ook te streng en te serieus kan zijn, is het aan te raden om je ook te focussen op dankbaarheid. Gebruik de laatste periode van het jaar om terug te kijken op al het moois dat in 2023 op je pad is gekomen. Denk groot, maar denk ook vooral klein. Dankbaarheid zit in alles om je heen, als je maar goed kijkt.

Omgaan met Mercurius retrograde

Mercurius retrograde vindt drie tot vier keer per jaar plaats en duurt telkens drie weken. Heel zeldzaam is zo’n retrograde-periode niet, en de kans is groot dat je al heel wat Mercurius retrogrades hebt overleefd zonder dat je doorhad dat er ‘iets’ aan de hand was. Dat maakt dat je tijdens Mercurius retrograde je leven ook absoluut niet on hold hoeft te zetten.

Wat je wel kunt doen om de kans op narigheid deze periode te verkleinen én om er iets uit te halen voor jezelf, is rekening houden met de volgende dingen:

  • Stel het tekenen van belangrijke contracten of het maken van belangrijke keuzes even uit tot na Mercurius retrograde. Je zal niet de eerste zijn bij wie het lezen van de kleine lettertjes niet helemaal goed is gegaan tijdens Mercurius retrograde. Kun je een beslissing niet uitstellen? Lees contracten en andere documenten nóg vaker door dan je normaal zou doen. Laat eventueel een ander ook nog even voor je checken, zodat je zeker weten niets over het hoofd ziet.
  • Blijf flexibel. Plan wat extra tijd in om naar je werk te reizen en maak een back-up van belangrijke gegevens. Gaat er toch iets verloren? Vraag je dan af wat je ervan kunt leren. Was het misschien een cadeautje van Mercurius dat je opnieuw mag beginnen met een project?

Wat je kunt leren van Mercurius retrograde

Mercurius retrograde vraagt je om naar binnen te keren. Mogelijk komt een gebeurtenis of situatie uit je verleden weer opduiken, zodat je hier nu écht een punt achter kunt zetten. Krijg je te maken met andere problematiek? De kans is groot dat ook hier een les voor je ligt. Je kunt balen van de dingen die jou ‘overkomen’ tijdens Mercurius retrograde, maar beter is om de situatie te evalueren en ervan te leren. Daarvoor heb je tot 21 januari de tijd. En mocht je tot die tijd echt nog geen les opgevangen hebben, kan deze in de weken erna nog opduiken tijdens de schaduwperiode.

Weten wanneer Mercurius retrograde in 2024 plaatsvindt?

In dit overzicht vind je alle periodes.

Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Tilly Hazenberg

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
Mercurius retrograde 2024: het complete overzicht
Mercurius retrograde 2024: het complete overzicht