Op deze manier leer je vriendschap met jezelf te sluiten

Op deze manier leer je vriendschap met jezelf te sluiten Op deze manier leer je vriendschap met jezelf te sluiten Op deze manier leer je vriendschap met jezelf te sluiten

Kan jij soms ook je eigen grootste vijand zijn? Mensen zijn op een of andere manier vaak veel harder voor zichzelf dan voor hun medemens. En dat is zonde, want de wereld wordt een stuk mooier als je vriendschap met jezelf sluit.

Iedereen die weleens wordt geplaagd door negatieve gedachten, weet hoe destructief deze kunnen zijn. Het zijn nare flitsen die te pas en te onpas door ons hoofd schieten en verlammend kunnen werken. Een gevoel dat we tekortkomen of dat we niet goed/mooi/slim/grappige genoeg zijn. Het lastige is dat deze diepgewortelde negatieve gevoelens jegens onszelf vaak helemaal niet met de situatie te maken hebben, maar slechts door situaties getriggerd worden.

Wanneer we onze eigen grootste vijand zijn, maken we het onszelf onnodig moeilijk. Een rotdag op werk is dan niet meer alleen een rotdag, maar een bewijs dat we niks kunnen. Een ruzie met je partner is dan niet alleen een woordenwisseling, maar een reden om aan jouw geschiktheid in de liefde te twijfelen. Kortom: kleine (gebruikelijke) akkefietjes kunnen een trigger zijn om een storm aan negatieve gedachten op gang te brengen.

De kracht van vriendschap (met jezelf)

Dodelijk vermoeiend en bovendien totaal zinloos. Er is nog nooit iemand beter geworden van keiharde zelfkritiek en hatelijke gedachten. Wel van mildheid, zelfcompassie en acceptatie. Precies hoe we ons op zouden stellen naar goede vrienden en vriendinnen eigenlijk. Vriendschap is een van de mooiste dingen ter wereld. Vrienden beuren ons op als we dat nodig hebben, troosten ons als we verdrietig zijn, laten ons lachen en geven ons energie. Hoe mooi zou het daarom zijn als jij vriendschap met jezelf sluit?

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Vriendschap met jezelf sluiten betekent dat je vriendelijke, lieve woorden tegen jezelf spreekt op het moment dat je die het hardst nodig hebt. Het betekent dat we perfectionisme loslaten en ons realiseren dat fouten maken oké is. Dat we stoppen onszelf te kleineren omdat we sommige dingen niet goed doen en in plaats daarvan onze goede eigenschappen gaan waarderen. En dat we ons lichaam niet langer verstoppen, maar vieren.


Laat negatieve gedachten los

Goed, dat klinkt hoopvol. Maar hoe doe je dat dan precies? Dat vriendschap met jezelf sluiten? Het scheelt al een hoop als we onszelf aanleren op een positievere manier te denken. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus hoe meer je stilstaat bij negatieve gedachten je hebt, hoe vaker je deze zult hebben. Voel je je verdrietig, bang, boos, tekort komen? Spreek dit hardop uit. ‘Ik voel me bang’, ‘Ik voel me tekortkomen’ of ‘Ik voel verdriet’. Laat de gedachte vervolgens los. Wordt niet boos op jezelf als het niet direct lukt. Het hele idee hiervan is namelijk juist dat we liever voor onszelf moeten zijn. Oók als we falen, fouten maken of per ongeluk toch nog negatieve gedachten hebben, dus.

Positieve affirmaties

Als we proberen negatieve gedachten los te laten, is het zaak om positieve gedachten toe te laten. Hier komen affirmaties om de hoek kijken. Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte. Als we een bepaalde gedachte maar vaak genoeg herhalen, dan zullen we daar vanzelf in gaan geloven (en zal het zich in ons leven gaan manifesteren). Neem de tijd om woorden te kiezen die echt bij jou passen en iets voor je betekenen. Inspiratie nodig of weten hoe het precies zit met die affirmaties? In dit artikel wordt het precies uitgelegd.

Trek elke dag een gratis affirmatiekaart

Ook kun je een affirmatiekaart trekken via de Happinez Affirmatietool. Trek iedere dag een gratis kaart en vertrouw daarbij op je intuïtie. De kaarten zullen je helpen met waar jij naar zoekt.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over zelfliefde?

Zelfliefde? Het versterkt je immuunsysteem.

Volgend artikel
Rationele denker? Waarom je ook moet luisteren naar je onderbewuste
Rationele denker? Waarom je ook moet luisteren naar je onderbewuste