Susan Smit over vriendschappelijke liefde

Door Susan Smit
Susan Smit over vriendschappelijke liefde Susan Smit over vriendschappelijke liefde Susan Smit over vriendschappelijke liefde

‘Volgens mij is zij belangrijker voor mij dan ik voor haar ben.’ Daar was de gedachte, somber en giftig.

Een van mijn beste vriendinnen, M., had voor mij overduidelijk een andere plek gereserveerd dan waar ik graag wilde staan. Nadat ik de gedachte de ruimte gaf, kwamen me allerlei voorvallen voor de geest waaruit dat bleek. Die afwijzing en teleurstelling deed pijn; een hartenpijn die vergelijkbaar is met liefdesverdriet. Daarna merkte ik dat ik haar, uit zelfbescherming, ook een stukje verder van me af zette dan waar ze voor mij altijd gestaan had. En dat deed een alarmbel rinkelen: wat als ik het mis had en ik zo een verwijdering in gang zette die er in de eerste plaats helemaal niet was geweest?

De mooiste relatie

Vriendschap is misschien wel de mooiste relatie die je van mens tot mens kunt hebben, maar het is ook een lastig te definiëren verhouding. Hoe nabij wil of kan de ander jou laten komen? Hoever durf je te gaan met liefdesbetuigingen (want niets minder dan liefde is het, zonder de romantische aspecten ervan). Hoe zeker ben je ervan dat je hetzelfde voor elkaar voelt? En hoe weet je of dat wat jij in een vriendschap wilt geven en ontvangen hetzelfde is, veel meer of veel minder dan de ander aankan?

Een kwetsbare band

Waar de verhoudingen in een romantische liefdesrelatie of een familierelatie vaak duidelijk zijn, omdat je veel tijd met elkaar doorbrengt en er een heldere rolverdeling is, kan in een vriendschap veel verdoezeld worden. De een kan even afstand nemen onder het mom van ‘even heel druk’, dingen worden niet altijd letterlijk uitgesproken om de ander niet te kwetsen en tot knetterende ruzies komt het zelden. We weten dat de band met een vriend kwetsbaarder is dan die met een liefdespartner of een familielid.

Diep hartcontact

Als een goede vriend een verjaardag of een vrijgezellenfeest met liefdevolle speeches viert, kun je soms in de war raken. Wat blijken er veel mensen te zijn die ook een band met diegene hebben! En waar sta jij dan in dat enorme gezelschap? Het is kinderachtig en kleinzielig, vind je van jezelf, want je weet heus wel dat een hart groot genoeg is om velen lief te hebben. En dat de band die iemand met de een heeft niet ten koste gaat van die met de ander… Ja, ja. En ondertussen voel je je klein en onbetekenend, een gevoel dat pas een beetje weggaat als je samen weer een diep hartcontact ervaart.

Tijdens zo’n moment, waarop de harten van M. en mij naar elkaar openstonden, zei ik het gewoon. Ik biechtte de gênante gedachte aan haar op. M. sloeg haar hand voor haar mond. ‘Maar dat gevoel had ik ook de afgelopen tijd!’ riep ze uit. We moesten lachen om onze domheid, om het idee dat een vriendschappelijke liefde een taart is die je in stukken moet snijden, waarna het op een zeker moment op is, in plaats van een oneindig diep zielscontact waar niemand anders tussen kan komen.

Mijn dochter heeft meerdere BFF’s, Best Friends Forever. Zij snapt het. P. is mijn allerbeste vriendin. Net als X., V. en A.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen van Susan Smit?

Susan Smit schreef een ode aan de spirituele vrouw.

Volgend artikel
Numerologie: bereken jullie vriendschapsgetal
Numerologie: bereken jullie vriendschapsgetal