Mercurius retrograde: dit moet je erover weten

Mercurius retrograde: dit moet je erover weten Mercurius retrograde: dit moet je erover weten Mercurius retrograde: dit moet je erover weten

Lijkt het alsof er ineens van alles misgaat? Dat is niet zo gek met Mercurius in retrograde. Dat zorgt er van 23 augustus 2023 tot 15 september 2023 voor dat alles waar planeet Mercurius invloed op heeft nét wat moeizamer gaat. Dit is waar je de komende periode mee te maken kunt krijgen.

Mercurius retrograde

Als een planeet retrograde loopt, lijkt het vanaf de aarde gezien alsof deze zich achteruit beweegt. Hetzelfde gebeurt met de invloed van deze planeet. Waar planeet Mercurius normaal zorgt voor soepele communicatie en verbindingen, is dit tijdens Mercurius retrograde dus niet het geval. Daarom ontstaan er in deze periode sneller miscommunicaties, kun je te maken krijgen met vertraging als je reisplannen hebt en ga zo maar door. Begeeft je auto, je computer of je telefoon het in deze periode? Ook dat is typische Mercurius retrograde-problematiek.

De invloed van Maagd

Mercurius retrograde vindt dit keer plaats in het sterrenbeeld Maagd. Dat zorgt ervoor dat de focus ligt op thema’s die met dit teken te maken hebben. In het geval van Maagd betekent dit dat je moeilijkheden kunt ervaren in je dagelijks leven, tijdens je dagelijkse taken. Omdat voor veel mensen hun werk ook onderdeel is van het dagelijks leven, kun je ook specifiek op de werkvloer last krijgen van de effecten van Mercurius retrograde.

Omdat Maagd een sterrenbeeld is dat zeer praktisch is ingesteld, kun je tijdens deze periode extra veel moeite hebben met chaos en ongeregeldheden. Het liefst weet de Maagd altijd waar ze aan toe is. Dat geldt ook op het gebied van gezondheid en routine. Voor Maagd is gezondheid ontzettend belangrijk. Dat gaat gepaard met routines en gewoontes die de gezondheid ten goede komen. Kijk er echter tijdens Mercurius retrograde niet gek van op als deze routines in de war worden geschopt.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

Mercurius retrograde in aardetekens

Interessant is dat alle keren dat Mercurius retrograde loopt in 2023, dit in aardetekens plaatsvindt. Pas aan het einde van het jaar, tijdens de laatste keer dat Mercurius retrograde loopt, verplaatst Mercurius zich van Steenbok (aardeteken) naar Boogschutter (vuurteken). Dat betekent dat de focus alle keren dat Mercurius retrograde loopt dit jaar, erg ligt op aardse onderwerpen.

Omgaan met Mercurius retrograde

Dit kan ervoor zorgen dat je geneigd bent erg voorzichtig te gaan leven, maar dat is niet per se nodig. Mercurius retrograde vindt drie tot vier keer per jaar plaats en duurt telkens drie weken. Heel zeldzaam is zo’n retrograde-periode niet, en de kans is groot dat je al heel wat Mercurius retrogrades hebt overleefd zonder dat je doorhad dat er ‘iets’ aan de hand was. Dat maakt dat je tijdens Mercurius retrograde je leven ook absoluut niet on hold hoeft te zetten.

Wat je wel kunt doen om de kans op narigheid deze periode te verkleinen én om er iets uit te halen voor jezelf, is rekening houden met de volgende dingen:

  • Stel het tekenen van belangrijke contracten of het maken van belangrijke keuzes even uit tot na Mercurius retrograde. Je zal niet de eerste zijn bij wie het lezen van de kleine lettertjes niet helemaal goed is gegaan tijdens Mercurius retrograde. Kun je een beslissing niet uitstellen? Lees contracten en andere documenten nóg vaker door dan je normaal zou doen. Laat eventueel een ander ook nog even voor je checken, zodat je zeker weten niets over het hoofd ziet.
  • Blijf flexibel. Plan wat extra tijd in om naar je werk te reizen en maak een back-up van belangrijke gegevens. Gaat er toch iets verloren? Vraag je dan af wat je ervan kunt leren. Was het misschien een cadeautje van Mercurius dat je opnieuw mag beginnen met een project?

Wat je kunt leren van Mercurius retrograde

Mercurius retrograde vraagt je om naar binnen te keren. Mogelijk komt een gebeurtenis of situatie uit je verleden weer opduiken, zodat je hier nu écht een punt achter kunt zetten. Krijg je te maken met andere problematiek? De kans is groot dat ook hier een les voor je ligt. Je kunt balen van de dingen die jou ‘overkomen’ tijdens Mercurius retrograde, maar beter is om de situatie te evalueren en ervan te leren. Daarvoor heb je tot 15 september de tijd. En mocht je tot die tijd echt nog geen les opgevangen hebben, kan deze in de weken erna nog opduiken tijdens de schaduwperiode.

Weten wanneer Mercurius retrograde in 2023 plaatsvindt?

In dit overzicht vind je alle periodes.

Beeld: fotografie door Dana van Leeuwen, styling door Tilly Hazenberg

Over auteur
Bente de Bruin is journalist, auteur, astrologie-expert en Schorpioen. Vanuit een overtuiging dat niet iedereen met hetzelfde sterrenbeeld ook dezelfde persoonlijkheid zou hebben, is ze gaan onderzoeken hoe astrologie nu écht werkt. Een grote passie was geboren. Ondertussen heeft ze er haar missie van gemaakt om astrologie toegankelijk te maken voor een grote doelgroep en deze leer over te brengen zoals deze echt is: interessant, leerzaam en vooral heel erg leuk.
Volgend artikel
Mercurius, de planeet van communicatie, heeft deze invloed op jou
Mercurius, de planeet van communicatie, heeft deze invloed op jou