Mercurius retrograde: dit moet je erover weten

Mercurius retrograde: dit moet je erover weten Mercurius retrograde: dit moet je erover weten Mercurius retrograde: dit moet je erover weten

Lijkt het alsof er ineens van alles misgaat? Dat is niet zo gek met Mercurius in retrograde. Dat zorgt er van 29 december 2022 tot 18 januari 2023 voor dat alles waar planeet Mercurius invloed op heeft nét wat moeizamer gaat. Dit is waar je de komende periode mee te maken kunt krijgen.

Mercurius retrograde

Als een planeet retrograde loopt, lijkt het vanaf de aarde gezien alsof deze zich achteruit beweegt. Hetzelfde gebeurt met de invloed van deze planeet. Waar planeet Mercurius normaal zorgt voor soepele communicatie en verbindingen, is dit tijdens Mercurius retrograde dus niet het geval. Daarom ontstaan er in deze periode sneller miscommunicaties, kun je te maken krijgen met vertraging als je reisplannen hebt en ga zo maar door. Begeeft je auto, je computer of je telefoon het in deze periode? Ook dat is typische Mercurius retrograde-problematiek.

De invloed van Steenbok

Mercurius staat tijdens deze retrograde-periode in het sterrenbeeld Steenbok. Dat zorgt ervoor dat de invloed van dit teken voelbaar is. De heersende planeet van Steenbok is Saturnus. Dit is de planeet van volwassenheid, verantwoordelijkheid, discipline en rentmeesterschap. Als je wordt gewezen op het bestaan van grenzen en verantwoordelijkheden, is Saturnus daar altijd bij betrokken. Daarom denkt de Steenbok na voor hij doet, plant hij graag goed en werkt hij door tot hij echt niet meer kan.

Dat we tijdens Mercurius retrograde met deze invloed te maken krijgen, kan je het gevoel geven dat je nooit genoeg tijd hebt om je plannen uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat je een miscalculatie hebt gemaakt of omdat je plannen om andere redenen in de soep lopen. Beslissingen nemen over wat je dán het beste kunt doen, is vervolgens ook nog niet zo simpel.

Omgaan met Mercurius retrograde

Dit kan ervoor zorgen dat je sneller geneigd bent om binnen te blijven, sociale situaties uit de weg te gaan en erg voorzichtig gaat leven. Let wel: dat is niet per se nodig. Mercurius retrograde vindt drie tot vier keer per jaar plaats en duurt telkens drie weken. Heel zeldzaam is zo’n retrograde-periode niet, en de kans is groot dat je al heel wat Mercurius retrogrades hebt overleefd zonder dat je doorhad dat er ‘iets’ aan de hand was. Dat maakt dat je tijdens Mercurius retrograde je leven ook absoluut niet on hold hoeft te zetten.

Wat je wel kunt doen om de kans op narigheid deze periode te verkleinen én om er iets uit te halen voor jezelf, is rekening houden met de volgende dingen:

  • Stel het tekenen van belangrijke contracten of het maken van belangrijke keuzes even uit tot na Mercurius retrograde. Je zal niet de eerste zijn bij wie het lezen van de kleine lettertjes niet helemaal goed is gegaan tijdens Mercurius retrograde. Kun je een beslissing niet uitstellen? Lees contracten en andere documenten nóg vaker door dan je normaal zou doen. Laat eventueel een ander ook nog even voor je checken, zodat je zeker weten niets over het hoofd ziet.
  • Blijf flexibel. Plan wat extra tijd in om naar je werk te reizen en maak een back-up van belangrijke gegevens. Gaat er toch iets verloren? Vraag je dan af wat je ervan kunt leren. Was het misschien een cadeautje van Mercurius dat je opnieuw mag beginnen met een project?

Wat heeft Mercurius voor les voor jou?

Mercurius retrograde vraagt je om naar binnen te keren. Mogelijk komt een gebeurtenis of situatie uit je verleden weer opduiken, zodat je hier nu écht een punt achter kunt zetten. Krijg je te maken met andere problematiek? De kans is groot dat ook hier een les voor je ligt. Je kunt balen van de dingen die jou ‘overkomen’ tijdens Mercurius retrograde, maar beter is om de situatie te evalueren en ervan te leren. Daarvoor heb je tot 18 januari 2023 de tijd. En mocht je tot die tijd echt nog geen les opgevangen hebben, kan deze in de weken erna nog opduiken tijdens de schaduwperiode.

Weten wanneer Mercurius retrograde in 2023 plaatsvindt?

In dit overzicht vind je alle periodes.

Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Tilly Hazenberg

Volgend artikel
Mercurius, de planeet van communicatie, heeft deze invloed op jou
Mercurius, de planeet van communicatie, heeft deze invloed op jou