Bij het verwerken van eigen jeugdtrauma’s ontdekte holistisch psycholoog Nicole LePera dat er meer werk te doen was dan een traditionele behandelmethode. In haar bestseller ‘How to do the work’ deelt ze haar inzichten en tools voor self-healing.
Het gevoel dat je vastzit, steeds maar in dezelfde cirkel loopt van herhalende gedachten, twijfels en angsten, en je weet niet hoe je eruit kunt komen. Bijna iedereen heeft weleens zo’n moment. Met iemand praten kan helpen. Een coach of therapeut die de juiste vragen weet te stellen, jou observeert en op zoek gaat naar specifieke patronen en gedragingen, en je vervolgens inzichten geeft hoe je productiever je leven kunt managen. Dat is in grote lijnen ook de aanpak die klinisch psycholoog Dr. Nicole LePera jarenlang hanteerde en waarin ze zelfs promoveerde. Maar in haar eigen proces om te helen van jeugdtrauma’s, merkte ze dat ze steeds weer vast liep en dat ze meer wilde dan de traditionele aanpak. Voor zichzelf, maar ook voor haar patiënten.
Een zoektocht naar hulpmiddelen
Wat volgde was een zoektocht naar kennis en praktische hulpmiddelen om de complexe verbinding tussen geest, lichaam en ziel beter te begrijpen. Met haar kennis en ervaringen ontwikkelde ze een holistische methode om symptomen van trauma beter te sturen. In 2018 lanceerde Nicole haar Instagramaccount The Holistic Psychologist om haar ervaringen en research te delen. Daarmee inspireerde ze een snelgroeiend aantal volgers om zelf aan het werk te gaan, een meer diepgaande, authentieke relatie met zichzelf te ontwikkelen en zichzelf te helen. Een jaar later organiseerde ze in Los Angeles een samenkomst waar ruim drieduizend ‘self-healers’ naartoe kwamen. Inmiddels heeft Nicole op Instagram miljoenen volgers en is haar boek ‘How to do the work’ een wereldwijde bestseller. We gingen met haar in gesprek over self-healing en het volgen van je intuïtie.
Jouw boek wordt door veel volgers het beste zelfhulpboek ooit genoemd. Wat doet dat met je?
“Het succes kwam totaal onverwacht. Als psycholoog heb ik geleerd nooit je eigen worstelingen en kwetsbaarheid aan patiënten te laten zien. Het idee dat ik mezelf niet als mens kan laten zien aan de ander is iets waar ik me altijd wat ongemakkelijk bij heb gevoeld. De menselijkheid in elkaar zien is juist wat ons verbindt en uit het grote aantal Instagram-volgers blijkt dat ook.”
Online training Intuïtie
- Je intuïtie als tool voor een lichter leven
- Kom in contact met je zesde zintuig
- Video’s en oefeningen inclusief advies van medium Janneke Leber
Het thema van je boek is het erkennen en helen van ons innerlijke kind. Kun je daar iets meer over vertellen?
“Negatieve ervaringen die ons als kind traumatiseren, blijven bij ons en kunnen resulteren in herhalende patronen, gedachten en eigenschappen die ons gevangen houden in emotionele onvolwassenheid en relaties waar we niet gelukkig van worden. Veel van onze patronen om met situaties om te gaan komen voort uit gedrag dat ons is aangeleerd door de mensen die als kind voor ons gezorgd hebben.
Zelf heb je dat gevoel van steeds hetzelfde cirkeltje te doorlopen ook ervaren. Wat was je eerste stap om uit die cirkel te komen?
“Intuïtief voelde ik dat ik moest beginnen met meer beweging en gezonder eten, omdat mijn lichaam verre van optimaal was. Ik begon met meer wandelen, deed oefeningen en kookte vers. Ook deed ik elke ochtend een korte meditatie en wat ademhalingsoefeningen. Alleen dat al zorgde ervoor dat ik voelde dat er een verandering in gang werd gezet. Zeker in de westerse wereld werden hoofd en lichaam lang gezien als gescheiden werelden. In het hoofd zou ons intellect schuilen, het lichaam zou vooral iets mechanisch zijn, en als we het hebben over spiritualiteit… Ik ben een wetenschapper. Als je het niet kunt zien, niet kunt bewijzen dat het er is, dan bestaat het niet. Maar de wetenschap is ook constant in beweging en inmiddels weten we dat er zoiets als een bewustzijn bestaat.
In de wetenschap kun je niet eenduidig terugvinden wat de ziel is, maar waar ikzelf in geloof is dat jouw intuïtie is wie je werkelijk bent. Ongeacht wat de wetenschap daarvan vindt. Ik heb stap voor stap elke laag van mezelf afgepeld om terug te vinden wie ik in het diepst van mijn wezen ben. Daarmee ontdekte ik hoever ik eigenlijk van mezelf afstond. Ik leefde volgens aangeleerde patronen, niet volgens mijn eigen waarheid. Ik heb veel onderzoek gedaan naar het effect van lichamelijke en emotionele stress op onze algehele gezondheid en terwijl mijn lichaam begon te genezen, begon ik anders naar geestelijk welzijn te kijken. Ik realiseerde me steeds meer dat als onze geest, lichaam en ziel niet met elkaar in balans zijn, dat we dan een voedingsbodem creëren voor ziektes en stoornissen. Onze opvoeding en genetische aanleg spelen zeker een rol in onze mentale gezondheid, maar hoeven ons lot niet te bepalen.”
Je onderging jarenlang een behandelmethode voor je angststoornis en dwangneuroses. Maar als holistisch psycholoog ben je een andere weg ingeslagen. Waarom?
“Ik heb altijd veel gelezen en onderzoek gedaan naar verschillende onderwerpen die met onze gezondheid te maken hebben. Tijdens mijn eigen helingsproces kwam ik terecht bij epigenetica, het vakgebied dat de invloed van omgevingsfactoren op ons DNA bestudeert en laat zien dat de expressie van onze genetische aanleg niet vastligt. Vanaf dat we bewuste wezens zijn in de baarmoeder en daarna gedurende ons hele leven, hebben we te maken met omgevingsfactoren die ons vormen. De inzichten van de epigenitica werpen een nieuw licht op ons vermogen om te veranderen.
Stress heeft een diepgaand geestelijk effect op ons zenuwstelsel. Als ons zenuwstelsel te veel onderhevig is aan stress, wordt ons lichamelijke, geestelijke en emotionele evenwicht aangetast. Stress hoort bij het dagelijks leven, maar bij te veel stress raakt ons zenuwstelsel overprikkeld en schakelt het lichaam over van evenwicht naar zelfbescherming. Dat uit zich in een staat van fight or flight. Als we te lang in een overprikkelde toestand verkeren, vindt stress een uitweg via paniekaanvallen of angststoornissen. We ontwikkelen niet voor niets copingmechanismen. Daarmee brengen we onszelf tot rust en helpen we ons zenuwstelsel terug te keren naar een toestand van evenwicht.
In dit proces van verwijderd raken van evenwicht en er weer naar terugkeren, hoeven we ons niet te laten leiden door aangeleerde patronen of genetische aanleg. We zijn niet alleen, maar het product van jeugdtrauma’s en genetische codering, maar ook van de meest uiteenlopende interacties met onze omgeving. Voeding, beweging, rust, onze relaties met anderen – alles heeft invloed op ons zenuwstelsel en daarmee op onze mentale, fysieke en spirituele gezondheid.”
Je reikt praktische oefeningen aan om het zenuwstelsel in balans te brengen. Kunnen we echt zoveel invloed uitoefenen op het herstellen van emotionele wonden?
“We hebben onze genen en onze trauma’s, dat is nu eenmaal zo. Maar als je de hulpmiddelen weet te vinden die je nodig hebt om goed voor jezelf te zorgen, dan kun je leren hoe je de symptomen van bijvoorbeeld angst, paniek of depressie beter kunt reguleren. Dingen hoeven ons niet te overkomen, we hebben een keus om te veranderen. Doing the work is de brug tussen het praten over je trauma’s en wat je zelf kunt doen in je dagelijks leven. Word je bewust van al die gewoontes die je hebt ontwikkeld en doorbreek het leven op de automatische piloot. Al die gedachtes, gewoontes en aangeleerde patronen geven vorm aan hoe jij de wereld ervaart. Dat is vertrouwd en comfortabel. Maar het weerhoudt je ook om nieuwe dingen te proberen en het gevoel van vastzitten te doorbreken.”
Welke rol speelt onze intuïtie daarbij?
“De eerste stap om te beginnen met het helen van ons verleden is weer in verbinding komen met je intuïtie. Vaak bedenken we hoe we moeten eten, bewegen of met welke mensen we moeten afspreken, maar is dat echt wat je nodig hebt? Via je intuïtie voel je wat je lichaam nodig heeft en dat is iets wat je moet leren herkennen en erkennen. Ons lichaam geeft via het zenuwstelsel signalen wat nodig is, net zoals onze hersenen signalen naar ons lichaam sturen. Het is tweerichtingsverkeer en alles is met elkaar verbonden. Coaches en therapeuten kunnen je helpen tijdens jouw helingsproces, maar je moet zelf ook actief deelnemen aan dit proces en durven vertrouwen op je intuïtie.
Voor sommige mensen is de intuïtie als een innerlijke stem, maar voor mij komen intuïtieve signalen door via sensaties. Als iets niet goed voor mij is, vertaalt dat zich in angst en mezelf klein voelen. Als iets wel goed voelt, dan vertaalt dat zich in opwinding en een gevoel van vrijheid, en soms spreekt mijn intuïtie tot mij op een moment waarin ik innerlijke rust ervaar. In plaats van herhalende gedachtes, dient zich heel zachtjes een nieuw idee of inzicht aan. Die momenten van innerlijke rust komen niet vanzelf. Soms moet je voor jezelf tijd en ruimte creëren om in contact te komen met je intuïtie en dat betekent ook dat je niet altijd aan de behoeften en verwachtingen van anderen kunt voldoen. Vaak vinden we dat moeilijk, omdat we conflicten willen vermijden of we vinden onszelf egoïstisch omdat we anderen teleurstellen. Maar in die afweging zetten we niet de ander, maar ons eigen ongemak op de eerste plaats.
Wat ik heb geleerd over relaties, is dat verwijt uiteindelijk dodelijker is voor de relatie dan een kort gevoel van ongemak. En dat je even een moment niet beschikbaar bent voor de ander wil niet zeggen dat je nooit meer beschikbaar bent. Soms heb je gewoon een dag, een uur of misschien zelfs maar vijf minuten nodig om jezelf tot rust te brengen. Gun jezelf die tijd en wees geduldig. We hebben lang gedacht dat onze hersenen zich ontwikkelen totdat we ongeveer vijfentwintig zijn en dat er dan niets meer verandert. Dat is niet waar. We kunnen op elk moment een verandering in gang zetten, maar het vraagt tijd, geduld en vertrouwen.”
Tekst: Angélique Heijligers
Meer over intuïtie?
Met deze drie stappen leid je een intuïtiever leven