Sarah Barlett: ‘Het lot en de vrije wil werken samen, ze kunnen niet zonder elkaar’

Door Susan Smit
Sarah Barlett: ‘Het lot en de vrije wil werken samen, ze kunnen niet zonder elkaar’ Sarah Barlett: ‘Het lot en de vrije wil werken samen, ze kunnen niet zonder elkaar’ Sarah Barlett: ‘Het lot en de vrije wil werken samen, ze kunnen niet zonder elkaar’

Sarah Barlett is auteur, astrologe en heks. Onlangs verscheen ‘The little book of love magic’ in het Nederlands, waarin spreuken en rituelen afgewisseld worden met inzichten over relaties en zelfliefde. Susan Smit sprak met haar over magie en de spanning tussen lot en vrije wil.

Waarom werkt magie alleen als je er echt in gelooft, zoals je schrijft?

“Als je iets wil laten gebeuren, wat bedrijven van magie in essentie is, moet je er wel helemaal in geloven. Je kunt alleen je eigen intuïtieve, helende en scheppende krachten aanboren als je ervanuit gaat dat je die daadwerkelijk hebt. Daarbij kun je de hulp inschakelen van alles wat leeft. Het ‘zo boven, zo beneden’-principe staat aan de basis van het gebruik van ingrediënten die een bepaalde overeenstemming hebben met je wens. Je kunt planten, kruiden, kristallen, oliën, kleuren, geuren en niet te vergeten woorden inzetten met bepaalde overeenkomstige eigenschappen om je intentie kracht bij te zetten. Dit vermeerdert, vergroot en versterkt bepaalde energieën waarvan we willen dat ze uit ons stromen en weer terugkomen. Vooral als je er daadwerkelijk op een diep niveau contact mee hebt gemaakt en niet alleen een ‘zo hoort het’-methode gebruikt.”

Soms denk ik dat de heksenkunst ons er alleen maar op uitstuurt, speurend naar ingrediënten, kruiden, steentjes en veren, om ons eraan te herinneren dat we onderdeel uitmaken van een levend geheel en dat alles magisch is.

“De voorbereiding alleen al doet je beseffen dat de aarde betoverd is, ja. En ook het uitvoeren van magische rituelen moet een meeslepende ervaring zijn, waarbij je erin duikt met je diepere bewustzijn. Alles, elk gebaar dat je maakt, elke spreuk die je uitspreekt, staat in dienst van het bereiken van die meditatieve bewustzijnstoestand.”

Geloof jij in de volledige vrije wil van mensen of ook in een invloed van het lot, bepaald door grotere krachten?

“Het is niet het een of het ander. Voor mij zijn lot en vrije wil twee aspecten die samenwerken en niet zonder elkaar kunnen, als een tapijt dat is samengeweven. Het lot komt de vrije wil binnengeslopen en de vrije wil het lot. In de geschiedenis hebben we lang, onder invloed van de patriarchale religies, geloofd in voorbestemming die bepaald werd door God en in deze rationele tijd geloven veel mensen van de weeromstuit alleen in een louter causale werkelijkheid, waarbij alles het gevolg is van een aanwijsbare oorzaak. Maar het is een samenspel. Ikzelf gebruik het woord ‘lot’ niet zo graag, want dat klinkt zo definitief, maar liever ‘het hogere’ of ‘het onbekende’. Als ik een ritueel voltrek, reik ik met mijn ziel uit naar die hogere laag tot op een punt waar vrije wil en lot samenvallen. Ik laat me leiden, maar dwaal niet af en word geen zwerver. En ik volg mijn wensen, niet die vanuit mijn ego, maar vanuit mijn hoogste en zuiverste verlangens.”

Je pad wordt helderder zodra je bent afgestemd op je ziel en naar de levende wereld kijkt met ‘zielenogen’ of ‘heksenogen’. Zo wordt manifesteren, dat nu zo populair is, magie bedrijven.

“Omdat heksen zo verbonden zijn met hun ziel en de ziel van de natuur, de aarde en het universum, leidt het ons terug naar een plek waar alles één is.”

Beeld: Sarah Barlett

Dit interview is redactioneel ingekort. Het hele artikel lees je in Happinez ‘Klein geluk’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.

Meer lezen over magie?

Zo werk je samen met het goddelijke.

Volgend artikel
De kracht van magie: ook jij kunt toveren
De kracht van magie: ook jij kunt toveren